Türkiye'den Ermenistan ve S-400 açýklamasý
ABONE OL

Bosna Hersek'e giderek önemli temaslarda bulunan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, ülkeye dönüþte, uçakta bir grup gazetecinin sorularýný cevapladý.

Afganistan'da artan tansiyonu ve Taliban ile olan temaslarý deðerlendiren Erdoðan, Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan'ýn Türkiye'ye verdiði mesajlarý ve olasý ikinci S-400 anlaþmasý için açýklamalarda bulundu.

"S-400'DE ÝKÝNCÝ PAKET ALIMI KOSUNUDA TEREDDÜT YOK"

"Rus yetkililerden ikinci paket S-400 alýmýyla ilgili ilerleme saðlandýðý açýklamasý geldi. Ýkinci paket alým söz konusu mu?" sorusu üzerine Erdoðan, "Rusya ile ilgili, ikinci paketin alýmý vesaire, bu konularda bizim herhangi bir tereddüdümüz yok. Rusya ile bizim gerek S-400 konusu olsun gerek savunma sanayine yönelik olsun, birçok adýmýmýz var. Hatta daha deðiþik bir alternatifi söyleyeyim. Mesela bu yangýnlarda onlardan gelen Ilyushin uçaklarýný kullandýk. Son telefon konuþmamýzda da bu konuyu görüþtük. Rusya seyahatimde de bütün bunlarýn hepsini tekrar ele alacaðýz." ifadelerini kullandý.

"BÖLGEMÝZDE YENÝ, YAPICI YAKLAÞIMLARA ÝHTÝYAÇ VAR"

Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan'ýn Türk kamuoyundan bazý olumlu sinyaller aldýklarýný belirterek, "Bu sinyalleri deðerlendireceðiz." þeklindeki açýklamasý sorulan Erdoðan, Ermenistan'da kurulan yeni hükümetin bölge için hayýrlý olmasýný temenni etti.

Erdoðan, "Bölgemizde yeni, yapýcý yaklaþýmlara ihtiyaç var. Görüþ ve beklenti farklýlýklarý bulunsa da birbirinin toprak bütünlüðü ve egemenliðine saygý dahil, güven temelinde iyi komþuluk iliþkileri geliþtirmek için samimi bir çaba göstermek, sorumlu bir hareket tarzý olacaktýr. " dedi.

Yakýn tarihin husumet kaynaðý olmamasý, sürdürülebilir barýþ ve birlikte yaþama için yapýcý adýmlar atýlmasý gerektiðine iþaret eden Erdoðan, "Tek taraflý suçlamalar yerine ileri bakan, gerçekçi yaklaþýmlar hakim olmalýdýr. Bu yönde ilerlemeye hazýr olduðunu beyan eden bir Ermenistan hükümeti ile iliþkilerimizi kademeli olarak normalleþtirmek için çalýþabiliriz. Artýk barýþ ve istikrarý kalýcý hale getirip ekonomik kalkýnma ve bölgesel iþ birliði þartlarýný saðlamalýyýz." diye konuþtu.

Benzer anlayýþla, Azerbaycan'ýn da kapsamlý bir barýþ anlaþmasý için Ermenistan ile müzakereler baþlatmayý önerdiðini aktaran Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"9 Kasým 2020 tarihli üçlü deklarasyonda mutabýk kalýndýðý üzere tüm bölgenin birbirine baðlanmasý suretiyle, güney Kafkasya'yý dönüþtürecek yeni fýrsatlar doðacaktýr. Bu tarihi fýrsatý iyi kullanmak isteyen tüm taraflarla çalýþmaya hazýrýz. 5'li ya da 6'lý bir platform önerimiz ortada. Bu platformun içinde Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Ýran ve Ermenistan var. Hatta biz dedik ki bunun içerisine Gürcistan'ý da koyalým. Eðer bu platform bu þekilde kabul edilmiþ olsa öyle zannediyorum ki bölge çok daha rahatlayacak. Çünkü bölgede demir yollarýnýn, otoyollarýn yapýlmasý gerekiyor. Bu platform olduðu takdirde bu yollar, gönülleri de birbirine baðlayacaktýr. Böyle bir adýmýn atýlmasýyla da bölgedeki sýkýntýlarý aþmýþ oluruz diye düþündük. Sayýn Putin'le bunlarý görüþtüðümüzde mutabýk kaldýk. Ayný þekilde Ýlham Aliyev'le mutabýk kaldýk. Bu arada Ýran'da Cumhurbaþkaný deðiþikliði oldu. Ýran'ýn yeni Cumhurbaþkaný Sayýn Reisi ile de bunu konuþabiliriz. Sonra yeniden bu platformun hayata geçirilmesi için adýmlarýmýzý atarýz."