Cumhurbaþkaný Erdoðan'a teþekkür etti: ''Türkiye'nin katkýsý çok önemli''
ABONE OL

Ciolacu, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Romanyalý yetkililerle Ankara'da bulunmaktan dolayý memnuniyet duyduðunu belirten Ciolacu, daveti için Cumhurbaþkaný Erdoðan'a teþekkür etti.

Ciolacu, iki ülke arasýnda 2011'de "stratejik ortaklýk" tesis edildiðini ve bugünün de Türkiye ile Romanya iliþkileri için önemli olduðunu vurgulayarak, "Çünkü Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyini resmileþtirerek Romanya ve Türkiye arasýndaki ilk ortak hükümet toplantýsýný fiilen gerçekleþtirmiþ olduk. Bu ileriye doðru atýlmýþ büyük bir adýmdýr." dedi.

Söz konusu adýmýn Türkiye ile Romanya'yý stratejik, ekonomik ve sosyal açýdan birbirine daha da yakýnlaþtýracaðýný söyleyen Ciolacu, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý bu giriþimden dolayý tebrik etti.

- "CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN VÝZYONER BÝR LÝDER"

Ciolacu, Romanya'nýn Türkiye'nin öncelikli ilgi alanýna giren ülke olarak resmen tanýnmasýndan dolayý onur duyduklarýný belirterek, "Cumhurbaþkaný Erdoðan, gerçek dostlarýnýn kim olduðunu her zaman bilen vizyoner bir liderdir. Romanya da buna uygun þekilde karþýlýk verdi ve böylece bugün Türkiye, AB dýþýndaki ana ekonomik ortaðýmýz, NATO'daki en önemli müttefiklerimizden biri, stratejik bölgesel ortak, iyi komþu ve dost olduðunu söyleyebiliyoruz." diye konuþtu.

Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat depremlerinde ülkesinin Türkiye'nin yanýnda yer aldýðýnýn altýný çizen Ciolacu, böyle anlarýn iliþkilerdeki önemine deðindi.

Ciolacu, Romanya'nýn kimlik kartý hamili vatandaþlarýna, Türkiye'ye yapacaklarý turistik amaçlý seyahatlerde ve transit geçiþlerinde vize muafiyeti saðlanmasýný hatýrlatarak, bu karar için Erdoðan'a teþekkür etti.

Romanya vatandaþlarýnýn Türkiye'yi turizm alanýnda tercih ettiklerine dikkati çeken Ciolacu, söz konusu kararýn faydalý olacaðýný vurguladý.

Ciolacu, Türkiye'ye et ve canlý hayvan ihracatýnýn ve transit geçiþin yeniden baþlamasýna atýfta bulunarak, bunun Romanyalý üreticiler için öneminden bahsetti.

Ýki ülkenin ticaretinin geçen yýl 10 milyar dolarý aþtýðýný ve gelecek yýllarda 15 milyar dolarýn hedeflendiðinin altýný çizen Ciolacu, bu hedefe ulaþmak için iki ülke þirketlerinin önemli role sahip olduðunu söyledi.

- "TÜRKÝYE'NÝN BÖLGESEL GÜVENLÝÐE KATKISI SON DERECE ÖNEMLÝ"

Ciolacu, ülkesinin savunma sanayisi alanýnda daha yakýn iþbirliðine ilgi duyduðunu aktararak, "Türkiye ile Bayraktar insansýz hava araçlarý (ÝHA) ve Otokar zýrhlý taktik araçlarý için halihazýrda saðlam sözleþmelerimiz var. Ancak Romanya þirketlerinin bu bileþenleri Romanya'da üretebilmeleri için teknoloji ve know-how transferlerine yönelik ortaklýk formülü oluþturabileceðimize inanýyorum." deðerlendirmesini yaptý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan ile görüþmesinde enerji alanýndaki büyük fýrsatlarý da ele aldýklarýný dile getiren Ciolacu, "Türkiye gerek Kafkasya'dan gerekse doðal gaz istasyonlarý aracýlýðýyla gaz tedariki için ana seçeneklerimizden biridir. Ayný zamanda ülkelerimiz gaz üreticisidir ve gelecekteki güzergahlarýnýn haritasýnda belirgin avantajlara sahiptir." ifadelerini kullandý.

Ciolacu, yenilenebilir ve nükleer enerji alanlarýnýn yaný sýra baðlantý alanýnda da iþbirliðini geliþtirme olanaklarýný deðerlendirmek üzere Romanya-Türkiye ortak çalýþma grubu kurulmasý konusunda mutabýk kalýndýðýný anlattý.

Türkiye ve Romanya'nýn Karadeniz'de önemli enerji yatýrýmlarýnýn bulunduðunu vurgulayan Ciolacu, Karadeniz'de güvenliðin saðlanmasý ve yatýrýmlarýn korunmasý için iki ülkenin birlikte hareket etmesinin büyük önem taþýdýðýna dikkati çekti.

Ciolacu, Karadeniz'de "Romanya, Türkiye ve Bulgaristan Deniz Kuvvetleri tarafýndan ortaklaþa yürütülen mayýn temizleme faaliyetlerinin yakýnda baþlayacak olmasýný" memnuniyetle karþýladýðýný belirterek, "Karadeniz'e kýyýsý olan müttefikler ilk kez ciddi bir güvenlik ve nakliye emniyeti meselesini ortaklaþa deðerlendirme kararý almýþlardýr." dedi.

Türkiye'nin bölgesel güvenliðe katkýsýna da deðinen Romanya Baþbakaný, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin bölgesel güvenliðe katkýsý da çok önemli olmuþtur ve burada Sayýn Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý gösterdiði liderlik ve vizyon için tebrik etmek istiyorum. Türkiye'nin olaðanüstü çabalarý daha sonra Romanya tarafýndan devralýnmýþ olan Karadeniz üzerinden Ukrayna tahýl transit anlaþmasýný mümkün kýlmýþtýr. Romanya ve Türkiye'nin hem Ukrayna'ya yardým konusunda hem de savaþ sonrasý yeniden yapýlanma sürecine dahil olma konusunda birlikte çalýþmaya devam etmelerini umuyorum."

- "GAZZE ÞERÝDÝ'NDE SÝVÝL CAN KAYIPLARINI DURDURMAYA YARDIMCI OLMAK ÝNSAN OLARAK GÖREVÝMÝZ"

Ciolacu, Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Orta Doðu'daki durumu da ele aldýklarýný ve "Gazze'de bir insanlýk trajedisiyle karþý karþýya bulunulduðu konusunda hemfikir" olduklarýný belirterek, "Gazze Þeridi'nde insani yardým saðlamak ve sivil can kayýplarýný durdurma konusunda yardým etmenin her þeyden önce insan olarak bizim görevimizdir." þeklinde konuþtu.

Romanya Baþbakaný Ciolacu, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a ayrýca Romanya'nýn "Türkiye ile AB arasýnda diyaloðu kolaylaþtýrmaya devam edeceðini" söylediðini aktardý.

Bugün yaptýklarý ilk toplantýnýn, iki ülkenin stratejik ortaklýðýnýn geliþmesinin önünü açacaðýna inandýðýný vurgulayan Ciolacu, bugün imzaladýklarý anlaþmalarýn ikili iþbirliðini daha da güçlendireceðine dikkati çekti.

Ciolacu, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý Bükreþ'e davet etti.

  • Romanya Baþbakaný Marcel Ciolacu
  • cumhurbaþkaný erdoðan
  • baþkan erdoðan