UNRWA: Refah'ta kesinlikle güvenli bir yer yok
ABONE OL

Lazzarini, BM Cenevre Ofisi'nde üye ülkelerin temsilcilerini, Ýsrail'in ablukasý ve yoðun saldýrýlarý altýndaki Gazze Þeridi'nde yaþananlarla ilgili bilgilendirmesinin ardýndan gazetecilere konuþtu.

Toplantýnýn yaklaþýk 2 saat sürdüðünü belirten Lazzarini, "Genel olarak Refah'ta yaþanan son derece endiþe verici durumu ele aldýk. Refah'ta insanlar, olasý büyük ölçekli askeri operasyon nedeniyle tedirgin ve korkuyor. Eðer askeri operasyon gerçekleþirse soru þu; 'Refah'taki siviller' nereye gidecek? Artýk Refah'ta kesinlikle güvenli bir yer yok." ifadesini kullandý.

Lazzarini, Gazze'de yaþanan çatýþma nedeniyle 100 binden fazla kiþinin öldüðünü, yaralandýðýný veya kaybolduðunu aktararak, bu durumun 4 ayda nüfusun yüzde 5'ini etkilediði anlamýna geldiðini dile getirdi.

UNRWA'nýn 12 çalýþanýnýn 7 Ekim 2023 saldýrýlarýna karýþtýðý iddiasýnýn da toplantýda gündeme geldiðini söyleyen Lazzarini, bu kiþilerinin sözleþmelerinin feshedilmesi dahil yaþanan tüm süreç ve bu konuyla ilgili soruþturmanýn baþladýðýný anlattýðýný ifade etti.

Lazzarini, Ýsrail'in, UNRWA'nýn Gazze'deki binasýnýn altýnda Hamas tüneli olduðuna yönelik iddialarýn da toplantýda gündeme geldiðini aktararak, savaþýn sona ermesinin ardýndan soruþturma kuruluna ihtiyaçlarýnýn olacaðýný ve bu süreçte BM tesislerine açýkça saygýsýzlýk yapýldýðýný vurguladý.

UNRWA'nýn daðýtýlmasýyla ilgili çaðrýlarý da konuþtuklarýnýn altýný çizen Lazzarini, bu çaðrýlarýn "dar görüþlü" bir yaklaþým olduðunu kaydetti.

Lazzarini, Gazze'de son dönemde yaþanan bu felaketin ardýndan genel anlamda siyasi bir çözüme ulaþmanýn zamanýnýn geldiðini belirtti.

- Ýsrail'in Refah'a saldýrýlarý

Ýsrail ordusunun Refah'a düzenlediði saldýrýlarda 100'den fazla kiþi öldü, yüzlerce kiþi de yaralandý; planlanan kara harekatý insani felaket endiþelerini tetikledi.

Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnda on binlerce Filistinliyi öldüren Ýsrail, bölgenin kuzey ve orta kesimlerindeki nüfusun büyük bölümünü Mýsýr sýnýrýndaki Refah kentine yýðýlmaya zorladý.

Birleþmiþ Milletler'e (BM) göre, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarý bölge nüfusunun yüzde 85'ini gýda, temiz su ve ilaç sýkýntýsý nedeniyle ülke içinde yerinden edilmeye zorlarken, yerleþim bölgesinin altyapýsýnýn yüzde 60'ý hasar gördü.

Ýsrail'in soykýrýmla suçlandýðý Uluslararasý Adalet Divaný, verdiði ara kararda Güney Afrika'nýn Aralýk 2023'te açtýðý davadaki iddialarýnýn makul olduðunu kaydetti.