Yunanistan'a tarihi rest: Aklýnýzý baþýnýza alýn
ABONE OL

Türkiye Sivil Toplum Ýnisiyatif Merkezinin (TUSÝM) konuðu olarak Ýstanbul'a gelen Töre, AA muhabirine, Ege adalarýnýn silahlandýrýlmasý ve Kýbrýs Adasý'nda egemen iki devlet çözümüne iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Töre, Türkiye ile Yunanistan arasýnda son günlerde geliþen gerilimin Yunanistan'ýn hayali ideallerinden vazgeçmemesinden kaynaklandýðýný söyledi.

Yunanistan'ýn tarihi bir kinle Türkiye ve Türk milletine karþý büyük bir silahlanma yarýþý içine girdiðini vurgulayan Töre, "Uluslararasý anlaþmalara raðmen adalar silahlandýrýlýyor. Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliði'nin birçok lider ülkesi Rum-Yunan ikilisini Türkiye'ye karþý devamlý bir þekilde þýmartýyor. Bir yandan bu ülke silahlandýrýlýrken, bir yandan da 'Türkiye ile görüþelim, konuþalým' diyorlar. Bu tamamen bir aldatmaca." diye konuþtu.

Töre, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn "Þaka yapmýyorum, ciddi konuþuyorum. Yunanistan'ý týpký bir asýr önce olduðu gibi piþmanlýkla sonuçlanacak hayallerden ve eylemlerden uzak durmasý, aklýný baþýna almasý konusunda ikaz ediyoruz." sözlerini hatýrlatarak þunlarý söyledi:

"Cumhurbaþkaný, 1974 yýlýnda Türk askerinin Kýbrýs'a çýkýþýna gönderme yaparak, anlaþmalara uyun, burnumuzun dibindeki Ege adalarýný silahlandýrmayýn, baþýnýza bir iþ gelecek uyarýsýnda bulundu aslýnda. Cumhurbaþkaný'nýn kararlý duruþu Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis'in biraz yumuþamasýna neden oldu. Ama Rum - Yunan ikilisinin hedefleri deðiþmiyor. Kýbrýs'ý bir Helen adasý olarak görüyorlar. Ege Denizi'ni Yunan gölü, Doðu Akdeniz'i ise kendi sahalarý olarak görmeye devam ediyorlar. Dolayýsýyla Kýbrýs'ta da çözüme yönelik hiçbir anlaþmaya yanaþmýyorlar ve hedeflerine devam ediyorlar."

- "YUNANÝSTAN ÞIMARIKLIK YAPARSA UKRAYNA GÝBÝ YALNIZ KALIR"

Töre, Rusya-Ukrayna Savaþý'nda Ukrayna'nýn Avrupa ülkeleri tarafýndan yalnýz býrakýldýðý, Türkiye'ye yönelik olasý bir saldýrý kalkýþmasýnda Yunanistan'ýn da ayný durumla karþý karþýya kalacaðý uyarýsýnda bulundu.

Kýbrýs'ta Rumlarýn, Ege adalarýnda Yunanistan'ýn Türkiye'ye yönelik saldýrý hamlesinin "aptallýk" olacaðýna vurgu yapan Töre, "Türkiye'ye karþý þýmarýklýk yapýp bir saldýrýya geçerlerse Ukrayna gibi yalnýz kalýrlar. Ne AB ülkeleri destekleyecek, sahip çýkacak ne de BM Güvenlik Konseyinden yardým alacaklar. Akýllarýný baþlarýna toplasýnlar. Erdoðan'ýn uyarýsýný dikkate alsýnlar. Silahlanmaya harcadýklarý paralarý ekonomilerini düzeltmek için harcasýnlar. Yunan halkýnýn fakirlik içerisinde yaþamasýnýn önüne geçmeye çalýþsýnlar." þeklinde konuþtu.

Atina'nýn Megali Ýdea tezini yeniden yaþatmaya çalýþmasýnýn çýlgýnlýk olduðunu dile getiren Töre, Ýstiklal Savaþý ve 1974 Kýbrýs Barýþ harekatý ile büyük Yunanistan hayalinin tamamen öldüðünü, bu hayali devam ettirmeleri durumunda baþlarýný belaya sokacaklarýný anlattý.

Türkiye'nin, 85 milyon nüfusu ve ordusuyla caydýrýcý bir güç olduðunu tüm dünyanýn bildiðini kaydeden Töre, þöyle devam etti:

"Bizim bu büyüklüðümüz karþýnda saldýrganca silahlanýyorlar. Bu bir saldýrýya dönüþür mü bilmiyoruz ama biz Türkiye ve Türk milleti olarak Rum -Yunan ikilisinin bir gün yine saldýrganlaþacaðýný düþünerek caydýrýcý bir güç olarak daha güçlü olmalýyýz. ÝHA'larýmýzla, SÝHA'larýmýzla denizaltýlarýmýzla daha güçlü hale gelmeliyiz. Bunu yaparsak o zaman Rum-Yunan ikilisi ne Kýbrýs'ta ne de Ege adalarýndan herhangi bir savaþ baþlatabilir."

- "YAKIN GELECEKTE KKTC'NÝN STATÜSÜ YÜKSELECEK"

Töre, "Gelin birleþelim AB'ye katýlýn, zengin olun" gibi propagandalarýn yapýldýðýna, Kýbrýs Türk halkýnýn bu tür söylemlere kanmamasý gerektiðine dikkati çekti.

KKTC'nin halihazýrda baðýmsýz bir devlet olduðunun, olumsuz propagandalarýn önüne geçmek için ülkedeki sosyoekonomik ve kurumsal yapýnýn bir an önce yüksek bir seviyeye taþýnmasý gerektiðinin altýný çizen Töre, þöyle devam etti:

"Elbette geçmiþi unutmayalým. Ama sosyoekonomik sýkýntýlar gençlerimizin ve halkýmýzýn moralini bozmaktadýr. Fert baþýna düþen milli geliri yükseltmek lazým. Þu anda ülkede ciddi bir elektrik sorunu var. Karanlýklar içinde kaldýk. Üretime büyük darbe vuruldu. Ýhracatta sýkýntý çekiyoruz. Alým gücü çok düþtü. Enflasyon çok yüksek. Gençlerimiz iþsiz durumda. Gençlerimiz göç etme yollarýný aramamalý, baþka ülkelere kaçmamalý. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni her bakýmdan güçlendirmeliyiz. Türkiye'nin desteði artarak devam etmelidir. Daha büyük projelere imza atýlmalýdýr. Her zaman biz ana vatan Türkiye'yle birlikte yürüyeceðiz."

Töre, Türkiye öncülüðünde yakýn gelecekte KKTC'nin statüsünün yükseltileceðine ve ardýndan tüm dünyada tanýnacaðýna dair inancýný koruduðunu söyledi.

Egemen iki devlet çözümünün adada artýk mümkün olmayacaðýna iþaret eden Töre, "KKTC'nin tanýnmasý Türkiye'nin öncülüðünde olacaktýr. Çünkü bizim tek baþýmýza bunu gerçekleþtirmemiz mümkün deðil. Federasyon görüþmelerini terk etmek büyük baþarý, büyük bir geliþmedir. Çünkü federasyon görüþmeleriyle 50 yýl zaman kaybettik. Federal bir çözüm kesinlikle olmaz. Eðer Rumlar egemen iki devlet çözümüne yanaþmýyorlarsa da biz yolumuza devam ederiz. Kýbrýs eðer milli bir davaysa ana vatan Türkiye'nin, Kýbrýs Türk halkýna desteði artarak devam etmelidir. Biz 96 yýl Osmanlý'yý bekledik, Osmanlý gelmedi ama Türkiye geldi." ifadelerini kullandý.