Yýlmaz: Çok kazanandan çok, az kazanandan az almak, vergideki temel amacýmýz
ABONE OL

Yýlmaz, HAK-ÝÞ Konfederasyonunun 49. kuruluþ yýl dönümü programýnda, çalýþma hayatýný ilgilendiren konularda temel ilkelerinin, çalýþaný ve iþvereni maðdur etmeden uzlaþý zemininde buluþmak olduðunu, son yýllarda çalýþanýn ücretinde önemli iyileþtirmeler yaptýklarýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde sendikal örgütlenmenin kolaylaþtýrýlmasýndan iþ güvenliði düzenlemelerine, kayýt dýþý istihdamýn azaltýlmasýndan kadýnlarýn çalýþma hayatýna katýlýmýnýn teþvik edilmesine kadar iþçilerin yýllardýr çözülmeyen sorunlarýný çözüme kavuþturduklarýný ifade eden Yýlmaz, asgari ücret artýþý ve salgýn döneminde istihdamýn korunmasý gibi adýmlarla her zaman iþçinin yanýnda olduklarýný ortaya koyduklarýný bildirdi.

Asgari ücretle bu ücrete kadar tüm gelirleri her türlü vergiden istisna kýldýklarýný hatýrlatan Yýlmaz, "Bu kanunu düzenlemeyi yapmamýþ olsaydýk, asgari ücret ve asgari ücrete kadar tüm gelirlerden vergi alýyor olsaydýk ne kadar vergi alacaktýk diye baktýðýnýzda 2025'te 810 milyar lira gibi bir rakamla karþýlaþýyoruz. Yani 810 milyar liradan kamu olarak vazgeçtik biz. Maliyemiz vazgeçti." ifadelerini kullandý.

Yýlmaz, Türkiye'nin istihdam üreterek büyüdüðünü anlatarak, emeðin yoðun olduðu iþ kollarýnda ara eleman sýkýntýsý yaþandýðýný, iþ gücü arzýnýn yeterli olmadýðýný ve iþverenlerin en çok þikayet ettiði hususlarýn baþýnda çalýþtýracak personel bulamamanýn geldiðini gözlemlediklerini aktardý.

"Mesleki ve teknik eðitimde yeni bir açýlýmý devreye alarak iþ gücü arzýný piyasanýn ihtiyaçlarýyla uyumlu hale getirmek istiyoruz." diyen Yýlmaz, eðitim sistemi veya kýsa dönemli kurslarýn içeriðiyle iþ gücü piyasasýnýn ihtiyaçlarý arasýnda daha fazla örtüþme saðlanmasý gerektiðini kaydetti.

- "ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ ALMAK"

Yýlmaz, vergi sisteminin adaletli olmasýnýn, üst gelir gruplarýnýn sorumluluklarýný yerine getirmesini saðlarken dar gelirli vatandaþlarýn sýrtýndaki yükü hafiflettiðini belirterek, "Bizim de anlayýþýmýz budur. Çok kazanandan çok, az kazanandan az almak, vergideki temel amacýmýz bu. Vergi adaletini güçlendirmek, vergide etkinliði saðlamak... Bu yönde geçtiðimiz dönem önemli adýmlar attýk." diye konuþtu.

Gelir vergisi tarifesinde en alt dilimdeki vergi oranýný düþürdüklerini, en üst dilimdeki vergi oranýný yükselttiklerini bildiren Yýlmaz, þöyle devam etti:

"Vergi gelirlerinde saðlanan iyileþmeyi vatandaþlarýmýzýn refahý ve ülkemizin istikrarý için verimli alanlara yönlendireceðiz. Bütçemizde temel vurgumuz þu, deprem harcamalarý azaldýkça bir mali alanýmýz, imkanlar oluþacak. Bu mali imkanlarý da iki temel amaç için kullanmayý planlýyoruz. Birincisi ekonomimizi büyütmek, reel sektörümüzü, üretimimizi desteklemek, kalýcý bir þekilde yapýsal dönüþümle sanayimizin teknolojik gücünü, katma deðerimizi yükseltmek. Ýkincisi de sosyal refahý kalýcý bir þekilde arttýrýcý tedbirler almak. Bu yönde bütçemizin imkanlarýný deðerlendirmek."

Cevdet Yýlmaz, istihdamda kayýt dýþýnýn bir dönem yüzde 50'lerin üzerinde olduðunu, þu anda yüzde 20'lerin bir miktar üzerinde bulunduðu ve kayýt dýþýlýðý en az seviyelere çekmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýna da deðinen Yýlmaz, burada etnik ve dini kimlikten öte insanlýðýn katledildiðini belirterek, "Bir soykýrým davasý var malum. Uluslararasý Adalet Divaný'nda soykýrýmla yargýlanan bir Ýsrail hükümeti var. Ýnþallah en kýsa sürede orada da ateþkes saðlanýr. Orada yaþanan bu insanlýk dýþý manzaralar sona erer. Ýnsanlarýn ihtiyaç duyduðu temel destekler, insani yardýmlar ulaþýr ve inþallah siyasi bir çözümle kalýcý bir huzura bölgemiz kavuþur." dedi.

  • Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz
  • Cevdet Yýlmaz
  • HAK-ÝÞ