Yeni Anayasa mesaisi baþladý! Özgür Özel'le görüþen TBMM Baþkaný Kurtulmuþ: Süreç müzakereyle olacak
ABONE OL

TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, CHP Meclis Grubu'nu ziyaret ederek Genel Baþkan Özgür Özel ve parti yöneticileriyle görüþtü.

Kurtulmuþ ve Özel, yaklaþýk 50 dakika süren görüþmenin ardýndan açýklama yaptý.

Yeni anayasa çalýþmalarý kapsamýnda ilk görüþmeyi CHP Genel Baþkaný Özgür Özel ile gerçekleþtirdiklerini belirten Kurtulmuþ, nasýl bir yol izleneceði konusunda bundan sonra birlikte müzakereyle bir süreç oluþturulmasý gerektiðini ifade ettiðini aktardý. Kurtulmuþ, yeni anayasanýn içeriðiyle ilgili baþýndan bu yana bir tek kelime söylemediðine dikkati çekti. Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Çünkü biliyoruz ki usul esasa mukaddemdir. Önce yapýlacak iþin usullerinin tespit edilmesi ve onun sonucu olarak da doðru bir istikamette müzakerelerin sürdürülmesidir. Bu çerçevede yine baþka bir temel kural ise partilerin anayasalarý olmaz, partilerin anayasa teklifleri olur. Anayasa, milletin anayasasýdýr. Parlamentoda, baþýndan beri söylediðimiz, oluþabilecek en yüksek konsensüsle, mümkünse 400'ün çok üstünde bir ittifakla bir toplumsal mutabakat metni olarak Türkiye'nin yeni anayasasý ortaya çýksýn. Bu anlamda toplumsal mutabakatýn oluþmasýný arzu ettiðimiz bir sürecin, toplumsal yarýlma ve toplumsal kamplaþma vesilesi haline getirilmemesi için de azami dikkat göstermemiz gerekir. Bu çerçevede benim açýmdan da son derece verimli, yapýcý bir görüþme oldu. Sayýn Genel Baþkan da görüþlerini çok açýk bir þekilde ifade etti. Bundan sonra diðer genel baþkanlarý da ziyaret ederek hep beraber bir yol bulacaðýz. Eðer gerçekleþtirebilirsek en kýsa süre içerisinde, örneðin mayýs ayýnýn sonuna kadar grubu bulunan siyasi partilerden bu iþin usulüne iliþkin fikirlerini almak isteriz. Ondan sonra da belki yaz döneminde bütün siyasi partiler görüþlerini, anayasa tekliflerini olgunlaþtýrarak önümüzdeki sene Meclis açýldýðýnda müzakere ortamý baþlar. Sonrasýndaki dönemde de inþallah usulüne uygun olarak bu süreçleri götürdüðümüz takdirde sonuç alabileceðimizi düþünüyorum."

- "PARTÝLERLE UZLAÞI ÝÇERÝSÝNDE BELÝRLEYÝP BÝR SONUCA ULAÞACAÐIZ"

Bu parlamentonun, uzun yýllar içerisinde temsil kabiliyeti en yüksek parlamento olduðuna iþaret eden Kurtulmuþ, halkýn verdiði oylarýn yaklaþýk yüzde 95'inin TBMM'de temsil edildiðini anlattý.

Grubu olan veya olmayan çok sayýda partinin var olmasýnýn, Türkiye'nin demokratik tartýþma zeminini kuvvetlendirmesi bakýmýndan önemli olduðunu dile getiren Kurtulmuþ, "Grubu olmayan partilerin de görüþlerini alacaðýz. Anayasa yapma kararýný bu Meclis verecektir. Bu Meclis anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir." diye konuþtu.

Yeni anayasanýn, milletvekillerinin oylarýyla yapýlacaðýný ancak bu süreçte sadece siyasi partilerin deðil, toplum kesimlerinin, üniversitelerin, hukuk camiasýnýn, sivil toplum kuruluþlarýnýn ve farklý kesimlerin görüþlerini alacaklarý, iyi yönetilmiþ bir süreci olgunlaþtýrmak istediklerini ifade eden Kurtulmuþ, "Mecliste bu iþin nasýl müzakere edileceðiyle ilgili komisyonun þekli, yöntemi, bunlarý da yine partilerle uzlaþý içerisinde belirleyip bir sonuca ulaþacaðýz." dedi.

Kurtulmuþ, görüþmenin hayýrlý uðurlu olmasý temennisinde bulunarak, Cumhuriyetin ikinci asrýnýn ilk Meclisinin, milletin kendisine yüklediði sorumluluklarý yerine getirebilecek bir imkana kavuþmasýný ümit ettiðini de söyledi. Kurtulmuþ, "Bu süreç içerisinde yapýcý bir diyaloðu bütün siyasi partilerimizle sürdürerek yol almaya çalýþacaðýz." ifadesini kullandý.

CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'e teþekkür eden Kurtulmuþ, Özel ile baþka vesilelerle de görüþeceklerini söyledi.

Özel, açýklamanýn ardýndan Kurtulmuþ'u uðurladý.