Türkiye ve komþuyu savaþýn eþiðine getiren kriz! ''Duvara çarptýlar''
ABONE OL

Ege Denizi'nde iki komþu devlet Yunanistan ile Türkiye'yi savaþýn eþiðine getiren Kardak Krizi'nin üzerinden 26 yýl geçti. 31 Ocak 1996 tarihinde Türk askerinin Batý Kardak'a çýkarak Yunan bayraðýný indirmesiyle sonuçlanan krizi inceleyen Deniz Kurmay Albay Bora Serdar, Çanakkale'den Ýsrail'in Aþdod limanýna çimento götüren Türk gemisi Figen Akat'ýn tesadüfen Batý Kardak'a çýkmasýyla geliþen 37 günlük kriz sürecini anlattý. ABD'nin müdahil olmasýyla uluslararasý boyut kazanan Kardak krizinin, silahlý çatýþma riski yüksek askeri bir harekât sonucu Türk tarafýnýn kesin zaferiyle sonuçlandýðýný vurgulayan Bora Serdar, bayraðý dikmekten çok koruma zorunluluðunun psikolojik savaþý kazandýrdýðýný söyledi. Serdar, Kardak krizinde kýrýlma noktasýnýn 25 Ocak 1995 günü Kalimnos Belediye Baþkaný Dimitris Diakomihalis dâhil dört kiþilik bir ekibin Batý Kardak'a Yunan bayraðý dikmesiyle yaþandýðýný söyledi.

Bora Serdar, Milliyet'e o günlerde yaþananlarý anlattý:

"Geminin 25 Aralýk'ta karaya oturmasýyla gösterilen tüm çabalar, sorunu diplomasi yöntemiyle çözmek üzerine kuruluydu. Ancak, bilinenin aksine Batý ve Doðu Kardak'a askeri tim çýkartýlarak iþgal edilmesi iki ülkenin silahlý kuvvetlerini karþý karþýya getirdi. 27 Ocak'ta, Batý Kardak'ta dikili Yunan bayraðýnýn Türk basýn mensuplarý tarafýndan indirilmesi sonrasý, Yunan askeri bot personelinin 28 Ocak'ta tekrar yerine diktiði Yunan bayraðý o geceden itibaren Yunan OYK timi tarafýndan korundu. 29 Ocak sabahý Batý Kardak'taki OYK timi deðiþtirilirken, ayný saatlerde Theofilos Milatos ve iki basýn mensubu Doðu Kardak'a çýkarak Yunan bayraðý dikti. Papaz, sivil halk ve basýn öðlen sularýnda geldikleri ayný tekne ile bir kez daha Doðu Kardak'a çýkarak fotoðraf çektirdi ardýndan Doðu Kardak'a OYK timi çýktý. Böylece iki ada da iþgal edildi. 30 Ocak sabahý Batý Kardak, OYK timinin yerine baþka tim konulamadýðý için boþ kaldý. Yunanistan'ýn kaybettiði an bu andý. Ýnal Batu'nun Batý Kardak'a asker çýkaralým teklifi de böylece anlam kazandý. Yoksa Batý Kardak'ta silahlý çatýþma kaçýnýlmazdý."

'MEGOLA ÝDEA YANSIMASI'

Yunanistan'ýn 1830 yýlýnda baðýmsýzlýðýný kazandýktan sonra 5 kez büyüdüðünü söyleyen Bora Serdar, "166 yýl sonra Yunanistan'ýn Kardak üzerinden yürüttüðü politika, aslýnda yüzyýllardýr uygulamak istediði Megola Ýdea'nýn yansýmasýydý" dedi. Serdar, "Yunanistan'ýn Kardak üzerinden yürüttüðü politika, aslýnda yüzyýlladýr uygulamak istediði Megola Ýdea'nýn yansýmasýdýr. 'Egemenliði Antlaþmalarla Yunanistan'a Devredilmemiþ Ada (EGAYDAAK)' konusu gündeme geldikçe deniz alanýnda büyüme hedefleyen Yunanistan harekete geçmiþtir. Megalo Ýdea fikri Kardak'ta ortaya çýktý ama Avrupa'dan destek alan Yunanistan'ýn bu doktrini Kardak'ta duvara çarptý. Bu hayali söndüren siyasi ve askeri baþarýnýn arkasýnda, siyasi irade ile Deniz Kuvvetleri ve TSK'nýn baþarýlý ve dengeli iþ birliðidir" diye konuþtu.