Uzmanýndan ''iftarý küçük porsiyonlarla yapýn'' önerisi
ABONE OL

Trakya Üniversitesi (TÜ) Saðlýk Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öðretim Üyesi Leyla Tevfikoðlu Pehlivan, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, ramazan ayýnda beslenme düzeninin deðiþtiðini, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamýnda evde kalýnan bu dönemde, dengeli beslenme ve sývý alýmýna titizlikle dikkat edilmesi gerektiðini ifade etti.

Ramazanda bazal metabolizma hýzýnýn genellikle yavaþladýðýný ve sindirim sýkýntýlarý oluþabildiðini anlatan Pehlivan, "Doðru beslenme tarzý, yani yeterli ve dengeli beslenme ve basit egzersizler yaparak metabolizmanýn yavaþlamasý engellenebilir." dedi.

Pehlivan, yað ve karbonhidrat içeriði yüksek olan hamur iþleri, kýzartma ve kavurma iþlemleriyle hazýrlanmýþ yiyecekler ve ramazana özel tatlýlarýn bu ayda arttýðýnýn altýný çizerek, düzensiz beslenmenin mide yanmasý, uyku bozukluðu, kabýzlýk, dikkatsizlik, baþ aðrýsý, baþ dönmesi gibi bazý saðlýk problemleri oluþturabileceðini dile getirdi.

Ýftarda, bir öðünde büyük porsiyonlar yerine, aralýklý ve her seferinde küçük porsiyonlar þeklinde beslenmenin, vücut saðlýðý için çok faydalý olduðunu vurgulayan Pehlivan, þunlarý kaydetti:

"Ýftara su, geleneksel yiyeceklerimizden olan 1-2 hurma, peynir, söðüþ sebzeler veya az yaðlý salata, zeytin gibi kahvaltýlýk ürünleri ya da baþlangýç yemeði olarak az yað ile hazýrladýðýnýz çorba gibi hafif yemeklerle baþlayýnýz. Yavaþ yavaþ ve iyice çiðneyerek tüketiniz, ardýndan biraz bekledikten sonra yani 10-15 dakika sonra az yaðlý et yemeði, kuru baklagil yemeði veya az yaðlý salatayla devam edebilirsiniz. Bu tür yiyecekler kan þekerinizi yavaþ yavaþ yükselterek, sindirim sisteminizin birdenbire yüklenmesini engelleyecektir."

Ýftar sofralarýnda enerji içeriði yüksek ve kan þekerini aniden yükselten beyaz ekmek, pide, pirinç pilavý, kýzarmýþ sebze ve þerbetli tatlýlardan kaçýnýlmasý gerektiðini belirten Pehlivan, yemeklerin haþlama, fýrýnda ve buðulama gibi saðlýklý yöntemlerle piþirilmesi tavsiyesinde bulundu.

- SIVI TÜKETÝMÝNE DÝKKAT EDÝLMELÝ

Ýftar ve sahurda sývý tüketimine dikkat edilmesi gerektiðini ifade eden Pehlivan, þöyle devam etti:

"Birdenbire aþýrý sývý alýmý, özellikle enerji yoðunluðu ve basit þeker içeriði yüksek þerbet, komposto, gazlý içecekler gibi bazý içeceklerin tüketimi, sindirim rahatsýzlýklarý ve kan þekerinin aniden yükselmesine neden olabilir. Oruç açýlýrken sade içme suyu, eðer baþka içecekler de tüketmeyi planlýyor isek veya çok susamýþ isek, öncelikle sade içme suyu, ayran, cacýk gibi süt ürünleri veya az þekerli limonata, komposto veya taze sýkýlmýþ meyve suyu gibi içecekleri tüketebiliriz."

Beslenme uzmaný Pehlivan, gün boyunca sývý tüketiminin olmamasýnýn, dehidratasyona (vücut suyu noksanlýðý) neden olabileceðini vurgulayarak, "Susama hissi duymasanýz bile iftar ve sahur arasýnda en az 8-12 su bardaðý kadar su içiniz. Suya ek olarak çay, kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, kefir, sade soda, taze sýkýlmýþ meyve-sebze sularý, ýhlamur ve kuþburnu gibi bitki çaylarý tercih edebilirsiniz. Sahur öðününden sonra da mutlaka su içilmeli." diye konuþtu.