Türkiye'den Ukrayna ve Rusya'ya çaðrý: Antalya Forumu'nda buluþturmak isteriz
ABONE OL

Çavuþoðlu, Rusya-Ukrayna savaþýna iliþkin olaðanüstü nitelikli NATO Dýþiþleri Bakanlarý Toplantýsý için bulunduðu NATO karargahýnda basýn toplantýsý düzenledi.

Rusya ve Ukrayna taraflarýnýn da dahil olacaðý barýþ görüþmeleri için 11-13 Mart'ta yapýlacak ADF'de uygun bir zemin olabileceðini kaydeden Çavuþoðlu, savaþýn baþlamasýndan önce her iki ülkenin dýþiþleri bakanýný bir araya getirmeye planladýklarýný hatýrlattý.

Çavuþoðlu, dün Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov ile mesajlaþtýðýný belirterek, Rus mevkidaþýnýn Antalya'ya geleceðini teyit ettiðini bildirdi.

Bakan Çavuþoðlu, "Ukraynalýlarla Rusya tarafýný en azýndan bakanlar düzeyinde bir araya getirmek isteriz. Antalya Diplomasi Forumu da buna vesile olursa seviniriz. Öyle görünüyor ki, Sergey Lavrov'la bu forum marjýnda görüþmek isteyen müttefikler ve dýþiþleri bakanlarý da ya da uluslararasý örgütlerin temsilcileri de var." dedi.

- DÜN ÝTÝBARIYLA 9 BÝN 653 TÜRK VATANDAÞI TAHLÝYE EDÝLDÝ

Çavuþoðlu, Ukrayna'dan tahliye eden Türk vatandaþlarýnýn sayýsýna iliþkin, "Dün itibarýyla bize kayýtlý 9 bin 653 tahliye gerçekleþti." ifadelerini kullandý.

Bunlardan 6 bin 690'ýný kendilerinin tahliye ettiðini aktaran Çavuþoðlu, ayrýca kendi imkanlarýyla yola çýkan Türk vatandaþlarýnýn da olduðunu bildirdi.

- TÜRK HAVA SAHASININ AÇIK OLMASI "STRATEJÝK VE ÝNSANÝ" AÇIDAN ÖNEMLÝ

Öte yandan, Türk hava sahasýný da açýk tutuklarýný belirten Çavuþoðlu, "Hava sahasý kapalý olsaydý biz dün AGÝT'in Özel Gözlem Misyonu'nu Soçi'den Ýstanbul'a getiremezdik." dedi.

Çavuþoðlu, Türkiye hava sahasýnýn açýk olmasýnýn yalnýzca Türkiye açýsýndan deðil, yaptýrým uygulayan ülkeler ve onlarýn vatandaþlarý bakýmýndan da önemli olduðunu vurgulayarak, "Bu hava sahasýnýn açýk olmasý stratejik ve insani bakýmdan önemlidir. O yüzden biz hava sahasýný açýk tutuyoruz." ifadesini kullandý.

Ukrayna'daki bazý Türk vatandaþlarýnýn Rusya'ya geçirilerek Türkiye'ye tahliyesi için her iki ülkeyle de görüþmelerin sürdüðünü kaydeden Çavuþoðlu, "Ukrayna'nýn hemen kuzeydoðusundaki bölgelerdeki vatandaþlarýmýzý Rusya üzerinden tahliye edebilmek için çalýþmalarýmýz devam ediyor, Sumi'deki vatandaþlarýmýz özellikle. Planýmýz hazýr. Otobüslerimiz Rusya tarafýnda da bekliyor. Vatandaþlarýmýzý Rusya'ya geçirdikten sonra uygun havaalanýndan Türk Hava Yollarý ile de Türkiye'ye getireceðiz." diye konuþtu.