BAŞBAKAN Erdoğan’ın açıkladığı 2023 vizyonu konusunda, muhalefetin, yeterince AB vurgusu yapılmadığı eleştirisi, AB Bakanlığı’nın “2023 Vizyonunun AB Süreci Açısından Değerlendirilmesi” ile çürütülmüş oldu. STAR’ın elde ettiği rapora göre, hükümetin 2023 vizyonunun ve yol haritası niteliğindeki 63 maddenin yüzde 75’i Türkiye’nin, AB üyelik sürecinin önemli bir kısmını oluşturan “Siyasi kriterler”, “Yargı ve Temel Haklar Faslı” ve “Adalet,Özgürlük ve Güvenlik Faslı” ile birebir ilgili; 60 madde ise doğrudan AB üyeliği ile bağlantılı.
Türkiye üzerine düşeni yapıyor
AB Bakanlığı tarafından hazırlanan, “2023 Vizyonu’nun AB Süreci Açısından Değerlendirilmesi” raporu, muhalefetin “AK Parti, AB sürecine yeterince vurgu yapmamıştır” eleştirisine yanıt niteliğinde. Raporda, AB’ye üyeliğin Türkiye’nin stratejik hedefi olduğu bir kez daha vurgulanıyor. Geçen 10 yılda olduğu gibi, gelecek 10 yıllık süreçte de Türkiye’nin AB üyeliği doğrultusundaki tüm engellere rağmen, Türkiye’nin AB’ye girme konusunda üzerine düşeni yapacağı açıklıkla ifade ediliyor.
Hedeflerden vazgeçmek yok
Siyasi alandaki reformların, geçmişte olduğu gibi 2023’e kadar da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AB müktesebatı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı dikkate alınarak şekillendirileceği belirtilen raporda, AB üyeliği yönündeki hedeften vazgeçilmediği gibi, belgenin tümünde AB’ye üyelik sürecimizde yapılması gerekenler sıralanıyor.
63 maddenin 60’ı direkt ab’yle ilgili
AB Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, STAR’a yaptığı açıklamada, “Hükümet, AB yolundan sapmıştır” eleştirilerinin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını ve raporun da buna en iyi örnek olduğunu belirterek, “2023 vizyonunun ve yol haritası niteliğindeki 63 maddenin yüzde 75’i AB’ye üyelik sürecimizin önemli bir kısmını oluşturan “Siyasi kriterler”, “Yargı ve Temel Haklar Faslı” ve “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı” ile birebir ilgili olduğunu belirtmekte fayda vardır. 63 maddenin 60’ı da doğrudan AB üyeliğiyle bağlantılıdır. Son on yılda hükümet reform yapma kararlılığından ödün vermemiş, Türkiye’yi AB’ye her geçen gün daha da yaklaştırmıştır. Bu politikamız, 2023’e kadar sürecek. Çünkü bu reformları, AB için değil, halkımız için yapıyoruz. Türkiye’nin AB üyelik süreci, 2023 Vizyonu’nun ruhundadır” diye konuştu.
YAPILAN REFORMLAR KRİTERLERE UYGUN
AB Bakanlığı yetkilisi, Raporun özeti konusunda şunları söyledi: “Türkiye’nin 2023 vizyonu siyasete katılımın önündeki engellerin kaldırılması, dokunulmazlıkların yeniden düzenlenmesi, yargının hızlandırılması, yargının etkinliğinin ve şeffaflığının arttırılması, nefret suçunun mevzuatımıza girmesi, adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi, kötü muamelenin önüne geçilmesi, ayrımcılığın önlenmesi, kolluk kuvvetlerinin sivil bir yapıya kavuşturulması, kadın hakları, engelli hakları gibi, AB’ye üyelik sürecimizde Siyasi Kriterler ve 23. Yargı ve Temel Haklar Faslının da kapsamında olan pek çok yenilik öngörmektedir. Ayrıca 24. Adalet Özgürlük ve Güvenlik Faslımızın önemli bir parçası olan entegre sınır yönetiminin hayata geçirilmesi de öngörülen adımlar arasında yer almaktadır.”