''Yunan halký da bunu Türkiye'ye borçludur''
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Tatar, faþist Rum-Yunan ikilisinin gerçekleþtirdiði 15 Temmuz 1974 darbesinin 47'nci, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz 2016 darbe giriþiminin 5. yýl dönümünde yaptýðý açýklamada, "faþist darbeleri bir kez daha lanetlediðini" belirtti.

Kýbrýs'ta 1821'de Rumlar tarafýndan Osmanlý yönetimine karþý yapýlan ayaklanma giriþimin, 1931 Enosis (Ada'nýn Yunanistan'a baðlanmasý) isyaný ve 1963 Kanlý Noel saldýrýlarýnýn ana hedefinin Kýbrýs Türklerini yok edip, Ada'nýn Yunanistan'a ilhak edilmesi olduðunu hatýrlatan Tatar, "Kanlý Noel saldýrýlarý sonucunda Kýbrýs Türk halký eþit kurucu ortaðý olduðu Kýbrýs Cumhuriyeti'nden darbe ve silah zoruyla dýþlanýrken, bu Cumhuriyet, Rum devletine dönüþtürülmüþ ve Ada'yý Yunanistan'a ilhak için büyük bir adým atýlmýþtý ama ne var ki Kýbrýs Türk halkýnýn TMT öncülüðünde ve ana vatan Türkiye'nin desteðiyle verdiði mücadele sonrasýnda Rum-Yunan ikilisinin bu hedefi hayal olurken, 15 Temmuz 1974 tarihinde yeni bir darbe giriþimi gerçekleþti." ifadelerini kullandý.

Tatar, Yunanistan'daki askeri cuntanýn desteðiyle Enosis'i zamana yayarak gerçekleþtirmeye çalýþan Makarios yönetimine karþý gerçekleþen faþist darbenin hedefinin, Kýbrýs'ýn hemen Yunanistan'a ilhakýný saðlamak olduðunu hatýrlattý.

Bu kanlý darbede yüzlerce Rum'un öldürüldüðünü, Kýbrýs Türk halkýna yönelik saldýrý hazýrlýklarýnýn da yoðunlaþtýðýný ve Enosis tehlikesinin kapýya dayandýðýný anýmsatan Tatar, bu büyük tehlikenin farkýnda olan Türkiye'nin uluslararasý antlaþmalardan doðan haklarýný kullanarak 20 Temmuz 1974'te gerçekleþtirdiði Barýþ Harekatý'yla bunu önlediðini, tüm Kýbrýs'a da barýþ ve huzuru getirdiðini vurguladý.

Tatar, "Barýþ Harekatý sonrasýnda Yunan cunta yönetimi yýkýlýrken, Yunanistan'a da demokrasi geldi. Yunan halký da bunu Türkiye'ye borçludur." ifadelerini kullandý.

- "DARBE KALKIÞMASI TÜRK HALKI VE TÜRK SÝLAHLI KUVVETLERÝ UNSURLARI TARAFINDAN BASTIRILDI"

15 Temmuz'da gerçekleþen bir diðer faþist darbe giriþiminin de Türkiye'yi esaret altýna almak isteyen dýþ güçler tarafýndan desteklenen FETÖ'nün gerçekleþtirdiði darbe kalkýþmasý olduðuna deðinen Tatar, þöyle devam etti:

"Ana vatan Türkiye'nin bütünlüðüne, baðýmsýzlýðýna ve demokrasiye karþý yapýlan bu darbe kalkýþmasý Türk halký ve devletine baðlý Türk Silahlý Kuvvetleri unsurlarý tarafýndan bastýrýlýrken, Kýbrýs Türk halký ilk andan itibaren bu darbe kalkýþmasýnýn karþýsýnda, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile hükümetinin yanýnda yer almýþtýr. 5'inci yýl dönümünde bu faþist darbe giriþimini bir kez daha lanetlerken, darbeye karþý direniþte þehit düþenleri rahmetle anar, gazileri saygýyla selamlarým."