''Türkiye, sizin için ne kadar önemli?'' sorusuna böyle cevap verdi: Bence bu çok açýk
ABONE OL

Eski Almanya Dýþiþleri Bakaný Sigmar Gabriel, Antalya'nýn Serik ilçesine baðlý Belek Mahallesi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF), TRT Deutsch'a konuk oldu.

TRT Deutsch muhabiri Ramazan Aktaþ'ýn sorularýný cevaplayan Gabriel, dünya gündemine iliþkin önemli açýklamalarda bulundu.

Pandemi sýrasýnda veya sonrasýndaki ilk büyük organizasyon. Onu nasýl buldunuz?

Antalya'ya gelmek için bundan daha iyi bir zaman olamazdý diye düþünüyorum. Çünkü uluslararasý siyasette de olan birçok kiþi, tabiri caizse, kiþisel olarak yeniden buluþmayý çok istiyor. Bence harika bir forum. Dolayýsýyla Mevlüt Çavuþoðlu'nu tebrik etmek gerekir.

Sayýn Çavuþoðlu ile yakýn bir iliþkiniz var. Geçenlerde Berlin'deydi, ikili bir görüþmeniz oldu. Ve yayýndan önce ikili bir görüþmeniz de oldu. Ana konular nelerdi?

Yani, tabiri caizse iki farklý iliþki düzeyimiz var. Elbette siyaset konuþuyoruz. Ama þimdi özel olarak da dostane bir iliþkimiz var. Bu bakýmdan her ikisi de her zaman rol oynar. Ve burada da bariz olan büyük sorunlar var: Transatlantik dünya nasýl geliþiyor? Ortadoðu'da neler oluyor? Büyük ortak çýkarlar var. Yakýnda Sayýn Çavuþoðlu'nun da katýlacaðý Libya Konferansý'ný yapacaðýz. Türkiye tüm bu konularda son derece önemli bir ülkedir.

Türkiye Ortadoðu için ne kadar önemli?

Þu anda, Amerika'nýn Pasifik'e daha fazla yöneleceði ve Orta Doðu'da daha az mevcudiyeti olacaðý için Amerika'nýn çekileceðini anladýðýmýz bir zamanda, Türkiye'nin yüzleþmesi gereken çok fazla sorumluluk olduðunu düþünüyorum. Afganistan'ý bir kez daha düþünün. Türkiye bölgeyi iyi biliyor. Mükemmel diplomatik iliþkileri var. NATO da dahil olmak üzere, Almanlar da dahil olmak üzere biz Avrupalýlarýn, tabiri caizse Türkiye'nin bölge hakkýndaki bilgisinden yararlanabileceðimize inanýyorum.

"Daha Fazla Cesaret! Yeni bir on yýla girerken" kitabýnýzda þu cümlelere yer veriyorsunuz: "Türkiye, Suriye'de, bu ülkenin yeniden düzenlenmesi söz konusu olduðunda, biz Avrupalýlarýn basitçe ihmal edilmesi gerektiðini gösteriyor. Ve biz Avrupalýlar Ortadoðu'daki diðer tüm sýcak noktalarda hiç ya da çok küçük bir rol oynuyoruz." Sorum þu: Türkiye bu geliþmeler karþýsýnda AB için ne kadar önemli?

Kiþisel olarak Avrupalýlar kendileri bir þeyler daha yapsalar mutlu olurum. Ama unutmamalýyýz: Türkiye bizim NATO ortaðýmýzdýr. Bu, Türkiye'nin de eylemlerinde Avrupa'nýn bir parçasýný temsil ettiði anlamýna geliyor. Ancak biz Avrupalýlarýn yeterince birlik içinde olmamamýzý bir sorun olarak görüyorum. Unutmayýn, Amerikalýlar uzun süre Suriye'nin kuzeyinde YPG'yi kullandý. Biz buna karþý hep uyardýk, hep söyledik: 'Demek deyim yerindeyse Türkiye sýnýrýnda bir PKK vekil örgüt yetiþtiremezsiniz. Bir noktada Türkiye ile bir çatýþma olacak.' Amerikalýlar bizi dinleseydi sevinirdik. Böylece bir çatýþma çýktý. Türkiye'yi tanýmak ve buna karþýlýk Türkiye'yi Avrupa ve NATO'nun yapmasý gerekenlere entegre etmek, bence bu çok açýk.

Türkiye 40 yýlý aþkýn süredir PKK terör örgütüyle mücadele ediyor. 15 Temmuz 2016'da terör örgütü FETÖ darbe giriþiminde bulundu. Bir yandan bu örgütlerin destekçileri yýllardýr AB ülkelerine sýðýnýyor. Öte yandan AB, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduðunu söylüyor?

PKK'ya gelince: Benim ülkemde mesela Almanya'da uzun yýllardýr yasak. Bu arada, sadece Türkiye'de yaptýklarý için deðil, Almanya'da uyuþturucu kaçakçýlýðý ve organize suçlara karýþtýðý için yasakladýðýmýz bir organizasyon.

O zaman Almanya'da insanlar neden PKK bayraklarýný sallayýp duruyor?

Özellikle Türkiye açýsýndan son yýllarda çok daha sert önlemler aldýðýmýzý düþünüyorum. Polis genellikle ayný durumda: Olay ne zaman daha fazla týrmanýyor, bayraðý býraksak mý yoksa müdahale etsek mi? Yine de Almanya'nýn tavrýnýn net olmasýndan yanayým: Almanya'da PKK'nýn reklamýný yapamazsýnýz. Bunu yapan herkes kovuþturmaya tabidir.

Türkiye'nin AB üyeliði ne kadar önemli?

Sanýrým hepimiz AB'ye katýlmaktan bahsetmediðimizin farkýndayýz. Son yýllarda kaybedilen zamaný çabuk yakalamayacaðýz. Bence baþka þeyler var. Avrupa'nýn Türkiye ile gümrük anlaþmasýný neden modernize etmediðini anlamýyorum. Bu arada, Avrupa'nýn da çýkarýnadýr. Ýnanýyorum ki 'Türkiye þimdi üye olmak zorunda mý?' sorusunu sormadan tabiri caizse yapabileceðimiz çok þey var. Avrupa Birliði fiilen bunu kabul edemez. Türkiye yarýn Kopenhag kriterlerinin tamamýný karþýlasa bile, Avrupa Birliði'nin kendisiyle daha çok iþi olur. Ama baþka birçok alan var. Gümrük anlaþmasýnýn modernize edilmesi her iki tarafa da yardýmcý olacaktýr. Ekonomik olarak hem Türkiye'ye, hem Avrupa'ya faydasý olacaktýr. Sanýrým sonunda bunu yapmalýyýz.

Almanlara Türkiye'ye tatil tavsiye eder misiniz?

Türkiye'ye giden Almanlarýn sadece Türk Rivierasý'na gitmemesi gerektiðini söyledim. O zaman Türkiye'yi görmemiþ olursunuz. Ben de kendim tatile Türkiye'ye gidiyorum. Türkiye'deki bir sonraki yelken turunu þimdiden planladýk. Harika ve misafirperver bir ülke. Ayrýca Türkiye'deki insanlarýn pandemi döneminde zorluk çektiklerini de biliyorum. Çünkü turizm önemli bir gelir kaynaðý. Ve bunlar genellikle küçük iþletmeler. Büyük oteller deðil. Turistlere ihtiyacý olan küçük restoranlar, küçük kafeler.

Almanya'da sonbaharda seçim var. Siyasete geri dönme durumunuz var mý?

Bunu karýmla tartýþmam gerekiyor. Buna kesinlikle karþý. Bence Türkiye'nin güvenebileceði þey Almanya'da siyasette 180 derecelik bir geri dönüþün olmayacaðýdýr. Örneðin, Þansölye olma þansý yüksek olan Armin Laschet, Almanya'da Türk vatandaþlarýna yakýnlýk arayan biri olarak tanýnýr. Türkiye ile iliþkileri iyi olan birisi. Dolayýsýyla Türklerin güvenebileceði þey, bir sonraki hükümetin de Türkiye ile iliþkilerin ne kadar önemli olduðunu bilmesidir.