Ramazan ayýnýn baþlamasýyla beraber orucu bozan durumlar araþtýrýlmaya baþlandý. Bu konularýn baþýnda da "Oruçluyken parfüm sýkýlýr mý?" geliyor. Oruçluyken kolonya ve parfüm gibi yoðun koku veren maddeleri kullanýrken dikkatli olmak gerekiyor. Peki Parfüm kokusu orucu bozar mý? Oruçluyken parfüm sýkmak günah mý? Ýþte Diyanet'in parfüm ve oruç ile ilgili fetvasý
PARFÜM KOKUSU ORUCU BOZAR MI?
Oruçluyken parfüm sýkmak; Oruç açýsýndan þüpheye düþüren durumlar arasýnda yer alýyor. Yoðun kokularýn nefes yoluyla solunmasýnýn orucu tehlikeye atýp atmadýðý konusunda tereddüte düþenler için Diyanet'in bu konudaki yorumu haberimizde yer alýyor.
PARFÜM ORUCU BOZAR MI?
Parfüm orucu bozar mý? sorusuna Diyanet'in cevabý; Parfümün orucu bozmadýðý, oruç tutarken de parfüm kullanýlabileceði yönündedir.
Oruçluyken vücuda parfüm sýkmanýn herhangi bir sakýncasý bulunmuyor. Oruç tutarken günlük rutinde olduðu gibi parfüm sýkmaya devam edebilirsiniz. Özellikle Ramazan ayýnda diðer insanlarla ile iletiþim halinde olacak vatandaþlar, temizliklerine önem göstermelidir.
Oruç tutanlarýn deodorant, parfüm veya kolonya kullanmalarý, bunlarý koklamalarý caizdir. Bunlar yemek ve içmek sýnýfýna dâhil olmadýðý için orucu bozmazlar.
ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDÝR?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel iliþkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum býrakmaktýr. Oruçluyken bunlar ve bu anlama gelecek davranýþlar orucu bozar.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her þeyi kapsamý içine alýr. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlý maddeler ile uyuþturucular ve tiryakilik gereði alýnan tüm maddeler oruç yasaklarý kapsamýna girer (Ýbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387).
Her ne sebeple olursa olsun, aðýzdan alýnan ilaçlar da ayný hükme tabidir.