ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hava Kuvvetleri  Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay  Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri’nde düzenlenen törende, Göktürk 1 uydusunun fırlatma anını canlı  izledi. Daha sonra bir konuşma yapan Erdoğan, şunları söyledi…

- EN GELİŞMİŞİ:Göktürk-1, daha önce gönderilen Göktürk-2’den daha gelişmiş bir uydudur. TSK’ya yüksek teknolojik kabiliyetleriyle hizmet verecek bu uydumuz, diğer alanlarda da ülkemize büyük katkılar sağlayacaktır. Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyetiyle bu uydudan orman alanlarının kontrolünden deniz kirliliğine, doğal afetlerdeki hasar tespitlerinden rekolte tahminlerine kadar geniş bir yelpazede istifade edilecektir.

- YENİ HEDEF:Bu uydunun kabiliyetleri Türkiye’nin uzay çalışmalarında ulaşmak istediği hedef konusundaki kararlılığının bir ifadesidir. Şimdi hedefimiz Göktürk-1’den daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermektir.

- KENDİMİZ YAPMALIYIZ:Türkiye’nin ihtiyacı olan tüm alanlarda iyi bir planlamayla, kendi kendine yetecek savunma sanayisi olacaktır. Savunma Sanayiimizin yüksek teknoloji gerektiren diğer tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır. İlgili kurumlarımızın artık tüm çalışmalarını hazır alım yerine kendi tasarım ve üretimimizi esas alan bir anlayışla yürütmeleri gerekiyor.

- BATI’YA TEPKİ:Son 32 yıldaki terörle mücadele dönemimiz, bizler için çok önemli derslerle doludur. Kıbrıs Barış Harekatımızda ilk örneklerine rastladığımız askeri ambargolar, terörle mücadele dönemimizde gizli veya açık sürekli karşımıza çıktı. Şimdi yine bazı Batı ülkelerinin, o ülkelere ait firmaların ülkemize belirli askeri ürünleri satmama kararları aldıklarına şahit oluyoruz. 

- BAĞIMLILIĞI BİTİRECEĞİZ:Bugün Türkiye 14 yıl öncesine göre, savunma sanayii ürünlerinde dışa bağımlılığını yarı yarıya azaltmış durumdadır. Yüzde 80’den yüzde 40’lara gerileyen bu alandaki dışa bağımlılığımızı inşallah 2023’e kadar büyük ölçüde ortadan kaldırmış olacağız.

- KÖTÜ KOMŞU…: Kötü komşu, insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmiyor. Bitirmeyecek. Bizi hacet sahibi yapacak. Bu tür engellemeler savunma sanayiimizi geliştirme konusundaki azmimizi güçlendiriyor. Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katkı oranı yüzde 20. Bundan sonraki daha gelişmiş uydumuzu en azından tam tersi bir oranla imal edip, uzaya göndermeliyiz. İhtiyacımız olan tüm alanlarda iyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayiinin süratle tesis edilmesi gerekmektedir.

- KONGREDEN İZİN ÇIKMADI:Dost olduğumuz, NATO’da beraber olduğumuz birçok dostlardan bırakın silahlıyı, silahsız İHA’lardan almak istiyoruz; talebimizi kendilerine iletiyoruz, ‘Bugün git, yarın gel’. En son söyledikleri ne oluyor ‘Kongreden müsaade çıkmadı’. Biz NATO’da, aynı cephede beraber değil miyiz? Bize bu yaptığınız nedir? 

- KENDİMİZ YAPIYORUZ:Bunlar bizi sonunda hacet sahibi yaptı. Şimdi artık kendimiz üretiyoruz hem de çok daha ucuzuna üretiyoruz. Geçmişte uçak, silah, motor fabrikalarımızı kapatıp, hazır ürün alımına yönelen anlayışın tuzağına bir daha kesinlikle düşmemeliyiz. Kayseri uçak mezarıdır biliyor musunuz? Oralara gömmüşlerdir uçakları, üretilenleri. Biz siyasi irade olarak bu konuda kararlı bir duruş sergiliyoruz.

Fırlatma anı canlı izlendi

- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu Fransız Guyanası’ndan dün saat  16.51’de fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri’nde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi.  

TÜRKİYE’NİN YENİ GURURU: GÖKTÜRK 1

- İlk sinyal fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak.

- Her 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak. 

- Yılda 60 binden fazla görüntü gönderecek. 

- Hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak. Bu özellikleriyle dünyadaki benzerlerinden çok daha yüksek çözünürlüklü görüntü geçebilecek. 

- Yakıtsız olarak 1070 kg kütleye sahip.

- Yüksek çözünürlüklü optik kameraya sahip olup, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak.

- Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleriyle Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracak.

- GÖKTÜRK-1 Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek. 

- Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrü 7 yıl.

KAÇ UYDUMUZ VAR?

- 3’ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 2’si (GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 5 uydusu var. GÖKTÜRK 1’le birlikte toplam uydu sayısı 6 oldu. Daha önce uzaya gönderilen 3 haberleşme uydusu (TÜRKSAT 1B, TÜRKSAT 1C, TÜRKSAT 2A) ile BİLSAT isimli 1 gözlem uydusu ise ömrünü tamamlamış durumda.