'Midem bulanýyor oruçluyum ne yapmalýyým?' Oruçluyken mide bulantýsý nasýl geçer?
ABONE OL

Ramazan ayýnýn baþlamasýyla birlikte Müslümanlar oruç ibadetini yerine getirmeye baþladý. Bu kapsamda oruçluyken yaþanan saðlýk problemlerinin nasýl çözüleceði konusu gündeme geldi. Sahur dolayýsýyla gereðinden fazla yemek, aþýrý tuzlu, ekþi ya da acý beslenmek mide asidini de arttýrarak mide yanmasý, aðrýsý ve mide bulantýsýna sebep olabiliyor. Peki Oruçluyken mide bulantýsý nasýl geçer? Ýþte 'Midem bulanýyor oruçluyum ne yapmalýyým?' sorusunun cevabý

ORUÇLUYKEN MÝDE BULANTISI NEDEN OLUR?

Oruçluyken mide bulantýsýnýn sebebi þunlar olabilir:

Açlýða baðlý olarak tansiyon yükselmesi ya da düþmesi.

Sahur vaktinde aþýrý yaðlý ya da tuzlu yiyecekler tüketilmesi.

Ýftardan önce ya da iftardan sonra kafeini yüksek içeceklerin tüketilmesi.

Nikotin baðýmlýlýðýnýn olmasý.

ORUÇLUYKEN MÝDE BULANTISI NASIL GEÇER?

Oruçluyken mide bulantýsýný yiyip içmeden geçirebilmek için karýn bölgesine sýcak su torbasý uygulanabilir.

Havasýz ve aðýr kokulu bir ortamda ortaya çýkan mide bulantýsý için temiz havaya çýkmak ve derin nefes almak; nefes egzersizleri yapmak oruçluyken nide bulantýsýna çok iyi gelir.

Ramazan ayýnda yenilen sahur ya da iftar yemeðinin üzerine maden suyu içilmesi midede rahatlatýcý bir etki oluþturmaktadýr.

Nane ve limonun bir bardak suda kaynatýlarak sahurdan sonra içilmesi bulantýyý engelleyebilmektedir, sahurunuzu yaptýktan sonra ezan okunmadan önce nane limon hazýrlayabilirsiniz.

Küçük egzersizler yapabilirsiniz. Evde yapýlacak küçük egzersizler hem midenin hem de genel olarak vücudun rahatlamasýný saðlamaktadýr fakat bu egzersizler iftardan hemen sonra deðil en az birkaç saat geçtikten sonra yapýlmalýdýr. Aksi durumda, egzersiz esnasýnda zorlanan mide sýkýþýr, bulantý ve aðrý semptomlar ortaya çýkabilir. Ýþte oruçluyken mide sorunu yaþayanlar için çözümler...

Oruçluylen yaþanacak saðlýk problemlerinin önüne geçmek için yapýlmasý gerekenler þöyledir:

Sahur vaktinde yenilen yiyecekler çok yaðlý ya da tuzlu olmamalý.

Ýftardan hemen sonra kafein içeren içecekler tüketilmemeli.

Ýftardan hemen sonra nikotin alýnmamalý.

Parfüm kokusu orucu bozar mý? Diyanet açýkladý!

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Miktarý ne olursa olsun kendiliðinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Ayný þekilde mideden ansýzýn aðza yükselip tekrar mideye dönen þeyler de oruca zarar vermez. Kiþinin kendi isteði ile aðýz dolusu kusmasý hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), "Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteði ile kusarsa orucunu kaza etsin." (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuþtur.

Bununla birlikte, kustuðu için orucu bozuldu zannýyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret deðil, gününe gün kaza gerekir (Ýbnü'l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 226).