Türkiye'ye karþý ''Tek ihtilaf vardýr'' söylemine geri döndüler! Yunanistan'dan anlaþýlmaz tavýr
ABONE OL

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Fidan, Yerapetritis'in 5 Eylül 2023'te Ankara'ya yaptýðý çalýþma ziyaretine cevaben, 8 Kasým'da iadeyi ziyarette bulunacak.

Fidan'ýn kasýmdaki Atina ziyaretinin önemli gündem maddeleri arasýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis arasýnda 2025'te Ankara'da düzenlenmesi planlanan 6. Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi toplantýsýnýn hazýrlýklarý yer alýyor.

Ziyarette iki bakanýn, ikili iliþkilerin yaný sýra Orta Doðu baþta olmak üzere, bölgesel meseleleri de ele almasý bekleniyor.

- TÜRKÝYE, YUNANÝSTAN ÝLE ÝLÝÞKÝLERDEKÝ OLUMLU ÝVMEYÝ SÜRDÜRMEK NÝYETÝNDE

Yetkililere göre, son dönemde Yunanistan ile Türkiye, iliþkilerinde olumlu ivme yakalarken Ankara bunu devam ettirmek niyetinde.

Türkiye'nin, 7 Aralýk 2023'te Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Baþbakan Miçotakis arasýnda imzalanan Dostane Ýliþkiler ve Ýyi Komþuluk hakkýnda Atina Bildirgesi'nde öngörüldüðü üzere, gerginliði týrmandýrýcý eylem ve söylemlerden kaçýnmaya devam ederek iki ülkenin yararýna olacak iþbirliði alanlarýna odaklandýðýna iþaret ediliyor.

Yetkililer, Yunanistan ile hemfikir olunmayan konular bulunmasýna karþýn uzlaþabilecek baþlýklarýn sayýsýnýn az olmadýðýný, iki ülke liderlerinin de arzularýnýn bu yönde olduðunu ifade ediyor.

Türkiye'nin her iki ülke halklarýnýn çýkarlarý ile bölgedeki istikrar ve huzurun daha da güçlenmesi için Türk ve Yunan makamlarýnýn birlikte çalýþmak zorunda olduðuna dikkati çektiði aktarýldý.

- EGE MESELESÝNDEKÝ ÝHTÝLAFLARA DAÝR GÖRÜÞMELER SÜRÜYOR

Yetkililere göre, Ege meselelerinde taraflarýn bugüne kadar savunduklarý pozisyonlarýnda bir deðiþiklik olmazken Ege'de ihtilaflarý tek kaleme indirgemenin mümkün olmadýðý belirtiliyor ancak denizde ve havada, birbiriyle baðlantýlý tüm ihtilaflar görüþülüyor.

Türkiye'nin, kara sularý ve hava sahasý geniþliðinden aidiyeti belirsiz coðrafi formasyonlara, gayriaskeri statüdeki adalarýn silahlandýrýlmasý ve Fýr Hattý (Uçuþ Bilgi Bölgesi) dahil tüm ihtilaflarýn uluslararasý hukuka uygun, kalýcý, kapsamlý ve hakkaniyetli bir çözüme kavuþturulmasýný istediði belirtiliyor.

Yunanistan'ýn iki ülke arasýnda sadece kýta sahanlýðý/münhasýr ekonomik bölge sýnýrlarýnýn belirlenmesi meselesi olduðunu savunduðunu ifade eden yetkililer, bu tutum nedeniyle çözümsüz býrakýlacak diðer meselelerin ikili iliþkilerde her an gerginlik yaratma riski taþýdýðýna iþaret ediyor.

Ege meselelerinin iki ülke arasýnda 2002-2022 döneminde 64 tur yapýlan istikþafi-istiþari görüþmelerde ele alýndýðý ve belirli bir mesafe de kaydedildiði, Yunan tarafýnýn yeniden "tek ihtilaf vardýr" söylemine dönünce ilave ilerlemenin saðlanamadýðý aktarýlýyor.

Yetkililer, müzakereler sonucunda çözüme ulaþýlmamasý halinde ihtilaflarýn paket halinde uluslararasý yargýya götürülebileceðini ancak öncelikle Yunanistan'ýn Uluslararasý Adalet Divanýnýn yetkisine koyduðu çekinceleri kaldýrmasý gerektiðini ifade ediyor.

- TÜRKÝYE, EGE'DE ÇEVRE, ENERJÝ, BÝLÝMSEL ARAÞTIRMA, YASA DIÞI GÖÇLE MÜCADELEDE ÝÞBÝRLÝÐÝNE HAZIR

Türkiye'nin Ege'de çevre, enerji, bilimsel araþtýrma, yasa dýþý göçle mücadele ve arama-kurtarma alanlarýnda iþbirliðine hazýr olduðunun altýný çizen yetkililer, tek taraflý adýmlardan da karþýlýklý kaçýnýlmasý gerektiðini vurguluyor.

Ege'de iki tarafýn da yaþamsal çýkarlarý olduðu ancak Ege'nin ortak deniz olarak muhafazasýnýn istendiði yinelenirken Türk tarafýnýn deniz parklarý ve deniz planlama gibi çevreyle ilgili konularda projelerin ortaklaþa yürütülmesinden yana olduðu kaydediliyor.

- HEYBELÝADA RUHBAN OKULU MESELESÝ

Yetkililer, Yunanistan'ýn, Heybeliada Ruhban Okulu gibi Türkiye'deki Rum azýnlýkla ilgili konularý, uluslararasý toplumu ilgilendiren, evrensel dini özgürlük veya insan hakký meselesi þeklinde takdim etme eðiliminin uzun süredir gözlemlendiðini hatýrlatýrken "Rum azýnlýðý uluslararasý toplumun meselesi, Batý Trakya Türk Azýnlýðý ise sadece Yunanistan'ýn iç meselesidir" gibi bir anlayýþýn kabul edilmeyeceðinin altýný çiziyor.

Atina'ya azýnlýðýn etnik kimliðini inkar etmeye, seçilmiþ dini liderlerini tanýmamaya, eðitim imkanlarýný fiilen kýsýtlamaya, azýnlýk vakýflarýnýn içini boþaltmaya ve azýnlýðý sindirmeye yönelik çabalarýna artýk son vermesi çaðrýsý yapýlýrken Türkiye'nin Rum azýnlýðýný bir zenginlik ve Yunanistan ile bir dostluk köprüsü olarak gördüðü ve karþý tarafýndan da Türk azýnlýðýný bu þekilde görmesi gerektiði ifade ediliyor.

Yunanistan'ýn, Lozan Antlaþmasý'nýn kapsamýna girmeyen niteliklerde Türklere yaklaþýmýný da gözden geçirmesinin beklendiðini dile getiren yetkililer; Selanik, Rodos ve Ýstanköy'de yaþayan Türklerin, Lozan Antlaþmasý'nda belirlenen azýnlýklar çerçevesine girmese de Yunan devletinin onlara yönelik olarak da evrensel deðerler temelinde, bugünün insan ve azýnlýk haklarý manzumesine yaraþýr adýmlar atmasý beklentisini vurguluyor.