Türkiye'den Cezayir'e ''Üçüncü ülkelerde ortak hareket etme'' teklifi
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Cezayir programlarý kapsamýnda, Cezayir Cumhurbaþkaný Abdülmecid Tebbun tarafýndan Muradiye Sarayý'nda kabul edildi.

Görüþmenin ardýndan basýn açýklamasý yapan Yýlmaz, Tebbun ile heyetler arasý bir görüþme gerçekleþtirdiklerini, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ve Türk halkýnýn samimi selamlarýný, sevgilerini ve muhabbetlerini ilettiklerini söyledi.

Türkiye ve Cezayir'in iki dost kardeþ ülke olarak her alanda iliþkilerini geliþtirmeye devam ettiðini belirten Yýlmaz, þöyle konuþtu:

"Ticaret hacmimiz 6,3 milyar dolara ulaþtý ve Cumhurbaþkanlarýmýzýn hedef olarak koyduðu 10 milyar dolara her geçen yýl yaklaþýyoruz. Türk firmalarýnýn Cezayir'de yaptýklarý yatýrýmlar 6 milyar dolarý aþmýþ durumda, 30 bin civarýnda Cezayirli kardeþimize iþ imkaný oluþturuyorlar. Bu yatýrýmlarýn önümüzdeki dönem daha da artacaðýna inanýyoruz. Müteahhitlik alanýnda da 21 milyar dolarý aþan çok sayýda projeyi Türk firmalarý gerçekleþtirdi bugüne kadar. Önümüzdeki dönem yeni projelere de katkýda bulunmaya devam edeceklerine inanýyoruz."

Yýlmaz, bugünkü uluslararasý fuara çok güçlü bir heyetle katýlým saðladýklarýný vurgulayarak, "Türkiye'den ve Cezayir'de çalýþan firmalarý dahil ettiðinizde 80'in üzerinde firmayla, kuruluþla katýlým saðlýyoruz. Bu ziyaretin ve firmalarýn bir araya geliþinin iliþkilerimize yeni bir ivme katacaðýna inanýyoruz." dedi.

- GAZZE'DE YAÞANAN ÝNSANLIK SUÇLARINA KARÞI ORTAK DAYANIÞMA

Tebbun ile ikili iliþkilerin yaný sýra bölgesel, küresel geliþmeleri de ele aldýklarýný aktaran Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türkiye ile Afrika iliþkilerinde Cezayir'in çok önemli bir konumu olduðunu bir kez daha teyit ettik. Türkiye ve Cezayir olarak üçüncü ülkelerde de ortak hareket etmemizin mümkün olduðunun altýný çizdik. Diðer taraftan Filistin'de, Gazze'de yaþanan insanlýk suçlarýna karþý yine Cezayir ve Türkiye'nin dayanýþmasýnýn altýný çizdik. Bu konuda Cezayir ve Türkiye olarak her platformda dayanýþmamýzý sürdüreceðiz ve Filistinli kardeþlerimizin yanýnda olmaya devam edeceðiz.

Sayýn Tebbun'a ve heyetine bize geldiðimiz andan itibaren gösterdikleri büyük misafirperverlik için çok çok teþekkür ediyoruz. Bu ziyarette Aile Bakanýmýz Mahinur Haným, Ticaret Bakanýmýz Ömer Bey ile birlikteyiz. Mahinur Haným ayný zamanda Cezayir'de büyükelçi olarak görev yaptý. Kendisine de bu iliþkilere yaptýðý katkýdan dolayý ayrýca teþekkür ediyoruz."

Yýlmaz, iki ülke arasýndaki iliþkileri her düzeyde geliþtirmeye devam edeceklerini dile getirerek, "Bürokrasiden kültür sanat alanýna, ekonomiden savunma güvenlik konularýna varýncaya kadar her konuda Cezayir ve Türkiye, iliþkilerini derinleþtirmeye devam edecektir. Bu vesileyle kardeþ Cezayir halkýna en derin saygýlarýmýzý, sevgilerimizi sunuyoruz." diye konuþtu.

Görüþmeye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ ile Ticaret Bakaný Ömer Bolat da katýldý.