Yüksel, UAD'nin, Ýsrail'in Filistin topraklarýndaki iþgaline iliþkin danýþma görüþü hakkýnda AA muhabirine açýklamalarda bulundu.
Birleþmiþ Milletler Genel Kurulunun, 30 Aralýk 2022'de "Doðu Kudüs de dahil olmak üzere iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda Filistin halkýnýn insan haklarýný etkileyen Ýsrail uygulamalarý" hakkýnda UAD'den danýþma görüþü alýnmasýna karar verdiðini hatýrlatan Yüksel, görüþün bu kapsamda hazýrlandýðýný ifade etti.
Danýþma görüþünün, uluslararasý hukuk kurallarýnýn nasýl uygulanmasý gerektiðine dair uluslararasý topluma yön veren bir içtihat ortaya konulmasý özelliðini taþýdýðýný belirten Yüksel, UAD'den "Filistin halkýnýn kendi kaderini tayin hakkýnýn Ýsrail tarafýndan sürekli ihlal edilmesinden, 1967'den beri iþgal ettiði Filistin topraklarýndaki uzun süreli iþgal, yerleþim ve ilhak politikalarýndan, Kudüs'ün demografik yapýsýný, karakterini ve statüsünü deðiþtirmeye yönelik tedbirlerden ve ilgili ayrýmcý yasalar ve tedbirler benimsemesinden kaynaklanan hukuki sonuçlar nelerdir?" sorusuna yanýt istendiðini aktardý.
Yüksel, ayrýca Divan'dan "Ýsrail'in politika ve uygulamalarý iþgalin yasal statüsünü nasýl etkilemekte ve bu statüden kaynaklanan tüm devletler ve Birleþmiþ Milletler için hukuki sonuçlar nelerdir?" sorusuna yönelik de görüþ talep edildiðini anlattý.
Danýþma görüþü sürecinde Türkiye'nin, UAD'de 26 Þubat'ta sözlü sunum yaptýðýný, bu sunumu TBMM heyeti olarak takip ettiklerini anýmsatan Yüksel, Türkiye'nin sunumda Ýsrail'in iþgali derhal ve koþulsuz sona erdirmesi gerektiðinin vurgulandýðýný aktardý.
Yüksel, UAD'nin, danýþma görüþünü hazýrlarken Ýsrail'in, iþgal altýndaki Filistin topraklarýndaki politikalarý ve uygulamalarýnýn uluslararasý hukuk altýndaki yükümlülüklerine uygunluðunu deðerlendirdiðini, bu analizi yaparken, uzun süreli iþgal, Ýsrail'in yerleþim politikasý, 1967'den beri iþgal edilen Filistin topraklarýnýn ilhaký ve Ýsrail'in ayrýmcý yasalarýný ve tedbirlerini incelediðini bildirdi.
- "UAD, HAKÝMLERÝN EZÝCÝ ÇOÐUNLUÐU ÝLE SONUÇLARA VARMIÞTIR"
UAD'nin, 9 Temmuz 2004 tarihli danýþma görüþünde olduðu gibi Batý Þeria ve Doðu Kudüs'teki Ýsrail yerleþimlerinin ve onlarla iliþkili rejimin uluslararasý hukuka aykýrý olarak kurulduðunu ve sürdürüldüðünü yeniden teyit ettiðini vurgulayan Yüksel, Ýsrail'in yerleþim politikasýnýn 2004 tarihli danýþma görüþünden bugüne kadar geniþlemekte olduðuna dair raporlarýn ciddi bir endiþeye yol açtýðýnýn not edildiðini belirtti.
TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný Yüksel, UAD'nin, iþgal altýndaki topraklarda egemenlik kazanma giriþiminin, uluslararasý iliþkilerde güç kullanýmýnýn ve güç kullanarak toprak kazanýmýnýn yasaklanmasýna aykýrý olduðunu deðerlendirdiðini söyledi.
Ýsrail'in Filistinlilere yönelik kýsýtlamalarýnýn ýrk, din veya etnik köken gibi unsurlara dayanan sistematik ayrýmcýlýk teþkil ettiðinin, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararasý Sözleþmesi'nin, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararasý Sözleþmesi'nin, Irk Ayrýmcýlýðýnýn Ortadan Kaldýrýlmasýna Ýliþkin Uluslararasý Sözleþmenin ihlal edildiðinin deðerlendirildiðini dile getiren Yüksel, "Divan, Ýsrail'in yasa dýþý politika ve uygulamalarýnýn, Filistin halkýnýn kendi kaderini tayin hakkýna saygý gösterme yükümlülüðünü ihlal ettiðini belirtmiþtir." dedi.
"UAD, Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu tarafýndan yöneltilen sorulara dair oluþturduðu danýþma görüþünde hakimlerin ezici çoðunluðu ile sonuçlara varmýþtýr" diyen Yüksel, Ýsrail'in Filistin topraklarýndaki varlýðýnýn hukuka aykýrýlýk teþkil ettiði sonucuna varýldýðýný ifade etti.
- "BÝRLEÞMÝÞ MÝLLETLER GENEL KURULUNUN ÝLAVE TEDBÝRLERÝ ALMASI GEREKTÝÐÝNÝN ALTI ÇÝZÝLMÝÞTÝR"
Ýsrail'in, iþgal ettiði Filistin topraklarýndaki hukuka aykýrý varlýðýný en kýsa zamanda sona erdirmesi gerektiðinin aktarýldýðýný belirten Yüksel, danýþma görüþünde yer alan maddeleri anlatarak þöyle devam etti:
"Danýþma görüþü, Ýsrail'in Filistin topraklarýnda iþgalci olduðu gerçeðinin en üst yargý merci tarafýndan bir kez daha teyit edilmesi bakýmýndan büyük önem arz etmektedir. UAD, Ýsrail'in Doðu Kudüs dahil olmak üzere iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda devam eden iþgal, yerleþim ve ilhak uygulamalarý ile Kudüs'ün nüfus yapýsý, karakter ve statüsünü deðiþtirmeye yönelik uygulamalarýnýn uluslararasý hukuka aykýrýlýðýný ortaya koymuþtur. Divan, Ýsrail'in iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda süregiden mevcudiyetinin yasa dýþý olduðunu ve Ýsrail'in bu yasa dýþý mevcudiyetini derhal sona erdirme yükümlülüðü altýnda bulunduðunu vurgulamýþtýr. Uluslararasý toplumun bu iþgali ve statükoyu tanýmamasý, Birleþmiþ Milletler Genel Kurulunun ve Güvenlik Konseyinin iþgalin sonlandýrýlmasý için en kýsa zamanda ilave tedbirleri almasý gerektiði hususlarýnýn altý çizilmiþtir."
UAD'nin verdiði danýþma görüþlerinin devletler ve kuruluþlar tarafýndan dikkate alýndýðýnýn, verilen görüþe uygun hareket edildiðinin görüldüðünü söyleyen Yüksel, þunlarý kaydetti:
"Danýþma görüþü, özellikle Ýsrail aleyhinde UAD'de görülen mevcut soykýrým sözleþmesini ihlal davasý baþta olmak üzere, benzer konulardaki davalarda Divan'ýn ne yönde karar verebileceðini de gösterirken, danýþma görüþü aleyhine hareket eden devletler açýsýndan politik baský aracý olarak kullanýlabilecektir. Türkiye olarak danýþma görüþü kararýný, Ýsrail'in tüm yeni yerleþim faaliyetlerini durdurmasý ve iþgal ettiði Filistin topraklarýndaki tüm yerleþimcileri tahliye etmesi gerekliliðini ortaya koymasý ve Ýsrail'in iþgalden kaynaklý tüm gerçek veya tüzel kiþilere verdiði zararý tazmin etmekle yükümlü kýlmasý açýsýndan da oldukça olumlu deðerlendirmekteyiz."