Bakan Çavuþoðlu, Aspen Enstitüsü 11'inci Bükreþ Forumu'nda yaptýðý konuþmada, Avrupa Birliði'nin Ukrayna konusunda baþlattýðý Askeri Destek Misyonu'nda Türkiye'ye danýþmadýðýný ifade ederek, "AB ve NATO içindeki birliði görmekten çok mutluyuz. AB, Ukrayna için yeni bir güvenlik destek misyonu ilan etti ve bu misyonu baþlatmadan önce Türkiye'ye danýþmayý yine göz ardý etti. Dürüst olmak gerekirse, bunun bir parçasý olmak bizim için önemli deðil. Ama AB'nin birkaç üye ülkenin çýkarlarý nedeniyle stratejik görüþünü nasýl kaybettiðine dair bir örnek olarak verdim. Ýhtiyacýmýz yok diyorum çünkü bireysel olarak herkes bizim Ukrayna'yý ne kadar desteklediðimizi biliyor. Elbette çatýþmalarýn damgasýný vurduðu bölgelerde güvenlik ve istikrar saðlayýcý olarak hareket etmeye devam edeceðiz. Türkiye'nin baþarýsý Avrupa'nýn da baþarýsý olacaktýr. Baþarýsýzlýk bizim için bir seçenek deðil" dedi.
Bakan Çavuþoðlu, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaþýnda izlediði arabuluculuk politikasýna vurgu yaparak, müttefiklerin terörizm konusunda Türkiye'nin yanýnda olmasý gerektiðini belirtti. Çavuþoðlu, "NATO'nun 5. Maddesi 9 Eylül 2011'den sonra sadece bir kez devreye girdi. Müttefikler de terörün en çok hedef aldýðý müttefik Türkiye'nin yanýnda yer almalýdýr. Ukrayna'nýn Kýrým dahil toprak bütünlüðünü ve egemenliðini güçlü bir þekilde destekliyor ve Ukrayna'ya maddi desteðimizi sürdürüyoruz. Ayný zamanda çatýþma ve gerilimi kontrol altýna almak için çeþitli adýmlar atýyoruz. Ýstanbul Tahýl Anlaþmasý'ný sorunsuzca uygulamak ve uzatmak kolay olmadý. IAEA-Rosatom'un Zaporijya görüþmesi, esir takasý ve taraflarý Türkiye'de yüz yüze görüþmeler için aðýrlamak da dahil olmak üzere diplomatik yoldaki müzakerelerdeki rolümüz için sadece birkaç örnek" ifadelerini kullandý.
NATO'nun tehditler konusunda seçici olamayacaðýnýn altýný çizen Çavuþoðlu, "Avrupa-Atlantik güvenliðini güçlendirmek için sonraki adýmlarýmýza karar vermek üzere NATO Bakanlarý için buradayýz. Ukrayna'daki savaþ ve ardýndan ortaya çýkan gýda ve enerji krizi zayýflýklarýmýzý gösterdi. Savaþtan sonra Avrupa güvenlik mimarisinin temellerini yeniden keþfetmemiz gerekiyor. Tehdit nereden gelirse gelsin toplu bir yanýta ihtiyacýmýz var. Ýkincisi, tehditler konusunda seçici olamayýz. Terörizm, Madrid'deki NATO Zirvesi'nde stratejik konseptte kabul edilen iki ana tehditten biridir" diye konuþtu.
Bakan Çavuþoðlu, savaþta insan kayýplarý arttýkça müzakerelerin zorlaþtýðýný belirterek, "Sadece kýnamak sorunu çözemez. Bu nedenle, Ukrayna için barýþý saðlamak için harekete geçmeli ve yaratýcý olmalýyýz. Türkiye olarak yapmaya çalýþtýðýmýz da tam olarak bu. Aslýnda savaþýn ilk haftalarýnda iki Dýþiþleri Bakanýný Antalya'da ve özellikle iki heyeti Mart sonunda Ýstanbul'da bir araya getirdiðimizde çabalarýmýz sonuç vermeye yakýndý. Ýnsan kayýplarý arttýkça, müzakere yoluyla çözüme ulaþmak zorlaþýyor. Savaþ ve diplomasinin bile ayný anda birlikte gidebileceðine inanýyoruz" dedi.