Dýþiþleri Bakaný Fidan, Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleþtirecek olan Ukrayna Dýþiþleri Bakaný Andriy Sibiha'yla 21 Ekim'de bir araya gelecek.
Bakan Fidan'ýn görüþmelerde, Ukrayna'yla çok boyutlu iliþkilerin seyrinden duyulan memnuniyeti dile getirmesi, Türkiye'nin, Ukrayna'nýn toprak bütünlüðüne, egemenliðine ve baðýmsýzlýðýna desteðini yinelemesi, savaþýn yayýlmasýnýn giderek artma tehlikesinin ele alýnmasý bekleniyor. Ayrýca Fidan'ýn, Rusya-Ukrayna savaþýnda Türkiye'nin, savaþa uluslararasý hukuk temelinde, adil ve kalýcý bir çözüm saðlanmasýna yönelik giriþimlere destek vermeye hazýr olduðunu vurgulamasý ve diplomatik çözümün, müzakere süreçlerine tüm taraflarýn katýlýmýyla gerçekleþebileceðinin altýný çizmesi öngörülüyor.
UKRAYNA ÝLE ÝLÝÞKÝLERDE ÖNEMLÝ ÝLERLEME
Bakan Fidan, Ukrayna'ya son ziyaretini 25 Aðustos 2023 tarihinde gerçekleþtirmiþti. Ukrayna'dan Türkiye'ye Dýþiþleri Bakaný düzeyinde son ziyaret ise 3 Aralýk 2020 tarihinde dönemin Bakaný Dmitro Kuleba tarafýndan yapýlmýþtý. Fidan, önceki dönemde Ukrayna'nýn Ankara Büyükelçisi olarak görevde bulunmuþ olan Bakan Sibiha'yla en son, 9 Ekim tarihinde Dubrovnik'te düzenlenen Ukrayna-Güneydoðu Avrupa Zirvesi marjýnda bir araya gelmiþti. Türkiye-Ukrayna iliþkileri 2011 yýlýnda Stratejik Ortaklýk seviyesine yükseltilmiþtir. Bu süreçte, ekonomi, enerji ve savunma sanayii alanlarý baþta olmak üzere, ikili iþ birliðinde önemli ilerleme saðlanmýþtýr. Savaþýn baþlamasýnýn ardýndan barýþ giriþimleri ve bölgesel güvenlik baþlýklarý da ikili iliþkilerde ön plana çýkmaya baþlamýþtýr.
Bakan Sibiha'nýn ziyareti, Türkiye ile Ukrayna arasýndaki iþ birliðinde yakalanan ivmenin artýrýlmasýna imkan tanýyacak. Söz konusu ziyaret sýrasýnda, iki ülke Dýþiþleri Bakanlýklarý arasýnda diplomat deðiþimi alanýnda bir Mutabakat Zaptý ile 2025-2026 dönemine iliþkin bir Ýstiþare Eylem Planý imzalanmasý öngörülüyor.
SAVAÞA RAÐMEN ÝKÝLÝ TÝCARET HACMÝ ARTIYOR
Türkiye ve Ukrayna arasýndaki ticaret hacmi 2023 yýl sonunda 7,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Ýkili ticaret hacmi devam eden savaþa raðmen artmaya devam ediyor. Ayrýca, iki ülke arasýndaki Serbest Ticaret Anlaþmasý'nýn önümüzdeki dönemde yürürlüðe girmesi öngörülüyor.
TÜRKÝYE'NÝN SAVAÞ SÜRECÝNDEKÝ TUTUMU
Türkiye, hem insani hem de ekonomik boyutlarýyla savaþýn etkilerini hafifletmeye yönelik giriþimlerini sürdürüyor. Türkiye, 2022 Mart ayýnda Ukrayna ve Rusya Federasyonu taraflarýný ilk defa bir araya getiren toplantýlara ev sahipliði yapmýþtý. Türkiye ayrýca, BM ile birlikte Karadeniz Tahýl Koridoru giriþimi kapsamýnda yaklaþýk 33 milyon ton Ukrayna tahýlýnýn ihracatýna imkan saðlamýþtý. Türkiye aracýlýðýyla taraflar arasýnda esir takasý gerçekleþtirilmiþti. Türkiye bölgede barýþ ve istikrarýn yeniden tesisi için aktif diplomatik rol üstlenmeye devam ediyor.