Yüksel, Meclis'te düzenlediði basýn toplantýsýnda, UAD'nin, Ýsrail'in Filistin topraklarýndaki iþgaline iliþkin danýþma görüþü hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.
UAD'nin danýþma görüþünde hakimlerin "ezici çoðunluðu ile" vardýðý sonuçlarý deðerlendiren Yüksel, danýþma görüþünün, Ýsrail'in Filistin topraklarýnda iþgalci olduðu gerçeðinin en üst yargý mercii tarafýndan bir kez daha teyit etmesi bakýmýndan büyük önem arz ettiðini vurguladý.
Yüksel, UAD'nin, Ýsrail'in Doðu Kudüs dahil iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda devam eden iþgal, yerleþim ve ilhak uygulamalarý ile Kudüs'ün nüfus yapýsý, karakter ve statüsünü deðiþtirmeye yönelik uygulamalarýnýn uluslararasý hukuka aykýrýlýðýný çok net bir þekilde ortaya koyduðunu ifade etti.
UAD'nin, Ýsrail'in iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda süregiden mevcudiyetinin yasadýþý olduðunu ve Ýsrail'in bu yasadýþý mevcudiyetini derhal sona erdirme yükümlülüðü altýnda bulunduðunu vurguladýðýný aktaran Yüksel, uluslararasý toplumun bu iþgali ve statükoyu tanýmamasýnýn, BM Genel Kurulunun ve Güvenlik Konseyinin iþgalin sonlandýrýlmasý için en kýsa zamanda ilave tedbirleri almasý gerektiði hususlarýnýn altýnýn çizildiðini anlattý.
AK Parti'li Yüksel, þöyle devam etti:
"Bu görüþ, Divan'ýn 2004'teki Duvar Danýþma Görüþü de dahil olmak üzere Ýsrail'in Filistin topraklarýndaki hukuka aykýrý uygulamalarýnýn bu zamana kadarki en kapsamlý tespitinin ve incelemesinin yapýldýðý yasal süreç olarak büyük önem arz etmektedir. Divan, Ýsrail'in özellikle Batý Þeria'daki Filistinlilere ait doðal kaynaklarý kullanmasýnýn, Filistinlilerin doðal kaynaklar üzerindeki daimi egemenlik hakkýný ihlal ettiðini kaydederek, Ýsrail ile söz konusu kaynaklarýn kullanýmý ve iþletilmesi konularýnda iþbirliði yapan diðer ülke ve þirketler açýsýndan da çok önemli kýsýtlamalar getirmiþtir. Danýþma görüþündeki en dikkati çeken husus ise Ýsrail'in hukuksuz uygulamalarýndan zarar görenlerin, 1967'den bu yana yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönme hakkýnýn tanýnmasý ve uðradýklarý zararlarýn tazmin edilmesi olmuþtur."
Divan yargýçlarýnýn büyük bir oy çokluðuyla aldýðý bu danýþma görüþünde kullandýðý kesin dil, kapsamlý inceleme ve Ýsrail'in ihlallerinin tespitinin, Divan önündeki Ýsrail-Filistin meselesine iliþkin derdest diðer iki davanýn neticesi açýsýndan da çok önemli ipuçlarý taþýdýðýna dikkati çeken Yüksel, UAD'nin hem Filistinlilerin geri dönüþ hakkýný tanýdýðýna hem de "apartheid"e varan ayrýmcý uygulamalarý vurguladýðýna iþaret etti.
Yüksel, "Bu, Uluslararasý Adalet Divanýnýn, bu danýþma görüþünü ciddi bir fýrsat bilerek Ýsrail-Filistin meselesindeki bütün noktalarý aydýnlatmayý ve gelecekte önüne gelebilecek diðer uyuþmazlýklara da deðinerek meselenin bütün yönlerine iliþkin yol göstermeyi amaçladýðýný ortaya koymaktadýr." dedi.
UAD'nin verdiði danýþma görüþlerinin devlet ve kuruluþlar tarafýndan dikkate alýndýðýný ve verilen görüþe uygun hareket edildiðini söyleyen Yüksel, þunlarý kaydetti:
"Danýþma görüþü, özellikle Ýsrail aleyhinde UAD'de görülen mevcut soykýrým sözleþmesini ihlal davasý baþta olmak üzere, benzer konulardaki davalarda UAD'nin ne yönde karar verebileceðini de gösterirken, danýþma görüþü aleyhine hareket eden devletler açýsýndan politik baský aracý olarak kullanýlabilecektir. Divan'ýn danýþma görüþü, Ýsrail'in iþlediði ihlalleri durdurmak ve sorumlularýn cezalandýrýlmasý için Filistin'in ve baþta Türkiye olmak üzere Filistin'i destekleyen diðer ülkelerin uluslararasý mahkemeleri ve uluslararasý kuruluþlarý harekete geçirmeyi amaçlayan hukuki mücadelenin sonuç vermeye baþladýðýný göstermektedir."
Türkiye olarak söz konusu kararý, Ýsrail'in tüm yeni yerleþim faaliyetlerini durdurmasý ve iþgal ettiði Filistin topraklarýndaki tüm yerleþimcileri tahliye etmesi gerekliðini ortaya koymasý ve Ýsrail'in iþgalden kaynaklý tüm gerçek veya tüzel kiþilere verdiði zararý tazmin etmekle yükümlü kýlmasý açýsýndan da oldukça olumlu deðerlendirdiklerini bildiren Yüksel, Türkiye'nin Filistin halkýna yönelik zulümlerin ve suçlarýn uluslararasý mahkemeler ve kuruluþlar nezdinden cezalandýrýlmasý için çabalarýný sürdüreceðini dile getirdi.
AK Parti'li Yüksel, "Verilen danýþma görüþü kararýndan sonra, Filistin topraklarýnda ve Filistin halkýna yönelik uluslararasý hukuk kurallarýna riayet edilmesini saðlamak sadece UAD'nin görevi deðil, buradan çýkan kararlarý uygulamasý gereken tüm uluslararasý toplumun görevidir." ifadelerini kullandý.
Ýsrail'in hukuktan ve insanlýktan muaf olmadýðýný vurgulayan Yüksel, "UAD kararý ile uyumlu olarak artýk BM Genel Kurulunun ve BM Güvenlik Konseyinin iþgalin sonlandýrýlmasý için en kýsa zamanda somut ilave tedbirleri almasýný bekliyoruz." ifadesini kullandý.
Uluslararasý Ceza Mahkemesinin de faillerin yargýlanmasý için gereken tüm adýmlarý ivedilikle atmasýný beklediklerine vurgu yapan Yüksel, bu süreçlerin takipçisi olmaya devam edeceklerini kaydetti.
Uluslararasý Adalet Divanýnda Ýsrail aleyhine açýlan soykýrým davasýna Türkiye'nin müdahillik baþvurusuna iliþkin soruyu da yanýtlayan Yüksel, UAD'deki soykýrým davasýna Türkiye'nin müdahillik baþvurusuyla ilgili çalýþmalarýn çok yönlü bir þekilde devam ettiðini söyledi.
Müdahillik baþvurusunun hem geniþ bir hukuki boyutu olan hem de uluslararasý hukukun tüm yönlerini de içeren bir süreç olduðunu ifade eden Yüksel, sürecin belirledikleri program doðrultusunda devam ettiðini bildirdi.
Yüksel, "Baþvuruya iliþkin hukuki ve teknik çalýþmalarýmýzý da kýsa sürede tamamlayarak bu baþvuru metnimize son halini vereceðiz. Yani kýsa süre içerisinde de müdahillik baþvurumuzu Divan'a yapacaðýz. Uluslararasý Adalet Divanýndaki soykýrým davasýna müdahillikle ilgili süreçte teknik çalýþmalarýmýzýn sona geldiðini belirtebilirim." þeklinde konuþtu.