Yeni anlaþmalar imzalandý... Cumhurbaþkaný Erdoðan: Hedef 250 milyon dolar
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Tshisekedi ile ortak basýn toplantýsýnda açýklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Afrika ile iliþkilerin ve iþ birliðinin geliþtirilmesinin, Türkiye'nin insani ve giriþimci dýþ politikasýnýn temel ilkelerinden birini teþkil ettiðini, Afrika'yla iliþkilerin özünün samimiyet, kardeþlik ve dayanýþma olduðunu bildirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Felix Tshisekedi ile baþ baþa ve heyetler arasý görüþmelerinin ardýndan Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Konuþmasýna, Tshisekedi'yi Türkiye'de misafir etmekten duyduðu memnuniyeti ifade ederek baþlayan Erdoðan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Afrika kýtasýnda Türkiye için önemli bir ortak olduðunu belirtti ve Türkiye'ye cumhurbaþkaný seviyesinde bir ilki teþkil eden tarihi ziyaretin ikili iliþkilerde yeni bir sayfa açacaðýna inandýðýný kaydetti.

Tshisekedi ile görüþmelerinde iki ülke iliþkilerini tüm yönleriyle deðerlendirme fýrsatý bulduklarýný söyleyen Erdoðan, "Ýþ birliðimizi geliþtirme yönündeki irademizi karþýlýklý olarak teyit ettik. Ekonomik ve ticari iliþkilerimizi de dostluðumuza yakýþýr seviyeye yükseltmek için birlikte yoðun çaba göstereceðiz. Ýlk aþamada ikili ticaret hacmimizin 250 milyon dolara çýkartýlmasý hedefini belirledik. Az önce imzalanan anlaþmalar bu hedefe ulaþýlmasýna büyük katký saðlayacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Erdoðan, güvenlik ve terörle mücadele konularýnda da iþ birliðini ilerletmek istediklerini belirterek Tshisekedi'ye, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine verdiði samimi destek için teþekkür etti.

"Kongo Demokratik Cumhuriyeti FETÖ'nün Kinþasa'daki okulunu 2018 yýlýnda Türkiye Maarif Vakfý'na devrederek ülkemizle dayanýþmasýný göstermiþtir. Türk ve Kongolu öðretmenlerin görev yaptýðý okulumuzda halihazýrda 538 öðrenci eðitim hayatýna devam etmektedir." deðerlendirmesinde bulunan Erdoðan, okulun baþarý grafiðini sürekli yükselttiðini görmekten memnuniyet duyduklarýný, Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarýnýn okula ve FETÖ ile mücadeleye verdiði güçlü desteði sürdürmelerini beklediklerini kaydetti.

Cumhurbaþkaný Tshisekedi'nin ayný zamanda þubat ayýndan bu yana Afrika Birliði Dönem Baþkaný olduðunu ve bu kapsamda Afrika kýtasýnýn istikrar ve kalkýnmasýna önemli katkýlarda bulunduðunu belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"Türkiye olarak iliþkilerimize büyük önem arz ediyor, Afrika'nýn daha iyi bir kýta vizyonunu paylaþýyoruz. Kýtanýn sorunlarýna en kalýcý, en gerçekçi çözümlerin yine Afrikalý kardeþlerimiz tarafýndan bulunacaðýna inanýyoruz. Afrika ile iliþkilerimizin ve iþ birliðimizin geliþtirilmesi insani ve giriþimci dýþ politikamýzýn temel ilkelerinden birini teþkil ediyor. Afrika'yla iliþkilerimizin özü samimiyettir, kardeþliktir, dayanýþmadýr. Kýta ülkeleriyle 'kazan kazan' ve 'eþit ortaklýk' temelinde iþ birliðimizi artýrmayý gerçekleþtireceðiz ve bunun gayreti içerisinde olacaðýz."

"SALGIN DÖNEMÝNDE TIBBÝ YARDIMLARLA AFRÝKALI KARDEÞLERÝMÝZÝN YANINDA OLDUK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2003'ten bu yana yürüttükleri açýlým ve ortaklýk politikalarýyla kýtayla iliþkilerde ciddi ivme yakaladýklarýný ifade ederek, ilki 2008'de Ýstanbul'da, ikincisi 2014'te Malabo'da olmak üzere iki kez Türkiye-Afrika Ortaklýk Zirvesi düzenlendiðini, kendisinin baþbakanlýðý dönemi de dahil olmak üzere 28 Afrika ülkesini ziyaret ettiðini hatýrlattý.

Erdoðan, "Salgýn döneminde gönderdiðimiz týbbi yardýmlarla Afrikalý kardeþlerimizin yanýnda olduk. Kýta ile iliþkilerimizde yakaladýðýmýz bu güçlü ivmeyi çok daha ileriye taþýyacaðýz. Stratejik ortaðý olduðumuz Afrika Birliði ile düzenlemeyi öngördüðümüz 3'üncü Türkiye-Afrika Ortaklýk Zirvesi'nin hazýrlýklarýný da ele aldýk. Afrika Birliði dönem baþkaný olan Cumhurbaþkaný Sayýn Tshisekedi ile iþ birliði içinde hazýrlýk sürecimizi yürüteceðiz." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Tshisekedi'ye, tarihi ziyaretinin iki ülke için hayýrlý olmasý temennisiyle teþekkür eden Erdoðan, "Dost Kongo Demokratik Cumhuriyeti halkýna milletim ve þahsým adýna en kalbi selamlarýmýzý iletiyorum." ifadelerini kullandý.

TÜRKÝYE ÝLE DEMOKRATÝK KONGO CUMHURÝYETÝ ARASINDA 3 ANLAÞMA ÝMZALANDI

Ortak basýn toplantýsý öncesinde yapýlan anlaþmalarýn imza töreni gerçekleþtirildi. Erdoðan ve Tshisekedi huzurunda, iki ülke arasýnda 3 anlaþma imzalandý.

Buna göre, iki ülke hükümetleri arasýndaki "Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasýna Ýliþkin Anlaþma" Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Baþbakan Yardýmcýsý ve Dýþiþleri Bakaný Christophe Lutundula Apala Pen'apala tarafýndan imzalandý.

Ýki ülke hükümetleri arasýndaki "Gelir Üzerinden Alýnan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçýlýðý ile Vergiden Kaçýnmaya Engel Olma Anlaþmasý" Hazine ve Maliye Bakaný Lütfi Elvan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Baþbakan Yardýmcýsý ve Dýþiþleri Bakaný Chrýstophe Lutundula Apala Pen'apala tarafýndan imza altýna alýndý.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasýnda Turizm Alanýnda Ýþbirliði Anlaþmasý Taslaðý" ise Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Turizm Bakaný Nsýmba Matondo Moderot tarafýndan imzalandý.