Müslümanlar, farklý ülkelerde ramazan ayýna 11 Mart Pazartesi ya da bir sonraki gün baþlamaya hazýrlanýrken, oruç tutma süreleri ülkelerin ekvatora yakýnlýklarýna göre deðiþecek.
Dünya'da Kuzey Yarým Küre'de ilkbahar, Güney Yarým Küre'de sonbahar mevsiminin yaþandýðý, gece ile gündüzün eþit olduðu 20 Mart bahar ekinoksuna denk gelen bu ramazanda, kutuplara en yakýn noktalardaki yerleþim merkezlerinde orucun ilk ve son günleri arasýnda 2 saate yakýn fark gözlemlenecek.
Diðer yandan ekvatora yakýn bölgelerde oruç süresi, ramazan ayýnýn genelinde 13 saatin biraz üzerinde olacak.
En uzun oruç, ramazanýn muhtemel son günü 9 Nisan'da Ýzlanda'nýn Reykjavik kentinde 16 saat 36 dakika olarak tutulurken, en kýsa oruç da yine ayný gün Þili'nin Punta Arenas bölgesi ile Yeni Zelanda'nýn Dunedin kentinde 12 saat 51 dakika uzunluðunda olacak. Buna göre, bu yýl dünya üzerindeki farklý konumlarda yaþayan Müslümanlarýn oruç tutma süreleri arasýndaki fark 4 saati geçmeyecek.
Türkiye'de ilk imsak yarýn saat 04.52'de, ilk iftar da 18.13'te Iðdýr'da yapýlacak. Ramazanýn ilk günü son imsak saat 06.02'de, son iftar ise 19.24'te Çanakkale'de yapýlacak.
Ýlk gün Artvin, Kastamonu, Kýrklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta 13 saat 23 dakika ile en uzun, Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Ýzmir, Kilis, Mardin, Muðla, Þanlýurfa, Þýrnak ve Van'da ise 13 saat 20 dakika ile en kýsa oruç tutulacak.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Ýþleri Yüksek Kurulu Baþkanlýðýnýn astronomik kameri ay hesaplamalarýna göre, þevval ayýnýn hilali, ramazanýn 30. günü akþamý görüleceði için bu yýl ramazan 30 gün sürecek.
Bu yýl Müslüman ülkelerin birçoðu ramazanýn baþlangýcýna, 10 Mart Pazar akþamý hilalin güneþ battýktan sonra tespit edilip edilemeyeceðini gözlemleyerek karar verecek.
Çýplak gözle hilali görmeyi baz alan ülkelerde, eðer hilal güneþ battýktan sonra çýplak gözle gözlemlenebilirse, ramazan ayý 11 Mart Pazartesi günü baþlayacak, gözlemlenemezse Þaban ayý 30 güne tamamlanacak ve ilk oruç günü 12 Mart Salý olarak tayin edilecek.
Bazý Ýslam ülkeleri ise hilalin güneþ battýktan sonra teleskopla görülmesini yeterli kanýt saydýðý için, yine 10 Mart Pazar akþamý hilali teleskopla gözlemleyerek oruç ayýnýn baþlangýcýna karar verecek.
El Cezire'nin Ýngiltere'ye ait Seyir Kitabý Yýllýðý Ofisi'nin Hilal Gözlemleme Servisine dayandýrdýðý habere göre, 10 Mart Pazar akþamý dünyanýn birçok ülkesinde ramazan, hilal çýplak gözle tespit edilemeyeceði için ilk oruç günü 12 Mart Salý olacak.
Suudi Arabistan, Katar, Irak, Birleþik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Bahreyn, Filistin, Suriye, Yemen, Mýsýr, Lübnan, Sudan, Libya, Umman, Cezayir, Moritanya ve Brunei gibi ülkeler henüz ramazanýn baþlangýcýný ilan etmedi.
Pakistan, Hindistan, Bangladeþ, Endonezya ve Malezya'da da hilalin görülmesine baðlý olarak ramazanýn ilk oruç gününün 12 Mart olacaðý tahmin ediliyor.
Türkiye gibi astronomik kameri ay hesaplamalarýný baz alan ile dünyanýn herhangi bir yerinde hilalin görülmesine itibar eden ülkeler için ise ramazan ayý 11 Mart Pazartesi günü baþlatýyor.
Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kýrgýzistan ve Rusya'daki yetkili kurumlar ise ramazanýn 11 Mart'ta baþlayacaðýný bildirdi.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn "ramazan.diyanet.gov.tr" internet sitesindeki verilerine göre, ramazan 11 Mart'ta dünyanýn her yerinde baþlamasý durumunda, ilk gün en uzun oruç tutma süresi 15 saat ile Þili'nin Punta Arenas bölgesinde olacak.
Yeni Zelanda'nýn Dunedin kentinde 14 saat 30 dakika ve baþkent Wellington'da 14 saat 15 dakika, Grönland'ýn Nuuk kentinde 14 saat 7 dakika ve Ýzlanda'nýn Reykjavik kentinde 14 saat 6 dakika oruç tutulacak. Avusturalya'nýn baþkenti Canberra'da da oruç süresi 14 saat 2 dakika olacak.
Finlandiya'nýn baþkenti Helsinki'deki Müslümanlar, 13 saat 52 dakika; Norveç'in baþkenti Oslo'da 13 saat 51 dakika; Ýsveç'in Stockholm kentinde 13 saat 49 dakika; Güney Afrika'nýn baþkenti Johannesburg'ta 13 saat 47 dakika; Danimarka'nýn baþkenti Kopenhag'ta 13 saat 41 dakika; Rusya'nýn baþkenti Moskova'da 13 saat 40 dakika oruç tutacak.
Ramazanýn ilk gününde oruç süreleri diðer kentlerde ortalama þu þekilde olacak:
Hollanda'nýn Amsterdam, Polonya'nýn Varþova, Ýngiltere'nin Londra, Kazakistan'ýn Astana ve Belçika'nýn Brüksel, Fransa'nýn Paris, Ýsviçre'nin Zürih, Romanya'nýn Bükreþ, Kanada'nýn Ottowa, Bulgaristan'ýn Sofya, Ýtalya'nýn Roma, Ýspanya'nýn Madrid, Bosna-Hersek'in Saraybosna þehirlerinde yaklaþýk 13 saat 30 dakika oruç tutulacak.
Almanya'nýn baþkenti Berlin'de 13 saat 35 dakika; ABD'nin baþkenti Washington'da 13 saat 29 dakika; Endonezya'nýn Cakarta kentinde 13 saat 27 dakika; Yunanistan'ýn baþkenti Atina'da, Portekiz'in baþkenti Lizbon'da ve Japonya'nýn baþkenti Tokyo'da Müslümanlar 13 saat 20 dakika; Çin'in baþkenti Pekin'de 13 saat 22 dakika; Malezya'nýn Kuala Lumpur kentinde 13 saat 21 dakika; Ýran'ýn baþkenti Tahran'da, Afganistan'ýn baþkenti Kabil'de, Irak'ýn baþkenti Baðdat'ta ve Sri Lanka'nýn baþkenti Kolombo'da 13 saat 19 dakika; Fas, Lübnan, Suriye, Filistin, Mýsýr, Kuveyt ve Pakistan'da 13 saat 18 dakika oruç tutulacak.
Ramazanda diðer ülkelere nazaran daha az oruç tutacak ülke ve þehirler arasýnda 13 saat 16 dakika ile Umman; 13 saat 17 dakika ile Hindistan, Sudan, Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Bangladeþ yer alýyor.
Ramazanýn muhtemel son günü 9 Nisan'da oruç tutma süreleri, ayýn baþlangýcýna göre oldukça deðiþkenlik gösterecek. Ýzlanda'nýn Reykjavik kentinde 16 saat 36 dakika; Grönland'ýn Nuuk kentinde 16 saat 34 dakika; Moskova'da 16 saat 14 dakika oruç tutulacakken; ramazanýn baþýnda en uzun orucun tutulacaðý Þili'nin Punta Arenas bölgesi ile Yeni Zelanda'nýn Dunedin kentinde oruç süresi 2 saate yakýn kýsalarak 12 saat 51 dakika olacak.
Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Sudan, Hindistan ve Bangladeþ'te de ramazanýn son günü oruç tutma süresi 14 saat civarýnda olacak.