Ramazan ayýnýn baþlamasýyla birlikte orucu bozan þeyler sorgulanmaya baþlandý. Ramazan ayýnda hastaneden randevu alan kiþiler, kan vermenin orucu bozup bozmayacaðý konusunu araþtýrýyor. Oruç genel olarak; Yemek, içmek, cinsel iliþki ve bunlarýn kapsamýna giren þeylerle bozulur. Peki kan vermek orucu bozar mý? Kan tahlili yaptýrýnca oruç bozulur mu? Ýþte orucu bozan þeyler
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, orucu bozan ve bozmayan halleri açýkladý. Buna göre Kan tahlili yaptýrmak orucu bozar mý? Ýþte Diyanet'in konuyla ilgili fetvasý
KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet'e göre; Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (Ýbn Kudâme, el-Muðnî, IV, 50-52).
Hz, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) oruçluyken kan aldýrdýðý yönündeki rivayetleri deðerlendiren Ýslam alimleri kan verenin orucunun bozulmayacaðýný açýklamýþtýr.
Vücuda kan almak ise, beslenme, gýda alma kapsamýna girdiði için orucu bozar.
Kan vermenin orucu bozup bozmamasý ile ilgili olarak birbirine zýt iki rivayet vardýr.
Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), "Hacamat yapanýn ve yaptýranýn (vücuttan tedavi maksadýyla kan alanýn ve ayný amaçla vücudundan kan aldýranýn) orucu bozulur." (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuþtur. Öte yandan Resûlullah'ýn (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptýrdýðý rivayet edilmiþtir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).
Bu iki hadisi birlikte deðerlendiren bilginlerin çoðu, birinci hadisi "Hacamat yapan kiþinin, kaný özel alet ile emerken aðzýna kaçýrabileceði, hacamat yaptýran ise kan verdiði için zayýf düþerek hasta olabileceði için oruçlarý bozulma tehlikesi ile karþý karþýya kalýr." þeklinde yorumlamýþ ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacaðý sonucuna varmýþlardýr.
ORUCU BOZAN ÞEYLER NELERDÝR?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel iliþkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum býrakmak olduðu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranýþlar orucu bozar.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her þeyi kapsamý içine alýr. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlý maddeler ile uyuþturucular ve tiryakilik gereði alýnan tüm maddeler oruç yasaklarý kapsamýna girer (Ýbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387).
Her ne sebeple olursa olsun, aðýzdan alýnan ilaçlar da ayný hükme tabidir.
ÝÐNE ORUCU BOZAR MI?
Oruç; yemek, içmek, cinsel iliþki ve bunlarýn kapsamýna giren þeylerle bozulur. Bu sebeple, besin deðeri taþýmayan aþýlar orucu bozmaz.
Dinimiz, tedavi sürecinde olan hastalarýn oruç tutmamalarýna ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden hastalar, saðlýklarýna kavuþup, tedavileri sona erinceye kadar oruçlarýný erteleyebilirler.
Bununla birlikte, Ramazan ayýnda herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyor ve oruç tutmalarýna da baþka bir engel yoksa iðnelerini iftardan sonra yaptýrmalarý yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aþý amaçlý iðne yaptýrabilirler. Ancak, oruçlu iken gýda ve vitamin iðneleri yaptýrmak, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.
Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak diþlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasýnda, kan veya tedavide kullanýlan maddelerden herhangi bir þeyin yutulmasý ise, orucu bozar.