Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan Eurofighter açýklamasý: Ýngiltere ve Almanya sýcak bakýyor
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Tataristan Kazan ziyareti dönüþünde uçakta aralarýnda Akþam Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Mustafa Kartoðlu, 24 TV Genel Yayýn Yönetmeni Ömer Özkök ve 24 TV programcýsý Belkýs Kýlýçkaya'nýn da bulunduðu gazetecilerin sorularýný cevapladý, deðerlendirmelerde bulundu.

GENEL DEÐERLENDÝRME

Öncelikle dün TUSAÞ'ýn Kahramankazan'daki yerleþkesine yapýlan hain terör saldýrýsýnda þehit olan 5 kardeþimize Allah'tan rahmet, yaralýlarýmýza acil þifalar diliyorum. Türkiye'nin huzuru, güvenliði, savunmasý için çalýþan TUSAÞ ailesine ve aziz milletimize "geçmiþ olsun" diyorum. Alçak saldýrýyý gerçekleþtiren, biri kadýn 2 terörist ölü olarak ele geçirilmiþtir. Dün geceden itibaren saldýrýnýn cevabý kat kat fazlasýyla verilmeye baþlanmýþtýr. Saldýrýya yönelik adli soruþturmanýn yaný sýra, istihbarat ve güvenlik birimlerimiz de kapsamlý çalýþma yürütmektedir. Terörle mücadelemizi uhdemizde bulunan tüm imkanlarý kullanarak, çok boyutlu bir þekilde sürdürüyoruz, sürdüreceðiz. Terörün karanlýk ve kanlý gölgesinin ülkemizin üzerinden tamamen çekildiði, aydýnlýk, huzurlu, güvenli bir Türkiye'yi inþa etme hedefimize mutlaka ulaþacaðýz. Savunma sanayiimiz inþallah bunun amiral gemisi olacaktýr. Hainlere inat daha fazla çalýþacaðýz, daha fazla üreteceðiz. Büyüyen, güçlenen, haksýzlýk ve hukuksuzluklara cesaretle itiraz eden Türkiye'den rahatsýzlýk duyanlarý, baþarýlarýmýzla daha fazla rahatsýz edeceðiz.

Rusya Federasyonu Devlet Baþkaný Sayýn Vladimir Putin'in davetine icabetle BRICS Zirvesi'ne katýlmak üzere gerçekleþtirdiðimiz Kazan ziyaretimizi tamamladýk. Bu sabah yapýlan geniþletilmiþ liderler oturumunda Ortadoðu'daki Ýsrail saldýrganlýðý baþta olmak üzere, küresel, siyasi ve iktisadi meselelere dair tutumumuzu anlattým. Ayrýca ev sahibi Sayýn Putin baþta olmak üzere, zirveye katýlan liderlerle ikili görüþmeler yapma fýrsatým oldu. Bu çerçevede Venezuela Devlet Baþkaný Sayýn Maduro, Özbekistan Cumhurbaþkaný Sayýn Mirziyoyev, Vietnam Baþbakaný Sayýn Pham Minh Chinh, Kongo Cumhurbaþkaný Sayýn Sassou Nguesso ile bir araya geldik. Diðer liderlerle de ayrýca birebir görüþmelerim oldu. Bu temaslarýmda Ýsrail'in bir an önce durdurulmasý için Birleþmiþ Milletler baþta olmak üzere, farklý platformlarda yürüttüðümüz çabalara destek istedim. Karþýlýklý saygý ve kazan-kazan formülüyle BRICS'le iliþkilerimizi geliþtirme noktasýnda neler yapýlabileceðini ele aldýk. Önemli kýsmý bizim gibi G20 üyesi olan BRICS ülkeleri dünya yüzölçümünün yaklaþýk yüzde 30'unu, nüfusunun yüzde 45'ini kapsýyor. Küresel petrol üretiminin yüzde 40'ý, mal ihracatýnýn yüzde 25'i, ticaretin 5'te 2'si de yine BRICS ülkeleri tarafýndan gerçekleþtiriliyor. Sadece bu veriler bile BRICS platformunun ekonomik açýdan önemini göstermektedir. Türkiye de kendi menfaatleri ekseninde BRICS ile iþ birliðini önümüzdeki dönemde de ilerletme arzusundadýr. Bu düþüncelerle ziyaretimizin ve temaslarýmýzýn hayýrlara vesile olmasýný diliyor, þimdi de sizleri dinlemek istiyorum.

SORU: TUSAÞ'a yönelik hain saldýrý ile ilgili son bilgileri merak ediyoruz. Zamanlamasý açýsýndan bakýldýðýnda ne dersiniz? Ýlk açýklama ve bilgilere göre saldýrý terör örgütü PKK tarafýndan yapýlmýþ görünüyor. Dolayýsýyla TUSAÞ'ýn seçilme amacý sizce nedir? BRICS toplantýsý ve üyelik baþvurusu nedeniyle dýþ baðlantýlý olma ihtimali konusunda bir istihbarat var mý? Ýsrail' in bu saldýrýnýn arkasýnda olduðuna iliþkin iddialar da gündeme geldi, bir bulgu var mý?

Bu terör saldýrýsýnda TUSAÞ gibi güzide bir kuruluþumuzun seçilmiþ olmasý manidardýr. Teröristler sadece bir kuruluþu deðil, Türkiye'nin huzur ve güvenliðini hedef almýþlardýr. Kahramanlarýmýz canlarý pahasýna TUSAÞ'ýmýzý, yani Türkiye'nin aydýnlýk geleceðini savunmuþlardýr. Maalesef hain saldýrýda þehitler verdik, 5 þehidimiz, bunun yanýnda çok sayýda yaralýmýz bulunuyor. Baþýmýz sað olsun. Yaralýlarýmýza Allah'tan acil þifalar diliyorum. Hem bu gözünü kan bürümüþ canilerle mücadele edeceðiz, bu konuda durmak yok, hem ülkemizi müreffeh geleceðe taþýma azmimizden asla taviz vermeden yolumuza devam edeceðiz. Nitekim Milli Ýstihbarat Teþkilatý Baþkanýmýz Ýbrahim Kalýn dün akþam bu saldýrýnýn sonrasýnda hemen Ankara'ya döndü ve bütün geliþmeleri yerinde bizzat takip etti. Bizler de Tataristan'dan bu geliþmeleri takibe devam ettik. Ýstanbul'da bulunan Milli Savunma Bakanýmýz Yaþar Güler, hemen Ýstanbul'dan Ankara'ya geçti. Ankara'daki Cumhurbaþkaný Yardýmcým Cevdet Yýlmaz, Ýçiþleri Bakanýmýz Ali Yerlikaya anýnda hadiseye müdahil oldular. Bütün güvenlik güçlerimiz anýnda teröristlere müdahale ederek, çok kýsa zamanda saldýrýyý gerçekleþtiren kadýn teröristi etkisiz hale getirdiler. Terörist kendi kendini bildiðiniz gibi öldürmüþ oldu. Bu terör saldýrýsýnýn Suriye'den bir sýzma hareketi þeklinde geliþmiþ olduðunu özellikle öðrenmiþ bulunuyoruz. Buna yönelik de tüm gece boyunca 40 ayrý noktaya operasyonlar yapýldý. Bu operasyonlarla da teröristlere çok çok aðýr bedeller ödetildiði de ortada.

SORU: Türkiye, terörle mücadelesinde büyük mesafe aldý. Bundan sonra terörle mücadele nasýl devam edecek? "Terörsüz bir Türkiye inþa edelim" demiþtiniz, bu nasýl olacak?

Terörle mücadeleden kesinlikle taviz vermemiz mümkün deðil. Bu, kararlýlýkla devam edecek ve terörü kaynaðýnda yok etme politikamýzý yine aynen sürdüreceðiz. Bundan da taviz söz konusu deðil. Teröre sebep olan siyasi ve toplumsal nedenlerden finansal kaynaklara, dýþ desteklere kadar geniþ bir yelpazede mücadele stratejisi belirledik. Bu stratejiyi çok boyutlu ve daha kapsamlý bir þekilde devam ettireceðiz. Þunun bilinmesini isterim, teröristler kukladýr, bunlar taþerondur. Bizim hedefimiz terörsüz bir Türkiye'dir. Bundan taviz vermeyeceðiz, veremeyiz. Hedefimiz tam baðýmsýz, bir, bütün ve müreffeh Türkiye'dir. Kesinlikle þu andaki hükümetimizin "laf ola beri gele" þeklinde bir anlayýþý söz konusu deðildir. Biz terörü tamamen kaynaðýnda kurutmak üzere çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Bunun kaynaðý Suriye mi, Suriye... O zaman oradaki kaynak neyse biz orada gereðini, dün akþam yaptýðýmýz gibi yaparýz. Bundan sonraki süreçte de aynen bu þekilde bu kararlýlýkla yolumuza devam edeceðiz. Birliðimize saçýlan nifak tohumlarýný temizlemek, bu ayrýk otlarýný ayýklamak ve hepimizin olan bu vataný aydýnlýk yarýnlara hep birlikte taþýmak zorundayýz ve taþýyacaðýz. Bundan da taviz söz konusu deðil. Bölgemizdeki geliþmeler bu gerçeði bir kez daha önümüze koymuþtur. Ayrýþan deðil, kucaklaþan Türkiye idealine doðru kararlýlýkla yolumuza devam ediyoruz.

SORU: PKK'nýn Suriye kolu PYD/YPG ile mücadele ne durumdadýr? Bununla birlikte Amerika'nýn bölgeden çekilmesine yönelik tartýþmalar uzunca bir süredir devam ediyor. Eðer böyle bir þey olursa PKK Suriye'de himayesiz kalýr ve tasfiye edilir, böyle bir deðerlendirmeniz var mý?

Terör örgütü PKK'nýn Suriye'deki kolu olan PYD/YPG özellikle terk edilmeye, yalnýz býrakýlmaya mahkumdur. Amerika bu terör örgütünü bir süre kucaðýnda taþýr, ama o süre dolunca da bunlarý kendi baþýna býrakmak zorunda. Suriye'deki istikrarsýzlýktan faydalanan terör örgütünün, bazý Batýlý ülkelerin himayelerine girmek için gösterdikleri gayret boþunadýr. Bu ilanihaye devam etmez. Amerika'nýn bölgeden çekileceði yönündeki tartýþmalar, hatýrlayýn uzun zamandýr sürüyor. Çekilmenin taktiksel olacaðý, stratejik bir çekilme olmayacaðý da tartýþmalarýn uzamasýyla zaten ortaya çýktý. Amerika'nýn bölgedeki terör örgütlerini kendi çýkarlarý ve Ýsrail'in güvenliði için kullandýðý artýk bilinen bir gerçek. Amerika bölgede Ýsrail'e her türlü araç, gereç, mühimmat tüm destekleri veriyor mu, veriyor. Para veriyor mu, veriyor. Bizim gözümüz de, kulaðýmýz da topraklarýmýzýn yaný baþýnda yaþanan bütün geliþmelere açýktýr ve bunlardan da taviz veremeyiz. Biz kendi topraklarýmýzýn korumacýsý, onlarýn hamisi olacaðýz. Suriye'den veya farklý yerlerden bize herhangi bir sýzma hareketi olabileceðini her an düþünmek durumundayýz. Onun için de bütün güvenliðimizi ona göre almak durumundayýz. Biz bölgedeki tüm terör örgütleriyle mücadelemizi kendi milli çýkarlarýmýz, sýnýrlarýmýzýn güvenliði için sürdürüyoruz. Buna devam edeceðiz.

SORU: BRICS Zirvesi'ne katýlarak önemli temaslarda bulundunuz. Þunu sormak istiyorum, Türkiye'nin BRICS'e üyelik baþvurusu kamuoyunda duyulduktan sonra baþlayan bir yön deðiþimi tartýþmasý, soru iþareti vardý. Siz de önceki açýklamalarýnýzda "BRICS'e katýlma isteði NATO'ya alternatif deðil" vurgusu yapmýþtýnýz. Kazan Zirvesi sonrasýnda gelinen noktayý sormak istiyorum, Türkiye'nin durduðu yeri nasýl deðerlendirirsiniz? Bir de Türkiye Kazan Zirvesi'nden ne tür sonuçlarla ayrýlýyor?

BRICS yükselen ekonomilerin özellikle bir arada olduðu büyük bir platform. Bu gerçeði görmek durumundayýz. Türkiye olarak BRICS ile iliþkilerimizi geliþtirmek istiyoruz. BRICS üyesi ülkelerle ikili olarak zaten uzun yýllara dayalý iliþkilerimiz, birlikteliðimiz söz konusu. BRICS de diðer platformlar ve uluslararasý oluþumlar da bizi ekonomik açýdan güçlendiren unsurlardýr. Bunlarý da biz görmezden gelemeyiz. Hem Doðu hem Batý ülkesi olduðumuzu sürekli anlattýk. Türkiye'nin BRICS ile iþ birliðini ilerletmesi, ekonomik ortaklýklarýmýzýn sayýsýný artýrmayý karþýlýklý saygý çerçevesinde bu dayanýþmayý sürdürmemiz, "kazan-kazan" esasýna göre hem BRICS ülkelerinin hem de ülkemizin çýkarýnadýr. Nitekim baþta dönem baþkaný olarak Sayýn Putin olmak üzere yaptýðýmýz ikili görüþmeler, bunlarý çok açýk net ortaya koyuyor. Bu anlayýþtan birilerinin bize yapmýþ olduðu telkinlerle vazgeçemeyiz. Kendi kararýmýzý kendimiz vermek suretiyle yolumuza devam edeceðiz.

SORU: BRICS Zirvesi'nde "alternatif finans sistemi" dillendirildi. Sizin bu konudaki görüþlerinizi evvelden beri biliyoruz zaten. ABD Baþkan adaylarýndan Donald Trump geçtiðimiz günlerde "Dolarý rezerv para birimi olmaktan çýkaran ülkelerin mallarýna yüzde 100 vergi getirilebileceði" tehdidinde bulundu. Bu durumda mevcut finans sistemine alternatif bir finans sistemi hayata geçirilebilir mi?

Burada amacýmýz mevcutlarý birbiriyle yarýþtýrmak deðil. Bizim yerli ve milli paralarýmýzla yolumuza devam etmemiz lazým. Sayýn Trump, Amerika Birleþik Devletleri'nin baþýnda bulundu. Bu tür bir görüþü olabilir. O zaman da biz kendileriyle finans sektörüyle ilgili tüm konularý görüþtük. Bunlarý kendileriyle paylaþtýk. O zaman ne için buna müdahale etmediler? Yerli ve milli paralarla hangi ülke ile bu adýmý atabiliyorsak atarýz. Burada amacýmýz 'kazan-kazan' esasýna dayalý olarak finansal sektörü ayaða kaldýrmaktýr. Bu konuda Amerika olsun, Batý ülkeleri olsun herkes adýmýný buna göre atacak olursa biz de kazanýrýz, onlar da kazanýr, Amerika da kazanýr. Biz yýllardýr milli paralarla ticaret politikasýný savunuyoruz. Bu, ikili ticaretin döviz baskýsýndan kurtarýlmasýný saðlar. Ülkelerin ticari faaliyetlerine baþka ülkelerin müdahil olmasýnýn önüne geçer. Milli paralarla ticaret ayný zamanda özgür ticarettir. Ayný þekilde ödeme sistemlerinde çeþitliliðin olmamasý da finans piyasalarýnýn þoklara karþý kýrýlganlýðýný artýrýyor. Dolayýsýyla alternatif bir finans ve ödeme sistemi hem uluslararasý ticareti kolaylaþtýrýr hem de çeþitlendirir.

SORU: Ýtalya, Ýspanya gibi bazý ülkeleri dýþarýda tutarsak Batý'nýn Ýsrail'in Gazze'deki uyguladýðý soykýrýma ve Lübnan'da yaptýðý katliama sessiz kaldýðýný görüyoruz. Sizin BRICS Zirvesi'nde yaptýðýnýz ikili görüþmelerde diðer ülkelerin yaklaþýmý nasýldý? Bu konuda ne düþünüyorlar ve Batý'dan hangi noktada ayrýþýyorlar?

Bu zikrettiðiniz ülkeler bu konuda gerçekten kararlý. Onlar Filistin'e destekten taviz vermiyor. Biz bundan sonraki süreçte de gerek Ýspanya gerek Ýrlanda gerekse Norveç ve Slovenya gibi ülkelerle bu dayanýþmamýzý sürdürme kararlýlýðýndayýz. Birlikte adým atarsak güç kazanabiliriz. Batý maalesef kendini Ýsrail'e karþý borçlu hissediyor. Mesela Almanya Nazi döneminde yaþananlar nedeniyle kendilerini Ýsrail'e karþý sorumlu görüyor. Bazý Batýlý ülkelerin de tutumu ayný þekilde. O dönemde Avrupa Yahudilerine karþý Nazi yönetiminin yaptýklarýna sessiz kaldýklarý için bir borç ödeme yöntemi olarak Ýsrail'in soykýrýmýna sessiz ve tepkisiz kalýyorlar. Yani Batý, bir anlamda borcu borçla kapatmaya çalýþýyor. Fakat þimdi de Filistinlilere karþý borçlanýyorlar, bu dönemin Nazileri haline gelen Ýsrail'e kol kanat gererek torunlarýna utanç verici bir geçmiþ býrakýyorlar. BRICS üyelerinin de Filistin'in haklý davasýna ve Ýsrail'in hedefindeki Lübnan'a daha fazla destek vermelerini, Ýsrail saldýrganlýðýna yüksek sesle "dur" demelerini bekliyoruz.

SORU: Birleþmiþ Milletler nezdinde Ýsrail'e silah satýþýný durdurmasýna yönelik bir giriþim baþlatmýþtýnýz. Ardýndan Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni'yle de bu durumu görüþtüðünüzü biliyoruz. Ýspanya, Ýrlanda ve Fransa'dan da buna yönelik bir açýklama gelmiþti. Yine BRICS üyelerine de bu giriþimi desteklemeleri çaðrýsýnda bulundunuz. Bu konuda bir ittifak politikasý uygulamak ve benzer ülkeleri bir araya getirerek, ülkeleri Ýstanbul'da toplamak noktasýnda bir geliþme olur mu?

Ýsrail'i durdurmak, onlarýn bebekleri, çocuklarý, anne ve babalarý öldürmesinin önüne geçmek için silaha eriþimin önünü kesmemiz þart. Þu an itibariyle Amerika ve Almanya baþta olmak üzere birçok ülke maalesef verdikleri silahlarla Ýsrail'in katliamýný sürdürmesine destek oluyor. Biz de Birleþmiþ Milletler çatýsý altýnda bu soruna bir çözüm olmasý, Ýsrail'e kapsamlý bir silah ambargosu konulmasý için giriþim baþlattýk. Bu çaðrýmýza destek verenlerin sayýsý da her geçen gün artýyor. Umarýz 'Ýnsanlýk Ýttifaký' olarak bu giriþimimizi baþarýya ulaþtýrýr ve kalýcý barýþ için bir kapý aralarýz. Ateþe benzin dökenlere inat bu yangýný söndürmek için elimizden geleni yapýyoruz ve yapmaya devam edeceðiz. Ýsrail'e karþý silah ambargosu çaðrýmýzýn Ýtalya, Ýspanya, Ýrlanda ve Fransa gibi ülkeler tarafýndan da yapýlmýþ olmasý, konunun giderek daha fazla gündeme geldiðini gösteriyor. Demek ki sadece biz deðil, pek çok ülke Ýsrail'in pervasýzca, orantýsýz güç kullanýmýndan rahatsýz. Ama gelinen aþamada Türkiye'nin baþýný çekeceði ülkelerin, insan haklarý ve uluslararasý hukuk konularýnda daha güçlü bir ses çýkartmasý gerekiyor. Diplomatik zeminin güçlendirilmesi, alternatif bakýþ açýlarý geliþtirilmesi ve uluslararasý baskýnýn artýrýlmasý için ne gerekiyorsa yapýlmalý ve insanlýða kasteden bu terör devleti durdurulmalýdýr.

SORU: Suriye Devlet Baþkaný Beþar Esad'la görüþme, temas bir süredir konuþulan bir baþlýk. Acaba Sayýn Putin'le bu görüþmeniz sonrasýnda yeni bir geliþme, yeni bir durum beklenebilir mi?

Biz, sürecin en baþýndan bu yana hep Suriye'nin toprak bütünlüðünün korunmasýndan ve komþumuzda kalýcý, adil, kapsayýcý bir barýþ ve huzurun tesisinden yana olduðumuzu vurguluyoruz. Terör örgütleriyle ayrýmsýz mücadele anlayýþýmýzda sýnýrlarýmýzý korumanýn yanýnda bu tutumumuzun da payý vardýr. Bölgemiz bir ateþ çemberine dönmüþ durumda ve her geçen gün maalesef bu çember daralýyor. Suriye yönetiminin Türkiye ile samimi ve gerçekçi bir normalleþmenin kendilerine saðlayacaðý faydalarý anlayarak adýmlarýný ona göre atmasý temel beklentimizdir. Umarým önümüzdeki dönemde bu konuda yapýcý bir adým görür ve Türkiye-Suriye normalleþmesini inþa ederiz. Çünkü o bölgedeki istikrarsýzlýk bir bataklýðýn sinekleri topladýðý gibi terör örgütlerini, kirli emelleri olanlarý oraya biriktirdi. Onlarý daðýtmanýn yegane yolu o bataklýðý kurutup orayý gül bahçesine çevirmekten geçer. Rusya'nýn Suriye yönetimi üzerindeki etkisi herkesin malumu. Sayýn Putin ile tüm bu konularý, bizim durduðumuz noktayý, beklentimizi konuþtuk. Sayýn Putin'e, Beþar Esad'ýn bizim çaðrýmýza vereceði cevabýn temini noktasýnda bir adým atmasý çaðrýmýz oldu. Sayýn Putin, Esad'a bu adýmý atmasý için herhangi bir çaðrýda bulunur mu? Onu da zamana býrakýyoruz.

SORU: Almanya Þansölyesi Olaf Scholz misafirinizdi. Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun kaldýrýlmasýna iliþkin beklentiler vardý. Basýn toplantýsýnda onlarýn kaldýrýlmasýna dönük çok net konuþmadý. Sadece Deniz Kuvvetlerine yönelik bir satýþ mevzusu konuþuldu ama o hep vardý. Onun dýþýna taþacak mý? Eurofighter'a izin verilecek mi? Bunlarý çok açýk söylemedi. Siz kendisinden daha açýk garantiler aldýnýz mý, izleniminiz nedir?

Kendisiyle yaptýðýmýz ikili görüþmede Eurofighter konusunda olumlu adýmlar atýlabileceðini, gerek Ýngiltere gerekse Almanya'nýn bu iþe sýcak baktýðýný gördük. Þu an itibariyle de ilgili bakan arkadaþlarýmýz karþýlýklý olarak görüþmelerini sürdürecek. Olay sadece Eurofighter ile sýnýrlý deðil. Bunun dýþýnda Deniz Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleriyle ilgili birçok alanda parça, makine alýmlarý da buna dahil. Ýkili görüþmede olumlu yaklaþýmlarý kendisinden aldýk. Biz savunma sanayii konusunda ihtiyaçlarýmýzý attýðýmýz adýmlar sayesinde büyük oranda kendimiz karþýlýyoruz. Ancak bazý kalemlerde zamana ihtiyacýmýz bulunuyor. Bu kalemleri de öncelikle müttefiklerimizden karþýlama yoluna gidiyoruz. Bu süreç ne zaman tamamlanýr uçaklarýn temini aþamasýna ne zaman geliriz onu zaman gösterecek. Umarýz çok uzun sürmez.

SORU: Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ve Rusya heyetiyle yaptýðýnýz görüþmeye dair biraz daha detaylý bilgi vermeniz mümkün mü? Ukrayna Savaþý'nda ateþkes arayýþlarý ve Türkiye'nin arabuluculuk misyonuna dair yeni bir konu gündeme geldi mi? Bir de Putin de bu savaþý bitirmeye dönük yeni bir irade gözlemlediniz mi?

Amerika'da Türkevi'nde Ukrayna Devlet Baþkaný Sayýn Zelenski ile yaptýðým görüþmede olduðu gibi, Sayýn Putin'in de daimi ateþkesin saðlanmasý noktasýnda bir arayýþýnýn olduðunu gördük. Bunu zaten Dýþiþleri Bakanýmýz Hakan Fidan Bey ile Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov Ýstanbul'da yaptýklarý görüþmelerle teyit ettiler. Karadeniz Tahýl Koridoru'nun canlandýrýlmasý, mayýnlarýn temizlenmesi konularýnýn yaný sýra, dün akþam Sayýn Putin ve heyetiyle yaptýðýmýz görüþmede de esir takaslarýyla alakalý beklentilerin olduðunu gördük. Þu anda bu esir takaslarýna yönelik adýmlarý da yakýn takibe almýþ bulunuyoruz. Biz sorunlarýn diplomasi yoluyla çözülmesi konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceðiz. Arzumuz bir an önce iki ülke arasýnda barýþ için müzakereleri baþlatmak, hayýrlý neticeye ulaþacak yolu açmaktýr. Buna muvaffak olmak için yorulmadan çalýþmaya devam edeceðiz. Savaþýn kazananý, barýþýn ise kaybedeni olmayacaðýný vurgulamaya devam ediyoruz. Bu savaþ elbet bitecektir, bizim gayretimiz daha fazla kan ve gözyaþý akmadan tamamlanmasý içindir.

SORU: Son dönemde Türkiye'de özellikle savunma sanayii destekleme fonunun artýrýlmasý noktasýnda birtakým tartýþmalar yaþandý. Hava savunma sistemleri konusu bu kapsamda tartýþýldý. Dün Putin ile görüþmenizde S-400'ün yeni fazý ve özellikle Türkiye'nin kurmaya baþladýðý Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemleri ile ilgili ortak hareket edilmesi gibi bir durum söz konusu oldu mu?

Demir Kubbe ile bizim Çelik Kubbe projemizi birbirine karýþtýrmamýz gerekiyor. S-400 konusuna gelince o zaten farklý bir adým. S-400'ün diðer fazýyla alakalý 'acaba birileri ne der?' diye bizim bir düþüncemiz yok. Onun kararýný Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak biz veririz. Bu konuda hükümetimiz oturur, deðerlendirmelerini yapar, kararýný verir. Ama dediðimiz gibi Çelik Kubbe adýný biz koyduk. Çelik Kubbe adýný biz koyduðumuza göre bunun takvimini de biz belirleyeceðiz. Adýmýný da vakti saati geldiðinde savunma sanayii ile atarýz. Bu konuda Türkiye'nin muhalefet partisi veya muhalifleri acaba ne diyor? Bütçe meselesinde muhalefet çýlgýna döndü. 'Niye þuradan para alýyorsunuz? Niye buradan para alýyorsunuz?' dediler. Biz kaynaklarýmýzý kendimiz temin ederiz ve bu kaynaklarý temin ettiðimiz zamanda da adýmlarýmýzý atarýz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti kaynak temini noktasýnda herhangi bir sýkýntýnýn içinde deðildir. Vakti saati geldiðinde adýmýný atar, kaynaklarýný üretir ve Çelik Kubbe'sini de yapar. Burada önceliðimiz kendi ihtiyaçlarýmýzýn eksiksiz karþýlanmasýdýr. Savunma sanayiinde geldiðimiz noktaya nasýl aþama aþama ulaþtýysak, daha ileri hedeflerimize de saðlam adýmlarla ilerlemeye devam edeceðiz.

SORU: Bir taraftan Çin'den gelen milyar dolarlýk yatýrýmlarýn haberlerini yapýyoruz, bir taraftan "Çin Dünya Ticaret Örgütü'ne Türkiye'yi þikayet etti" þeklinde haberler geliyor. Ankara-Pekin iliþkileriyle ilgili vizyon nedir? Ben Nisan'da gittiðimde Çinli yetkililer "biz Sayýn Cumhurbaþkanýný ülkemize bekliyoruz" demiþlerdi. Nereye doðru evrilecek Çin'le iliþkimiz?

Çin ile geçmiþten bugüne uzanan baðlarýmýz bulunuyor. Birbirlerini etkileyerek geliþmiþ iki büyük uygarlýðýn mirasçýlarýyýz. Ýliþkilerimizi bu baðlar üzerine inþa ediyor, köklü yeni baðlar oluþturmak için çalýþýyoruz. Çin dünya siyasetinde de ticaretinde de son derece etkin bir ülke. Stratejik ortaklýk düzeyindeki iliþkilerimizi geliþtirmek için yeni adýmlar atabiliriz. Çinli dostlarýmýzla ikili ticaret hacminin artýrýlmasýndan, yatýrým potansiyellerine kadar birçok baþlýðý zaman zaman ele alýyoruz. Biz Çin'den yakýn zamanda bir ziyaret bekliyoruz. Ondan sonra da biz iade-i ziyareti yaparýz. Sanýyorum bu çok uzun bir zaman almayacak. Çin Devlet Baþkaný Xi Jinping bize bir ziyaret gerçekleþtirecek, ardýndan da biz kendilerine bir ziyaret yapacaðýz.