''Yok etme politikasýna sürdürürlerse Türkiye'nin kapýsýný çalmaya devam edeceðiz''
ABONE OL

Türkmenler, Kerkük'ün kuzeyinde yaþayan Kürtlerle, güneyinde yaþayan Araplar sandalyelerini garantiye alýrken kendi bölgelerinde sahip olduklarý sandalyeleri kaybetmelerine yol açan deðiþikliðin gözden geçirilmesini istiyor.

Irak Meclisi Türkmen Grup Baþkaný ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erþat Salihi, AA muhabirine, Irak'ta uygulanmaya konulan daraltýlmýþ seçim bölgesi sisteminin Iraklý Türkmenlerin siyasi temsiline etkisini deðerlendirdi.

Salihi, Daraltýlmýþ Seçim Bölgesi Sistemi'yle Kerkük'ün üç seçim bölgesine ayrýlmasýnýn Türkmenlerin aleyhine olduðunu belirterek, "Kürtler ve Araplar kendi yoðun yaþadýklarý yerlerde oylarýný garantiye alýrken þehir merkezinde ve daðýnýk yaþayan Türkmenler diðerleriyle yarýþa girmek zorunda kaldý." dedi.

Türkmen köylerinde uygulanan Araplaþtýrma ve Kürtleþtirme politikalarý sebebiyle deðiþen nüfus daðýlýmý sonrasý geçilen daraltýlmýþ bölge sisteminde Kerkük halkýnýn Irak Meclisi'nde doðru þekilde temsil edilemeyeceðini kaydeden Salihi, Kerküklü Türkmenlerin son seçimde sandalye kaybetmesinin yeni sistemin sonucu olduðunu ifade etti.

- "IRAK TÜRKMENLERÝ SÜREKLÝ CEZALANDIRILDI"

Salihi, Osmanlý Devleti'nin daðýlmasýnýn ardýndan kurulan Irak'ta Türkmenlerin "Türkiye'nin uzantýsý" þeklinde görüldüðü için sürekli cezalandýrýldýðýný belirterek, Türkmenlerin Irak hükümetlerinde, mecliste ve bakanlýklarda görev daðýlýmý yapýlýrken de göz ardý edildiðini söyledi. Salihi "Biz her hükümette temsil edilmek ve görev almak için büyük mücadeleler verdik." dedi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a baðlý milletvekillerinin Bakanlar Kurulu ve meclisten çekilmesiyle, 2022'de kurulan koalisyon hükümetinin daðýldýðýný, yeni kurulan hükümetin Þii ve Sünni Araplarýn yaný sýra Kürt temsilcilerle masaya oturduðunu ancak Türkmenlere el sýkýþmadýðýný aktaran Salihi bu hamlenin kasýtlý bir politika olduðuna dikkati çekti.

Salihi, "Türkmenlerin kurulan yeni hükümette yer almamasýný daha yararlý gördüler. Hükümetteki hem Þiiler hem de Sünniler, Kürt temsilcilerle Kerkük üzerinden pazarlýk yürüttü. Buna Türkmenleri dahil ederek anlaþmanýn bozulmasýný, pazarlýðýn zedelenmesini istemediler. Irak Türkmenlerine ne bakanlýklarda ne de Bakanlar Kurulu'nda bir söz hakký verilmemesinin nedeni Irak makamlarýnýn bizi hala Türkiye'nin bir uzantýsý olarak görmesi." þeklinde konuþtu.

- "TÜRK DÜNYASI ÝLE YAKINLAÞMAMIZ ENGELLENMEK ÝSTENÝYOR"

Salihi, Baðdat hükümetinin Kerkük ve Irak'ýn diðer bölgelerinde yaþayan Türkmenlere uygulanan demografik yapýyý deðiþtirme politikasýna devam etmesi halinde merkezi hükümete karþý tavýrlarýný gözden geçirmeleri gerektiðini vurguladý.

Türkmenlerin her zaman Irak'ýn toprak bütünlüðünü savunduðunu ancak buna karþýn hükümetin daha fazla siyasi ayrýmcýlýðýna ve yok sayma politikasýna maruz kaldýklarýna iþaret eden Salihi, "Bakanlar Kurulu ve meclisten sürekli dýþlandýk." diye konuþtu.

Salihi, Türkmenlerin yaþadýðý yerlerde terör örgütü PKK ve uzantýlarýnýn barýndýrýlmasýnýn ciddi tehlike olduðunun altýný çizerek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Terör örgütlerinin bizim bölgemizde barýndýrýlmasý Kerkük'ü ve geleceðini tehlikeye sokabilir. Irak Türkmenleri olarak hem siyasi hem de içtimai hayatta milli varlýðýmýzý devam ettirmek için mücadele ediyoruz. Türkiye'den ve diðer Türk devletlerinden destek istememiz Irak hükümetinin hoþuna gitmedi. Bize 'Neden Irak'ýn iç iþlerine baþka ülkeleri karýþtýrýyorsunuz?" diye sitemde bulundular. Irak makamlarý, Türkmenleri siyasette ve diðer alanlarda yok etme politikasýna devam ederse biz de mecburen dýþarýdaki kapýlarý çalmaya devam edeceðiz."

- KERKÜK ÜÇ AYRI SEÇÝM BÖLGESÝNE AYRILMIÞTI

Irak'ta 10 Ekim 2021'de yapýlan seçimler için çýkarýlan 2020/9 numaralý seçim kanununda, ilk kez daraltýlmýþ seçim bölgesi sistemi esas alýnmýþtý. Türkmen partileri ise Türkmen nüfusunun yoðun olduðu Kerkük'ün üç ayrý seçim bölgesine ayrýlmasýyla ilgili endiþelerini dile getirmiþti.

Mecliste toplam 12 sandalyesi bulunan Kerkük'ün üç ayrý seçim bölgesine ayrýlmasýyla, seçimlerde Türkmen oylarýnda büyük kayba yol açabileceði belirtiliyordu. Yoðunlukla Kürt seçmenden oluþan I. Seçim Bölgesi için 5 sandalye; yoðunlukla Türkmen seçmenlerinden oluþsa da Kürt ve Arap seçmenin de bulunduðu II. Seçim Bölgesi için 4 sandalye; yüzde yüz Arap seçmeninden oluþan III. Seçim Bölgesi için ise 3 sandalye belirlenmiþti.

Kürtler Kerkük'ün kuzeyinde, Araplar güneyinde, yoðun olduklarý bölgelerdeki sandalyeleri garantiye alýrken, Türkmenler ikinci bölgede þehir merkezi için ayrýlan 4 sandalye için yarýþmýþtý ancak Türkmenler yeni sistem nedeniyle Kerkük'ten yalnýzca iki sandalye kazanabilmiþti.