Türkiye'nin Eurofighter talebi... AK Parti Sözcüsü Çelik: Türkiye þantaja boyun eðmeyecek
ABONE OL

Çelik, parti genel merkezindeki AK Parti Merkez Yürütme Kurulunun (MYK) ardýndan basýn toplantýsý düzenledi.

Toplantýda, Cumhurbaþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, yaklaþan yerel seçimlerle ilgili talimatlar verdiðini ve dünyadaki siyasi geliþmeleri deðerlendirdiðini belirten Çelik, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, "Türkiye'nin istikrarýný, kendi hak ve menfaatlerini korumasý, mazlum coðrafyalara yardýmcý olmaya devam etmesi açýsýndan gelecek seçimlerin önemine" iþaret ettiðini aktardý.

Toplantýda, AK Parti Çevre ve Þehircilik Baþkanlýðýnýn, düzenlediði çalýþtaya iliþkin sunum yaptýðýný ifade eden Çelik, Türkiye Yüzyýlý'na þehirlerin de damgasýný vurmasý açýsýndan bunun son derece önemli olduðunu söyledi.

Çelik, ikinci sunumun ise AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Ali Ýhsan Yavuz tarafýndan yapýldýðýný kaydederek, hafta sonu sel felaketinden etkilenen Zonguldak hariç Türkiye'nin her yerinde temayüller gerçekleþtirildiðini, bütün teþkilatlarýn seçime hazýr olduðunu bildirdi.

Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde þehit düþen üç askere Allah'tan rahmet, ailelerine baþsaðlýðý dileyen Çelik, ülke genelindeki olumsuz hava koþullarýnda hayatýný kaybedenlere rahmet, yaralýlara þifa temennisinde bulundu.

Basýn toplantýsýný "Yahudi soykýrýmý ile Gazze'deki katliamlarýn yer aldýðý" fotoðraflarýn önünde yapan Çelik, "Fotoðraflar birbirine çok benziyor. Çünkü benzer bir soykýrým yapýlýyor. Burada Nazilerin masum Yahudileri öldürerek gerçekleþtirdiði soykýrýma dair fotoðraflarý koyduk. Buradakiler de Netanyahu hükümetinin Gazzelilere karþý yaptýðý soykýrýmýn fotoðrafý. Bu fotoðraflarý karþýlaþtýrdýðýnýzda aslýnda hepsi birbirine benziyor." dedi.

- "EVRENSEL VÝCDANIN SESÝ SOKAKLARDA"

Masum Yahudilere yapýlan soykýrýmýn fotoðraflarýyla, masum Gazze halkýna karþý Netanyahu hükümeti tarafýndan gerçekleþtirilen soykýrýmýn birbirinden farkýnýn olmadýðýnýn altýný çizen Çelik, þunlarý kaydetti:

"Filistin'deki insani durumun geldiði noktada 6 bin 150'den fazlasý çocuk, 4 binden fazlasý kadýn yaklaþýk 15 bin insan hayatýný kaybetti. Bu bir katliam ve soykýrým. Ve bunu 'Ýsrail'in kendini savunma hakký var' cümlesinin arkasýna saklanarak destekleyen ülkeler maalesef Batý dünyasýnda halen çoðunlukta. Bu süreç içerisinde Batý Þeria ve Kudüs'te yerleþimciler ve Ýsrail askerleri tarafýndan 232 Filistinli öldürüldü ve 66 gazeteci hayatýný kaybetti. Ýlk defa belki de bir meselede Batý toplumlarýyla Batýlý yönetimler arasýnda bu kadar mesafe var."

Batýlý yönetimler "Ýsrail'in kendini savunma hakký var" diyerek, bütün bu katliamlarý desteklerken, halklarýn son derece onurlu, asil, insanlýk vicdanýndan yana protestolar ortaya koyduðunu hatýrlatan Çelik, evrensel vicdanýn sesinin sokaklarda yankýlandýðýný vurguladý.

Çelik, Batý'da pek çok yönetimin evrensel vicdanýn sesine sýrtýný döndüðünü belirterek, "Gelinen noktada 4 günlük insani ara çerçevesinde 13 Ýsrailli kadýn ve çocuk karþýlýðýnda Ýsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli kadýn ve çocuk serbest býrakýlmýþ durumda. Bu sayýnýn artmasýný diliyoruz. Yaklaþýk 200 týrlýk bir insani yardým geçiþi oldu. Dünya Saðlýk Örgütü Genel Direktörü 'Gazze'de her bir saatte 6 çocuk ölüyor.' demiþti. Dolayýsýyla bu insani aranýn 144 çocuðun hayatýný þimdilik kurtardýðýný düþündüðümüzde, bu bile nefes alma fýrsatý verecektir." diye konuþtu.

- "ÝNSANLIK VÝCDANINDA YANKILANACAK"

Ateþkes çaðrýlarýnýn yapýldýðýný hatýrlatan Çelik, Netanyahu yönetiminin bunu insani mesele olarak deðil, savaþýn bir taktik aþamasý gibi gördüðünü söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Almanya'da yaptýðý tarihi konuþmanýn, insanlýk vicdanýnýn bu konuda nasýl bir duruþ sergilemesi gerektiðini bütün dünyaya gösterdiðine iþaret eden Çelik, bu konuþmanýn bütün insanlýk vicdanýnda yankýlanmaya devam edeceðini, bir pusula olarak batý siyasetinin önünde olacaðýný kaydetti.

Çelik, ilk günden itibaren herkes söylenmesi gereken cümlenin bir kýsmýný dile getirirken, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn cümlenin tamamýný söyleyerek bu meselede nasýl bir duruþ sergilenmesi gerektiðini bütün dünyanýn gözü önünde cesur ve kararlý bir þekilde ortaya koyduðuna dikkati çekti.

Doðru olanýn, Ýspanya ve Belçika Baþbakanlarý tarafýndan da dillendirilmeye baþlandýðýný aktaran Çelik, "Ýnsani aranýn uygulanmasýnda birtakým sorunlar çýktý. Burada Ýsrail'in Gazze'nin kuzeyine yardýmlarýn gitmesini engellemek gibi bir tutum içerisine girdiðini görüyoruz ama netice itibarýyla o sorun da aþýlmýþ gözüküyor. Umarým 'insani ara' denilen, Ýsrail tarafýndan taktik bir mesele olarak görülen bu durum kalýcý bir ateþkese dönüþür." þeklinde konuþtu.

- "TÜRKÝYE, ÝNSANÝ SÝYASETÝN MERKEZÝ OLDU"

"Ýnsani ara"yla yýkýmýn boyutlarýnýn ortaya çýktýðýna iþaret eden Çelik, "Nazilerin Yahudilere yaptýðý katliamýn, soykýrýmýn bir benzeri Netanyahu hükümeti tarafýndan Filistinlilere, Gazzelilere karþý gerçekleþtirilmektedir. Gazze'nin neredeyse tamamý yýkýlmýþ, evlerin tamamý ortadan kaldýrýlmýþ, hastaneler bile Ýsrail ordusunun bombardýmaný tarafýndan tamamen tahrip edilmiþ durumda." dedi.

Çelik, Gazze'deki ve o bölgedeki Türk vatandaþlarýnýn durumuyla yakýndan ilgilendiklerinin altýný çizerek, þimdiye kadar 500'e yakýn vatandaþýn ve KKTC vatandaþýnýn tahliye edildiðini söyledi.

Türkiye'nin bir kere daha dünyanýn vicdaný, insani siyasetin merkezi olduðunu gösterdiðini vurgulayan Çelik, Gazze'den getirilip tedavi altýna alýnan hastalarýn bunun örneði olduðunu dile getirdi.

Batý'nýn temsil ettiðini söylediði deðerlerin Batý hükümetleri nezdinde tamamen yok olduðuna dikkati çeken Çelik, hükümetlerin büyük bir ikiyüzlülük içerisinde katliamlara seyirci kaldýðýný ifade etti.

- "DEVLET, HUKUKA UYGUN HAREKET ETMELÝ"

Ýspanya Baþbakaný Pedro Sanchez'in Refah Kapýsý'nýn önünde yapýlan zulme dikkati çekerek, "Avrupa Birliði, Filistin Devleti'ni tanýmazsa, Ýspanya'nýn kendi kararýný vereceðini" söylediðini hatýrlatan Çelik, Ýspanya'nýn Batýlý hükümetlerin ikiyüzlülüðünden pozitif þekilde ayrýþtýðýný söyledi.

Belçika Baþbakaný Alexander De Croo'nun da "Ýsrail'in kendini savunma hakký, masum insanlarý öldürme anlamýna gelmiyor" dediðini anýmsatan Çelik, Sanchez ve De Croo'nun açýklamalarýnýn takdire þayan olduðunu dile getirdi.

Bu konuda stratejik aklýn önemine vurgu yapan Çelik, "Evet, her devletin kendini savunma hakký vardýr ama 'Ýsrail'in kendini savunma hakký var' deyip, üstelik bunu Ýsrail katliam yaparken, mazlum çocuklarý öldürürken söylediðinizde, Nazilerin Yahudilere yaptýðýna benzer bir þekilde, Netanyahu hükümetinin Gazzelilere yaptýðý eylemleri destekler biçimde söylediðinizde, bu 'daha çok insan, çocuk, kadýn öldür' anlamýna gelir. " dedi.

Ömer Çelik, bir devletin var olurken hukuka uygun þekilde hareket etmesi gerektiðinin altýný çizdi.

Avrupa'nýn genelinde müthiþ bir deðerlendirme hatasý yapýldýðýný belirten Çelik, Avrupa'nýn meseleyi sadece Ýsrail-Filistin Savaþý'nýn uzun vadeli güvenlik riskleri açýsýndan eleþtirdiðini, birtakým radikalleþme tehlikesine dikkat çektiðini ve bir kez daha meselenin sebeplerini tartýþmaktan kaçýnarak meselenin sonuçlarýnýn nasýl yönetileceðine odaklandýðýný söyledi.

Stratejik meselenin sebeplerine odaklanmadan, meselenin sonuçlarýný yönetmeye kalkmanýn "stratejik akýlsýzlýk" olduðunu ifade eden Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Þimdi de ayný þeyi yapmaya çalýþýyorlar ve sadece bunun sonucunda 'nasýl radikalleþme ortaya çýkar, herhangi güvenlik riskiyle karþý karþýya kalýr mýyýz' diye düþünüyorlar. Avrupa, dünyanýn tamamýndan soyutlanmýþ bir gül bahçesi deðildir, Avrupa'nýn korumasý gereken deðerler sadece Avrupa'nýn çýkarlarý söz konusu olduðunda korunmasý gereken deðerler deðildir. Avrupa'nýn göbeðinde Naziler bu katliamlara imza attýlar, þimdi de bütün dünyanýn gözü önünde Avrupa hükümetlerinin suskunluðu ve desteðiyle Netanyahu hükümeti bu katliamlara imza atýyor. Dolayýsýyla susmakla geçiþtirilecek mesele deðildir ve burada verilecek en yanlýþ tepkiyi þimdi görüyoruz bazý yerlerde. Müslümanlara yýkýlmaya çalýþýlan birtakým terör eylemleriyle Avrupalý vatandaþlar Ýslamofobik bir çizgiye ötelenmek isteniyor ya da yanlýþ tepki verilerek Müslüman topluluklara karþý, Müslüman topluluklarý iç tehdit algýsýnýn parçasý haline getirmeye çalýþýyorlar. Bu, Avrupa'nýn vereceði en yanlýþ tepkidir ve hiçbir þekilde çalýþmayacaktýr. Eðer böyle bir tepki verirlerse bu tepkiler aþýrý saðcýlýkla, ýrkçýlýkla ve Ýslamofobik yaklaþýmlarla beslenerek Avrupa demokrasilerini zehirleyecektir. Avrupa'nýn iç barýþýný tehdit edecektir."

Bir siyasetçinin en azýndan ne söylendiðini doðru anlamasý, siyasi olarak doðru konumlandýrmasý ve cevabýný da buna göre inþa etmesi gerektiðini savunan Çelik, "CHP yöneticilerinin ve CHP sözcüsünün çýkýp da Cumhurbaþkanýmýzýn, Ýsrail-Filistin meselesini uluslararasý mesele olmaktan çýkarýp haçlý-hilal savaþýna dönüþtürmeye çalýþtýðý gibisinden bir iddia, siyasi cahillikten baþka bir þey deðildir ya da bu bir siyasi iki yüzlülüktür." deðerlendirmesinde bulundu.

"NETANYAHU YAPTIÐI KATLÝAMLARI MEÞRULAÞTIRMAK, KENDÝSÝNÝ KURTARMAK ÝÇÝN GEREKÇE OLARAK TEVRAT'TAN ÖRNEK VERDÝ"

Çelik, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn haçlý-hilal meselesine deðinirken, dünyayý meselenin haçlý-hilal kavgasýna dönüþtürülmemesi konusunda uyardýðýný hatýrlattý.

Erdoðan'ýn, bu uyarýyý Ýsrail'i ziyaret eden ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken'ýn, "Bir Yahudi olarak da buradayým" ifadesine yönelik yaptýðýný aktaran Çelik, dýþ politikaya dini kimlik sokulduðunda, din savaþlarýný tetiklemek isteyenlerin eline büyük bir koz verileceðini vurguladý.

Ýsrail'in katliamlarýnýn, Batýlýlar tarafýndan koþulsuz desteklenmesinin ve bunun birtakým kiþiler tarafýndan dini argümanlarla yapýlmasýnýn söz konusu olduðunu söyleyen Çelik, "Netanyahu çýktý, yaptýðý bütün bu katliamlarla ilgili olarak kendisinin Tevrat'a dayandýðýný, Tevrat'tan referans verdiðini söyledi. Bütün bunlar ortaya çýkýnca Cumhurbaþkanýmýz insani, vicdani ve siyasi uyarýsýný yaparak 'Bütün dünyayý ateþin içine atacak þekilde bunu haçlý-hilal kavgasýna çevirmeyin' dedi. Bu uyarýyý yapmasýnýn arkasýndan da birtakým açýklamalar yapýldý. Netanyahu bütün yaptýðý katliamlarý meþrulaþtýrmak, kendisini kurtarmak için gerekçe olarak Tevrat'tan örnek verdi." diye konuþtu.

Ömer Çelik, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun ve benzerlerinin yaptýklarýnýn, Yahudi soykýrýmýnda hayatlarýný kaybetmiþ masum Yahudilerin hafýzasýna ve hatýrasýna da düþmanlýk ettiðini, Tevrat'a inananlara karþý saygýsýzlýk olduðunu belirtti.

Batý'da yapýlan pek çok açýklama ve birtakým Hristiyan gruplarýn Ýsrail'in katliamýna destek vermesi karþýsýnda bütün dünyadan tek açýklamanýn Erdoðan'dan geldiðine dikkati çeken Çelik, þunlarý kaydetti:

"Doðrusu da bu meselenin ateþkesi saðlayacak ve iki devletli çözüme götürecek þekilde uluslararasý mesele olarak ele alýnmasý, siyasi zeminde çözülmesidir. Nitekim yoldaþlarýmýz çok uzun zamandan beri antisemitizme karþý olduðunu ve antisemitizmle birlikte Ýslam düþmanlýðýyla da mücadele edilmesi gerektiðini ifade etmektedir. Bunu Ýslam dünyasýnda bu derece güçlü bir þekilde söyleyen ilk liderdir. Onun karþýsýnda meseleyi baþka yere çekmek isteyenlerin niyetlerini biliyoruz. Fakat Türkiye'nin içinde muhalefetteki bazý kimselerin doðrusu bu siyasi cahilliðini tedavi edecek herhangi bir reçetenin olduðunu görmedik þimdiye kadar."

"NETANYAHU'NUN SOYKIRIM SÝYASETÝ VARDIR"

AK Parti Sözcüsü Çelik, büyük düþünürlerden bu katliamlar karþýsýnda bir ses gelmediðini, Almanya'da Nazilerin yaptýðý katliamýn benzerinin Gazze'de yaþandýðýný ve en parlak düþünceleri söyleyenlerin bugün Ýsrail'in katliam siyasetini savunur hale geldiðini dile getirdi.

Ýnsan hayatýný korumayan, Gazzeli masum çocuklarýn, kadýnlarýn hayatýna sahip çýkmayan düþüncenin ne kadar parlak olursa olsun, ne kadar büyük paradigmalarla ifade edilirse edilsin insanlýk için bir hiç olduðunu kaydeden Çelik, "Bunlar o kadar trajik bir þeye imza atýyorlar ki Ýsrail ile Yahudiler arasýnda ayrým gözetmiyorlar. Bunlar Ýsrail'in var olma hakký dedikleri þeyle Ýsrail'in herhangi bir kadýn ve çocuk öldürmemesi gerektiði arasýnda ayrým gözetmiyorlar. Soyut bir Ýsrail savunusu adýna soyut bir Ýsrail savunusu yapýyorlar." sözlerini sarf etti.

Bugün tarafsýzlýðýn katliamýn gizli destekçisi olmak, soykýrým yapanlarýn örtülü destekçisi olmak anlamýna geldiðini dile getiren Çelik, "Gelinen noktada acil ateþkese ihtiyaç vardýr. Bu ateþkesin sürekli olmasý gerekir ve oradan da iki devletli, coðrafi bütünlüðe sahip baðýmsýz Filistin devletinin ortaya çýkmasý þeklinde çözüm ancak nihai çözüm olacaktýr. Eðer bu çözüme varýlmazsa ayný þey defalarca yaþanmak durumunda kalacaktýr. Þu anda beklentimiz, ümidimiz ateþkesin alýcý olmasýdýr." görüþünü paylaþtý.

Soykýrým niyetiyle bir grubu yok etmenin, doðum hakkýndan uzak tutmanýn, bulunduklarý bölgeden sürmenin, suç kapsamlarý içerisine girdiðini söyleyen Çelik, Ýsrail'in, yabancýlarýn Gazze'den çýkmasýna müsaade ettiðini ama Filistinlileri öldürmek için orada tuttuklarýný ifade etti.

"Filistinli çocuklarý 'Niçin öldürdün' dediðinde diyor ki 'Ýleride büyüyecek ve Ýsrail karþýtý olarak önümüze gelecek', dolayýsýyla bir kiþiyi sadece Filistinli olduðu için öldürmek kastýyla hareket eden Netanyahu'nun soykýrým siyaseti vardýr ve bütün insanlýðýn vicdaný önünde yargýlanmasý gerekir" ifadesini kullanan Çelik, bunun soykýrým olduðunu ve bu soykýrýmýn muhakkak surette soruþturulmasý ve cezalandýrýlmasý gerektiðini vurguladý.

Türkiye'nin Eurofighter alma talebiyle ilgili soru üzerine Çelik, Türkiye'nin kendi güvenliðinin yaný sýra NATO'nun güvenliðini de saðladýðýný ifade etti. Çelik, "Dolayýsýyla Türkiye güvende deðilse NATO büyük bir eksiklik ve zaaf içinde olur, Avrupa'nýn da güvenliði diye bir þey söz konusu olmaz." diye konuþtu.

Türkiye'ye, almak istediði savaþ uçaklarý için, Azerbaycan'a Karabað konusunda destek vermemesi, Suriye'deki teröristlere yönelik operasyonlarýný durdurmasý gibi þartlar koþulduðunu aktaran Çelik, þöyle devam etti:

"Dolayýsýyla ortak güvenlik ve ortak gelecek perspektifinden çok meseleyi bir þantaja dönüþtürmüþ durumdalar. Bu þantajý kabul etmeyeceðiz. Þimdi yine NATO savunma sistemi içerisinde kullanýlan Eurofighter uçaklarýyla ilgili bir deðerlendirme var. Þimdi tutuyorlar bunu Gazze meselesine baðlamaya çalýþýyorlar. Neymiþ, Türkiye Avrupa Birliði'ne aday bir ülke olarak, onlarla Ýsrail konusunda ayný dýþ politika tutumuna sahip deðilmiþ. Biz sizinle ayný dýþ politika tutumuna sahip olmadýðýmýz için, tarihin insanlýk tarafýnda durduðumuz için, zulüm tarafýnda durmadýðýmýz için gurur duyuyoruz. Bunu önümüze bir þantaj, bir bilek güreþi meselesi olarak getirmeyin."

Türkiye'nin güvenlik meselesinin bir tartýþma konusu, egemenlik meselesinin bir þantaj konusu olmadýðýný ifade eden Çelik, þunlarý söyledi:

"Ortak gelecek, ortak mücadele, ortak tehditlere karþý ortak savunma kapasitesinin geliþtirilmesi gibi bir yaklaþým söz konusuysa Türkiye burada mükellefiyetlerini tam olarak yerine getiren kudretli, güvenilir bir ortaktýr. Dolayýsýyla bütün bunlarýn, bu Eurofighter meselesinde de o þekilde deðerlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde herkesin þunu bilmesi gerekir, yarýn öbür gün bütün bunlarý engelleyip de Türkiye bu ihtiyaçlarýný baþka yerden temin ettiðinde, gelip de 'siz Batý sisteminin dýþýna çýkýyorsunuz, NATO sisteminin dýþýna çýkýyorsunuz' demesinler."

"ÝSTÝSMAR SEZONU SEÇÝMLER YAKLAÞIRKEN BAÞLAMIÞ"

"CHP Genel Baþkaný Özel, 'Türkiye'de herkes eþittir ama Kürtler daha az eþittir. Kürtlere belediye baþkaný seçtirtmeyiz, Kürt seçmen unutmaz yani kýþ geçer kurt yediði ayazý unutmaz, Kürt de yediði ayazý unutmaz.' ifadelerini kullandý. Nasýl deðerlendiriyorsunuz?" sorusuna karþýlýk Çelik, "CHP'nin demek ki Kürt seçmeni istismar sezonu seçimler yaklaþýrken baþlamýþ." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, antidemokratik uygulamalarý demokratik reformlarla ortadan kaldýran siyasete öncülük ederken, CHP'nin bunun karþýsýnda durduðunu dile getiren Çelik, þöyle devam etti:

"Bu konularda, Türkiye'deki bütün kesimler üzerindeki eþitsizlikleri ortadan kaldýrmak için mücadele ettik. Bir gün gelir anlatýrýz, Cumhurbaþkanýmýzýn ve bu mücadeleyi veren arkadaþlarýmýzýn hangi tehditlerle karþý karþýya kaldýðýný, hangi riskleri ve tehlikeleri göðüslediðini, hangi siyasi suikastleri atlatarak bu mücadeleyi baþarýya ulaþtýrdýðýmýzý çok iyi biliyoruz, kamuoyu, herkes çok iyi biliyor. Bugün yerel seçimler yaklaþýrken CHP yeni Genel Baþkaný'nýn sözüyle Kürt seçmeni istismar sezonunu açmýþ olduðunu ilan ediyor. Onun dýþýnda bir deðeri yoktur o sözün."

"CUMHUR ÝTTÝFAKI, YEREL SEÇÝMLERE EN GÜÇLÜ ÞEKÝLDE HAZIRLANMAYA DEVAM EDÝYOR"

Çelik, "Cumhur Ýttifaký'nda sorun olduðu" iddialarýnýn doðru olmadýðýnýn altýný çizerek, "Cumhur Ýttifaký, yerel seçimlere en güçlü þekilde, en güçlü dayanýþmasýyla hazýrlanmaya devam ediyor. AK Parti ile MHP heyetleri arasýndaki görüþmeler gayet tempolu þekilde devam etti. Arkadaþlarýmýz geçtiðimiz bir iki gün içinde de bir araya geldiler." dedi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli'nin ihtiyaç gördükleri her durumda bir araya geldiklerini söyleyen Çelik, "Taktik meseleler tartýþýlýr, deðiþik siyasi konularda farklý yaklaþýmlar olabilir ama bu Cumhur Ýttifaký'nýn ana omurgasýný zedelemez. Bunlar yazýlýmla ilgili tartýþmalar deðildir, ilkeler temelinde oluþmuþ siyasi yazýlýmda bir tartýþma yoktur. Aplikasyonlar konusunda, çeþitli siyasi konularda tabii ki tartýþmalarýn olmasý da siyasetin doðasý gereðidir." deðerlendirmesini yaptý.

AZERBAYCAN ÝLE ERMENÝSTAN ARASINDAKÝ MÜZAKERELER

Çelik, bir soru üzerine, Azerbaycan ile Ermenistan arasýndaki müzakerelerin anlaþmayla sonuçlanmasýný arzuladýklarýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Türkiye bu kolaylaþtýrýcýlýk görevini, Azerbaycan'la tam bir mutabakat içinde, Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, Sayýn Aliyev ile tam bir mutabakat içinde gerçekleþtirmeye devam ediyor. Buralarda özel temsilciler var. Bu özel temsilciler vasýtasýyla da zaten sürece katký verilmeye çalýþýlýyor. Dolayýsýyla sýnýr tespitinden tutun da diðer konulara kadar Azerbaycan ile Ermenistan arasýnda bir barýþýn imzalanmasý, bu bölgedeki sorunlarý gelin beraber çözelim, buraya bölge dýþýndan aktörleri, istismar etmek isteyenleri, birtakým emperyalist emeller peþinde koþanlarý karýþtýrmayalým prensibinin güçlendirilmesi anlamýna gelir. Bu da bölge barýþýna katký saðlar. O yüzden müzakerelerin olumlu gitmesini destekliyoruz."