YARGITAY 9. Ceza Dairesi, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005’te Umut Kitabevi’nde meydana gelen patlamayla ilgili Şemdinli Davası’nda sanık astsubaylara verilen ‘örgüt’ cezasını bozarken, ‘adam öldürme’ cezasını onadı. Mehmet Zahir Korkmaz’ı öldürme, Metin Korkmaz’ı yaralamak ve Seferi Yılmaz’ı öldürmeye teşebbüs etmekten verilen cezayı onayan Yargıtay, sanıklara suç işlemek için kurulan örgüte üye olmaktan verilen cezayı “kesin ve inandırıcı delil” olmadığı gerekçesiyle bozarken;
Toplam 39’ar yıl ceza almışlardı
Umut Kitabevi’nin bombalanması davasına bakan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’i ‘’Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak’’, ‘’Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs etmek’’, ‘’Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmek’’, ‘’Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama’’ suçlarından 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezasına çarptırmıştı.
Örgüt için inandırıcı delil yok
Yargıtay 9.Ceza Dairesi, kamuoyunda “İyi Çocuklar Davası” olarak da bilinen ve bir kişinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili yapılan temyiz başvurusunda kararını verdi. Daire oybirliği ile aldığı kararda sanıkların örgüt üyesi olduklarına ilişkin cezayı bozdu. Henüz gerekçesi yazılmayan kararda, örgüt üyeliğinden bozma gerekçesinin “Her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından TCK 220.madde uyarınca verilen cezada isabet görülmemiştir” olduğu öğrenildi.
Cezaları 1 yıl 10’ar ay azaldı
Sanıklar Astsubay Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş “Suç işlemek için kurulan örgüte üye olmaktan” 1 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezası almıştı. Bu cezalar, yerel mahkemenin daire kararına uyması halinde toplam cezadan düşecek. Toplamda alınan 39 yıl 10 ay 27’şer günlük hapis cezası 38 yıla inecek. Yargıtay 9.Ceza Dairesi, sanıkların örgüt üyesi olduklarına dair kesin bir delil olmadığı gerekçesiyle bozma kararı verirken, örgütün amaçları doğrultusunda adam öldürmek, yaralamak ve öldürmeye teşebbüs suçlarından verilen cezayı ise onadı. Daire, sanıklar hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”tan verilen beraat kararını yerinde buldu.
Başsavcılık ‘onama’ istemişti
Yargıtay Savcısı Ramazan Akyıldız, 10 Temmuz 2012 tarihli tebliğnamede Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının onanmasını istemişti. Tebliğnamede, örgüt üyeliğinden verilen cezanın yasaya uygun olduğu görüşü dile getirilmişti. Bozma kararı sonrasında dosya Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Mahkeme yeniden yargılama yaparak, Yargıtay 9.Ceza Dairesi kararına uyma veya direnme kararı verebilecek. Direnme kararı vermesi durumunda dosyaya Yargıtay Ceza Genel Kurulu bakacak. Ceza Genel Kurulu’nun vereceği karar nihai karar olacak.