Oruç vücuda yenilenme imkaný veriyor! Ramazan öncesi uzmanýndan tavsiyeler
ABONE OL

Saðlýk Bakanlýðý 29 Mayýs Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Hicran Köremezli Aksan, 11 Mart'ta baþlayacak ramazan ayýnda oruç tutacak kiþiler için saðlýklý beslenme önerilerine iliþkin bilgileri paylaþtý.

Kronik hastalýðý, diyabet veya farklý saðlýk sorunu bulunan kiþilerin mutlaka doktorlarýna danýþarak oruç tutmasý gerektiðine iþaret eden Aksan, "Saðlýklý bireyler açýsýndan oruç tutmak, vücut için bir dinlenme, yenilenme imkaný da saðlýyor. Elbette belirli noktalara dikkat ederek oruç tutulmasý önemli." ifadesini kullandý.

Ramazanda sahur yaparak oruç tutmanýn önemli olduðunu ve bunun bir kahvaltý öðünü gibi algýlanabileceðini vurgulayan Aksan, "Sahurda tok tutma özelliðini de dikkate alarak proteinden zengin besinlerin tercih edilmesinde fayda var. Az yaðlý, tuz içeriði az olan peynir, yumurta, yoðurt, süt gibi besinler tercih edilebilir." diye konuþtu.

Aksan, sindirim problemlerini aza indirmek için mevsime uygun sebzelerin, enerji açýðýný kapatmak için de çið badem, ceviz gibi besinlerin sahurda tüketilebileceðini söyledi.

- "TOKLUK HÝSSÝ ÝLK 10-15 DAKÝKADA OLUÞUR"

Kiþilerin iftar sofrasýna uzun süreli açlýðýn etkisiyle kan þekeri düþmesi ve susuzlukla oturabildiðine dikkati çeken Aksan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýftarda bir hurma ve bir bardak suyla oruç açýlarak susuzluk ve kan þekeri normal düzeye çekilmeli. Ardýndan bir kase çorba, bir ince dilim tam buðday veya çavdar ekmeði ile menüye devam edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tokluk hissi ilk 10-15 dakikada oluþur. Bu nedenle çorbayla oruç açýldýktan sonra bir müddet salata, yoðurt gibi besinlerden alýnmasýný ve ana yemeðe 10-15 dakika beklenerek geçilmesini öneriyoruz. Yiyeceklerin küçük lokmalar halinde, çok çiðneyerek, yavaþ yenilmesi de aþýrý besin tüketiminin kontrol altýna alýnmasýný saðlar."

Aksan, iftarda ana yemek olarak et yanýnda garnitür sebze, etli sebze yemeði ile devam edilebileceðini belirtti.

- "KAHVE VE ÇAY SAHUR YERÝNE ÝFTARDA TERCÝH EDÝLMELÝ"

Ramazan ayýnda iftar ve sahur arasýnda, kýsýtlý bir sürede sývý tüketilebildiðini vurgulayan Aksan, "Ýftarla sahur arasýnda 8-10 bardak, sahurda ise 3-4 bardak su içildiðinde sývý yetersizliði söz konusu olmayacaktýr. Sahura kalkmadan oruç tutmayý planlayan kiþilerin de mutlaka sahur vakti kalkýp 3-4 bardak su içip oruç tutmaya devam etmeleri daha saðlýklý olacaktýr." dedi.

Vücuttan su atýlýmýný artýrmasý nedeniyle kahve ve çayýn sahur yerine iftarda tercih edilmesini öneren Aksan, tatlý ihtiyacý duyulduðunda iftar sonrasý meyve, haftada 1-2 kez de sütlü tatlýlarýn tüketilebileceðini kaydetti.

Aksan, ramazanda iftardan 1-1,5 saat sonra 30-45 dakika arasýnda hafif veya orta tempolu yürüyüþün de saðlýk açýsýndan faydalý olduðunu dile getirdi.