TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Brezilya'daki G20 Parlamento Baþkanlarý (P20) Zirvesi dönüþünde uçakta gazetecilerin sorularýný yanýtladý.
Zirvede, iþgalci Ýsrail'in Birleþmiþ Milletler (BM) üyeliðinin askýya alýnmasý teklifinde bulunduklarýný aktaran Kurtulmuþ, BM ile diðer uluslararasý kuruluþlarýn, siyasal ve finansal eþitsizlik ve adaletsizliklere çözüm üretemediði, barýþ, istikrar ve güvenceyi saðlayamadýðý gerekçesiyle acilen yeni bir küresel, siyasal ve finansal mimariye ihtiyaç duyulduðu ve bu konuda gerekli adýmlarýn atýlmasý gerektiðini söylediklerini belirtti.
Kurtulmuþ, zirvenin ortak bildirisinde Orta Doðu ve Gazze konusunda bir paragraf yer almasýný istediklerini ancak bazý üye ülkelerin itirazlarý nedeniyle bunun gerçekleþmediðini anlattý. Kurtulmuþ, Brezilya Temsilciler Meclisi Baþkanlýðýnýn açýklamasýnda Orta Doðu'daki geliþmeler, Gazze'deki vahþet ve Lübnan konularýnda bazý üye ülkelerin görüþlerini belirttiði, diðer ülkelerin de bu tür konularýn P20'de yer almamasý gerektiðini söylediklerini ifade etti.
Bir gazetecinin "Uluslararasý kamuoyunun Filistin konusundaki tutumunu nasýl görüyorsunuz?" sorusu üzerine Kurtulmuþ, katýldýðý uluslararasý toplantýlarda çoðu ülkenin "Ýsrail'den daha fazla Ýsrailci" davrandýðýný ancak Ýsrail'in katliamlarýnýn savunulamaz noktaya gelmesi sonrasýnda hem kendi kamuoylarý hem de dünya kamuoyundaki tepkiler nedeniyle çoðu ülkenin açýktan Ýsrail saldýrganlýðýný savunan tavýr içerisinde olamadýðýný kaydetti.
Bu geliþmenin önemine vurgu yapan Kurtulmuþ, "Birçok ülke artýk daha yüksek sesle itirazlarýný dillendirmeye baþladý. Türkiye'den sonra konuþan Ýtalya ve Endonezya Meclis Baþkanlarý aþaðý yukarý bizim konuþmamýzla örtüþen konularý dile getirdiler. Özellikle 'Dünya beþten büyüktür', 'Yeni bir dünya kurulmalýdýr', 'Dünyada yeni bir siyasi mimariye ihtiyaç vardýr' tezlerimizi dile getirdiðimizde artýk çok daha fazla dinlendiðini, çok daha fazla hak verildiðini müþahede ediyoruz. Bu sevindirici bir geliþmedir." dedi.
- "HALA BÝNLERCE FETÖ MENSUBU ABD'DE BARINABÝLÝYOR"
ABD'nin 47. Baþkaný seçilen Donald Trump'ýn yeni döneminin artý ve eksileri ile ilgili soru üzerine Kurtulmuþ, þu yanýtý verdi:
"Önümüzdeki dönemde özellikle Orta Doðu siyasetinde Amerika'nýn nasýl davranacaðý Türk-Amerikan iliþkilerini doðrudan etkileyecektir. Öyle görünüyor ki Trump'ýn ilk baþkanlýk dönemin sonunda ilan ettiði üzere ABD, Orta Doðu'daki mevcudiyetini mümkün olduðu kadar azaltmak ve Uzak Doðu'ya yoðunlaþmak. Amerikalýlarýn karar vermesi gereken temel konulardan birisi, bölgede NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip olan, uzun yýllar içerisinde ABD ile iniþli çýkýþlý da olsa önemli iliþkileri bulunan Türkiye ile mi iþbirliði yapacaklar, yoksa bölgedeki birtakým terör örgütlerine destek vermeye devam mý edecekler? Bence aramýzdaki iliþkiyi belirleyecek olan temel nokta budur. FETÖ ile ilgili olarak endiþelerimizin ne kadar yerinde olduðu FETÖ elebaþýnýn ölümünden sonraki görüntülerle ortaya çýkmýþ oldu. Hala binlerce FETÖ mensubu ABD'de barýnabiliyor, rahatlýkla faaliyetlerini yapabiliyorsa bu, Türkiye için birinci derecede güvenlik sorunudur. Amerikalýlarýn bunu ciddiye almalarý lazým. Yeni ABD yönetimi, bu konulara dikkat ederse Türkiye, yeni yönetimle çok daha rahat bir iliþki içerisinde olur."
Kurtulmuþ, ABD'nin Afganistan'dan apar topar çekilmesiyle hem Amerika hem de dünya siyaseti bakýmýndan yeni bir dönemin baþladýðýný, sadece Amerika odaklý bir dünya okumasý döneminin geride kaldýðýný, çok kutupluluk döneminin baþladýðýný söyledi.
- "TÜRKÝYE'DE TERÖRÜN ORTADAN KALKMASI ÝÇÝN HER TÜRLÜ ÇABAYI ORTAYA KOYACAÐIZ"
Kurtulmuþ, yeni anayasa tartýþmalarýna iliþkin sorular üzerine, þu ifadeleri kullandý:
"Anayasa müzakereleri çok zorlu bir süreç. En baþýndan itibaren bunu biliyoruz. Ama imkansýz deðil. Hatta tam tersine, ben bu parlamentonun anayasa yapmaya çok daha yetkin, çok daha yakýn bir parlamento olduðunu düþünüyorum. Çünkü temsil gücü çok yüksek bir parlamento, halkýn yüzde 95'inin oylarý Mecliste temsil ediliyor, 14 siyasi parti var, bunlardan 6 tanesinin de Mecliste grubu var. Monoloðun deðil, çok sesliliðin olduðu bir parlamentoya sahibiz. Partilerimiz müzakere yöntemlerini iyi tespit eder, önyargýsýz, 'Ben istemem, kapýyý kapatýyorum' demeden bu konuya yaklaþýrlarsa sonuç alýnabileceðini düþünüyorum."
Kurtulmuþ, MHP Genel Baþkaný Bahçeli'nin, "Terör örgütü elebaþý Abdullah Öcalan'ýn DEM Parti Meclis Grup Toplantýsýnda konuþarak terörün tamamen bittiðini ve PKK'nýn laðvedildiðini açýklamasý" önerisiyle ilgili soruya ise þu yanýtý verdi:
"Emperyalizmin hedefi çok açýk. Ne Türkleri ne Kürtleri ne Araplarý ne Acemleri ne Þiileri severler ne de Sünnileri... Kullanabilecekleri gruplarla, böl-parçala-yönet politikalarýnýn gerçekleþmesi için çaba gösterirler. Þimdi, oynanan oyunu görüyorsak, üzerimize düþen; bölgedeki ayrýþmalarý, farklýlýklarý, çatýþmalarý artýracak söylemler, politikalar üretmek deðil, tam aksine entegrasyonu, iþbirliðini, dayanýþmayý, dostluðu arttýrmaktýr. Kaldý ki Türkiye, sadece Irak'ýn iþgaliyle birlikte artan terörden deðil, ondan önceki süreçte de terörden fevkalade mustarip olmuþ, büyük bedeller ödemiþ olan bir ülkedir. Tabii ki siyasetin önemli görevlerinden birisi de topraklarýmýzdaki terörün sýfýrlanmasýdýr. Bir karar vermek zorundayýz. Ya emperyalizmin kurbaný olarak herkes kendi sýrasýnýn gelmesini bekleyecek ya da hep birlikte, demokratik yöntemler ve süreçler çerçevesinde Türkiye'de terörün ortadan kalkmasý için her türlü çabayý ortaya koyacaðýz.
Bir eli silahta, bir eli sandýkta siyaset olmaz. Siyasetin sandýktan baþka hiçbir yere el atmamasý, milli iradenin haricinde baþka hiçbir iradeden emir, talimat almamasý, onlarýn güdümünde hareket etmemesi lazým. Bu konuda atýlacak adýmlar Türkiye'yi rahatlatýr. Bütün bu müzakerelerin yapýlacaðý yer de milli iradenin tecelligahý olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Ümit ederim ki terörün konuþulmadýðý, terörün sýfýrlandýðý bir döneme geçeriz. Milletçe çok büyük bedeller ödedik, yeter artýk."
Kurtulmuþ erken seçimle ilgili soru üzerine, "Türkiye'nin þu anda bir erken seçim gündemi yok. Oluþmayan bir gündem üzerinden konuþmanýn, siyasi tartýþma yapmanýn çok anlamlý olmadýðýný düþünüyorum. Türkiye'de parlamento seçilmiþ ve 2028 yýlýna kadar görevinin baþýndadýr. Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, 2028'e kadar görevinin baþýndadýr. Milletin verdiði, yüklediði sorumluluk budur." deðerlendirmesini yaptý.