Yeni Adalet Bakaný Tunç'tan yeni anayasa mesajý: Milletimiz hak ediyor
ABONE OL

Tunç, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, "Türkiye Yüzyýlý'nýn baþlangýcýnda yeni kabinede, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn tensip ve takdirleriyle Adalet Bakaný olarak görevlendirilmekten büyük bir onur duydum. Sayýn Cumhurbaþkanýmýza çok teþekkür ediyorum." diye konuþtu.

Son 21 yýlda Türkiye'de demokrasinin standardýnýn yükseltilmesi, hukuk devletinin tahkim edilmesi, yargý tarafsýzlýðýnýn ve baðýmsýzlýðýnýn güçlendirilmesi baþta olmak üzere, birçok konuda tarihi ve reform niteliðinde adýmlar attýklarýný vurgulayan Tunç, þöyle devam etti:

"Önceki bakanlarýmýzýn döneminde de Yargý Reformu Strateji Belgesi, Ýnsan Haklarý Eylem Planý çerçevesinde çok sayýda mevzuat düzenlemeleri ve uygulamaya yönelik çok önemli yenilikler yaptýk. Þimdi Türkiye Yüzyýlý'nýn baþlangýcýnda bu dönemde de inþallah kesintisiz bu reform sürecinin devam etmesi, milletimizin adalete olan güveninin artýrýlmasý için var gücümüzle çalýþacaðýz."

TBMM'de uzun bir süre görev yaptýðýný, Adalet Komisyonu'nda uzun süre çalýþtýðýný hatýrlatan Tunç, þunlarý kaydetti:

"Adalet Komisyonu, Adalet Bakanlýðý ile koordineli çalýþan bir komisyondu. Temel kanunlarýmýzýn yenilenmesinde, mevzuatýmýzýn güncellenmesinde ve Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi ile birlikte uyum düzenlemelerinde Meclis, yasama ayaðýnda arkadaþlarýmýzla birlikte çok önemli çalýþmalar gerçekleþtirdik. Yapýlan mevzuat düzenlemelerinin uygulamada takibi anlamýnda Adalet Bakanlýðý çok önemli bir bakanlýk. Özellikle adalet ve kalkýnma birlikte giden konular. Adaletin tecellisi, insanlarýmýzýn temel hak ve hürriyetlerini sonuna kadar kullanabilmesi anlamýnda önümüzdeki süreçte çok önemli çalýþmalarýn içerisinde olacaðýz. Bu anlamda da özellikle seçim beyannamemizde yargýyla adaletle ilgili milletimize verdiðimiz sözler var. Bu sözlerin belli bir takvim dahilinde hayata geçmesi için var gücümüzle çalýþacaðýz."

"TÜRKÝYE, MÝLLETÝMÝZ YENÝ BÝR ANAYASAYI HAK EDÝYOR"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn "yeni anayasa" çaðrýsýný deðerlendiren Tunç, anayasada reform sayýlabilecek deðiþiklikleri gerçekleþtirdiklerini belirtti.

Yýlmaz Tunç, þunlarý kaydetti:

"Bir kere Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'ne geçiþ anayasamýzda baþlý baþýna bir yönetim reformuydu. Yargýyla ilgili, yargý birliðinin saðlanmasý, askeri yargýnýn kaldýrýlmasý, Hakimler ve Savcýlar Kurulunun ve Anayasa Mahkemesinin yapýsýnýn daha demokratik, hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirilmesi, kadýn haklarý, çocuk haklarý, Anayasa Mahkemesine bireysel baþvuru, kiþisel verilerin korunmasý gibi temel hak ve özgürlüklerle alakalý çok önemli, reform niteliðinde düzenlemeler yaptýk. Darbecilerin yargýlanmasýný saðlayan madde deðiþiklikleri, sýkýyönetimin kaldýrýlmasý gibi anayasada çok sayýda deðiþiklik yaptýk. Yeni bir anayasayý, demokratik, sivil bir anayasayý milletimiz hak ediyor. Ýnþallah yeni dönem Meclis'inde böyle bir uzlaþma saðlanýrsa milletimizi Türkiye Yüzyýlý'nýn ilk yasama döneminde yeni, demokratik bir anayasaya kavuþtururuz. Temennimiz bu."