ABD’ye hizmet PKK’yý bitiriyor
ABONE OL

MÝROÐLU: PKK, hendek stratejisiyle ona oy verenlerin onurunu kýrdý, evlerini baþlarýna yýktý, bir ekmeðe muhtaç etti. Devlet bölgede sadece inþaat yapmýyor, insan onurunu da onarýyor. PKK’nýn ABD hizmetinde olduðunu gördü bölge insaný.

YPG’nin alan tuttuðu Afrin TSK ve ÖSO güçlerince 58 günde ele geçirildi, halka insani yardým ulaþtýrýldý ve ilçede demokratik bir yönetimin kurulmasý için de yerel temsilciler hýzla örgütlenmekte. Cumhurbaþkaný Erdoðan sýrada Münbiç ve Sincar var diyor. Kandil de hedef. Güney sýnýrýmýz terörden temizlenene dek mücadele sürecek öyle görünüyor. Size þunu sormak istiyorum: PKK ve uzantýlarý kendilerinin Kürt temsilcileri olduðunu, Türkiye’nin Kürtleri hedef aldýðýný iddia ediyor. Askeri harekatlar ve neticesinde yaþanan kayýplar Türkiye Kürtlerini nasýl etkiliyor?

Afrin operasyonu baþladýðýnda, PKK ve onu Ortadoðu’da kontrol eden küresel ve bölgesel güçler, Kobani’de olduðuna benzer bir sonuç bekliyordu. Kürt siyasi oluþumlarýnýn çeþitli kanatlarý, Erbil, AB, ABD ve hatta Rusya, Türkiye’ye karþý bir blok halinde karþý çýkacak ve Afrin, Kürtler’in bir çeþit Vietnam’ý olarak bütün dünyaya servis edilecekti. Ki hatýrlayalým, Kobani’nin DAÝÞ iþgaline karþý savunulmasý biraz böyle bir sonuç yaratmýþtý. Kobani Haziran seçimlerinde tek baþýmýza iktidar olmamýza engel olan baþlýca sebeptir. Ama Afrin’de benzer bir geliþme olacaðýný umanlar, fena halde yanýlýyorlardý. Birincisi, Kürtler bu defa vekalet savaþlarýnýn bir enstrümanýna dönüþmüþ olan PKK/PYD’ye karþý Türkiye’nin verdiði mücadeleyi, kendilerine karþý giriþilmiþ bir savaþ olarak görmediler. Suskunluk kapladý her yaný. Kimileri OHAL’e filan baðlýyorlar bu suskunluðu ama alakasý yok.

PKK KÜRTLERÝN ONURUNU KIRDI

Ne ile alakasý var?

PKK, hendek/çukur stratejisinde, ona oy verenlerin adeta onurunu kýrdý, evlerini baþlarýna yýktý, bir ekmeðe muhtaç etti. Devlet þimdi bölgede sadece inþaat yapmýyor, PKK’nýn kýrdýðý insan onurunu yeniden onarýyor. Üçüncüsü, Avrupa soðuk savaþ döneminden kalan bir örgüt olan PKK’dan yoruldu artýk ve bu örgütün ABD’yle giriþtiði maceralar Avrupalýlarý çok da ilgilendirmiyor, belki de endiþelendiriyor. Dördüncüsü, Kürt halký bilhassa doksanlý yýllarda, bu örgüte duygusal ve belli bir ulusal psikolojinin etkisiyle yaklaþýyordu.

PKK’YA ARTIK DUYGUSAL DEÐÝL GERÇEKÇÝ BAKILIYOR

PKK paradigmalarý çöktü mü diyorsunuz?

Tamamen. Aradan kýrk yýl geçti, þimdi PKK’ya karþý duyulan duygusallýðýn yerini, gerçekçilik alýyor. Sonuç olarak PKK’nýn kendince yürüttüðü mücadeleyi, Kürtler kendi mücadeleleri olarak görmüyor. Þapka düþtü kel göründü. Cumhurbaþkaný Sayýn Erdoðan’ýn Diyarbakýr il kongresinde söylediði gibi, mesele demokrasi talebi olsaydý, çözüm süreci ve AK Partinin hayata geçirdiði demokratikleþme reformlarýndan sonra, bir tek terör eyleminin olmamasý lazýmdý. Ama PKK, çözüm süreci dahil, demokratik reformlarý hep eylemle, sözüm ona, “demokratik halk savaþý” stratejisiyle karþýladý. PKK’nýn niyetini hem devlet hem Kürt halký anlamýþ bulunuyor… Þunu kabul etmek lazým tabii, Türkiye Kürtleri ve diðerleri, Afrin’in içlerinde þiddetli bir savaþýn olmamasýna seviniyor elbette -ki olmamasý gerçekten hayýrlý olmuþtur ve þiddetli bir savaþýn olmamasýnýn sebebi, Türkiye’nin ortaya koyduðu kararlýlýktan ve PYD’nin ummadýðý kadar sahipsiz kalmasýndan baþka bir þey deðildir. Yoksa Kandil, habire direnme talimatlarý gönderip duruyordu. Ama daha harekatýn baþlarýnda Kanton yönetimi Afrin’i terk etmeye baþlayýnca, çözülme baþladý.

AMERÝKAN ÇIKARLARI ÝÇÝN ÖLMEK ÖZGÜRLÜK MÜCADELESÝ DEÐÝLDÝR

Sincar ve Kandil’de PKK kamplarý var. Muhtemelen o kamplarda cebinde TC kimliði bulunan çok sayýda Türkiyeli var. Oðlu kýzý PKK’da olan Türkiyeli aileler bu harekatlar hakkýnda ve PKK hakkýnda ne düþünür ne hisseder?

Kandil coðrafya olarak eski önemini kaybetmiþ görünüyor. Lider kadronun korku ve endiþeleri arttýkça, daha mobilize bir hareket tarzý geliþiyor. Kandil'in Ýran kontrolünde olmasý yine de önemli. PKK'nýn asýl sorunu, hiçbir haklý ve meþru yanýnýn kalmamýþ olmasý. Çeþitli ülkelerde, kullanýþlý bir kart olmaktan çýkýyor PKK. Çünkü Türkiye’de temel paradigmasý çöktü. Sincar'daki varlýðý sadece Türkiye'ye karþý deðil, hem bölgesel hükümetin anayasasýna, hem Irak anayasasýna göre suç. Irak'ta PKK'nýn varlýðýndan kimse mutlu ve memnun deðil. Ýçindeki militanlarýn bir kýsmý evet Türkiyeli, ama bu zamanda doðru yerde durmuyorlar. Yaþanan bunca tecrübe onlara nerede durmalarý gerektiðini çoktan göstermiþ olmalýydý.

PKK’NIN BERLÝN DUVARI YIKILIRSA…

Kanaatime göre, 2004 yýlýnda PKK'dan ayrýlan 2000 civarýnda PKK'lý gibi davranabilir ve PKK'yý terk edebilirlerse, bu örgütün içindeki Berlin duvarýnýn çökmesine katkýda bulunmuþ olur ve belki ilerde isterlerse siyasi sürece katýlabilirler. Amerikan çýkarlarý için ölmeyi seçmek, özgürlük mücadelesi vermek demek deðil. Ailelerinin içinde bulunduðu endiþeleri, acýyý anlamalýyýz, bu ailelere her türlü desteði sunmanýn gerekli olduðu kanýsýndayým.

PKK/HDP’YÝ DESTEKLEYENLER MÜTHÝÞ KARARSIZ

PKK ile askeri mücadele baþýndan beridir var aslýnda. Kürt sorunun çözümü ile PKK mücadelesinin birbirine karýþtýrýldýðý da oldu ne yazýk ki. Siz bu meseleleri yaþayarak tecrübe eden biri olarak söyler misiniz, þu an ne olmakta?

Bölgede ne oluyor? Bir kere, tarihi bir kýrýlma aný yaþanýyor. Mardin'de iki seçim bir referandum yaþadým. Güvenlik açýsýndan sorunlu bazý yerler var, çok gidemedik. Þimdi o bölgelerin muhtarlarýyla bir zamanlar giremediðimiz Nusaybin gibi ilçelerimizde buluþuyoruz. Bu ay böyle iki toplantý yaptýk otuz kadar muhtarýmýzla. Sizinle aramýzdaki duvar yýkýldý diyorum, sizi AK Partiye davet etmiyorum, oy da istemiyorum, ama bir muhasebe yapmanýzý istiyorum. Nusaybin'in geleceðini yeni maceralara atamayýz diyorum. Bu yaklaþýmdan çok etkilendiklerini duyuyorum. Þimdiye kadar PKK/HDP'yi destekleyen insanlarda müthiþ bir kararsýzlýk görülüyor. AK Parti’ye ve devlete güvenmek istiyorlar, bu çok açýk. Öte yandan, otuz yýldýr peþinden gittikleri ve aðýr bedeller ödedikleri bir siyasi mecra var. Ama bir yandan da bilhassa Afrin'den sonra hiç bir þeyin eskisi gibi olmayacaðý yolunda bir gerçeklik de var. Biliyoruz tabii, hiç bir siyasi anlayýþ kendiliðinden baþka bir þeye dönüþmez. Hala bir “ öbür Mardin” bir “öbür Diyarbakýr” var ve AK Parti bunun farkýnda olmalý.

MESELE YENGÝ YENÝLGÝ MESELESÝ DEÐÝL

Neyi kast ediyorsunuz?

Dozu yüksek, enerjisi kusursuz siyaset yapma zamanýdýr. AK Parti 2019 seçimlerine içe dönük bir mücadele anlayýþýyla deðil, dýþa dönük ve halký kazanmaya yönelik bir siyaset tarzýyla hazýrlanmalýdýr. Meseleye yengi, yenilgi mantýðýyla yaklaþamayýz. Yenilen Kürt halký ve haklý talepleri deðil, PKK ve onun yanlýþ anlayýþýdýr. Son kitabýmda, PKK paradigmasýnýn hem Türkiye'de hem Suriye'de çöktüðünü söylerken, PKK Suriye'de kantonlar oluþturuyordu. Ama kantonlar da bu fikir de Afrin'de çöktü. Yerine ne konulacak bu önemli.

CUMHURBAÞKANI MARDÝN VE DÝYARBAKIR’DA ÝLGÝYLE KARÞILANDI

Cumhurbaþkaný Erdoðan geçen hafta partisinin Diyarbakýr ve Mardin kongrelerine katýldý, konuþmalar yaptý. Bölge Erdoðan’ý ve AK Partiyi nasýl karþýlýyor sizce?

Þunu söylemek isterim ki, herkesin gözü Cumhurbaþkanýmýzda, onun liderliði ve üstlendiði misyon her geçen gün daha da vazgeçilmez hale geliyor. Son olarak Mardin ve Diyarbakýr kongrelerinde verdiði mesajlar çok önemliydi, demokrasinin ve özgürlükler için mücadelenin bitimsiz olduðunu söylerken, bizi demokrasi ve özgürlükler için daha fazla mücadele etmeye çaðýrýyordu aslýnda,  kalabalýklardan ve ilgiden memnun kaldý, bunu da haftalýk grup toplantýsýnda ifade etti.

TEZGAH KÜRTLER ÜZERÝNE KURULSA DA KÜRTLER OYUNA GELMÝYOR

Cumhurbaþkaný Erdoðan Türkiye’nin dört tarafýnda yaptýðý gibi Mardin ve Diyarbakýr’da da “rabia”yý tekrarladý?

Rabia iþareti, elbette Kürtler'in de vazgeçemeyeceði, vazgeçmediði anlamlarý ifade ediyor. Kürtler'in, beka sorunu söz konusu olduðunda daha hassas ve daha endiþeli hale geldiklerini düþünüyorum. Çünkü Türkiye'nin beka mücadelesini boþa çýkarmak için uluslararasý düzeyde tezgahlanan oyunlar dönüyor dolaþýyor Kürtler üzerinden kurgulanmak isteniyor. Ama Kürtler bu oyuna gelmiyor ve gelmeyecek. Türkiye onlarýn da vataný, devletse, evet birbirimizi çok üzdük ama Türkiye cumhuriyeti onlarýn da devleti, bu bayrak için Kürtler de kan döktüler. Baþka etnik kimliklerle beraber bir üst aidiyet olarak tek millet kategorisi içinde ve inkar edilmeden tarif edilmek hiç bir Kürdü rahatsýz etmez. Buna raðmen, bilhassa HDP'yi destekleyen kesimlerin çok kýsa sürede büyük bir deðiþim yaþamasýný beklememek lazým. Bu tarihi kavþakta, bilhassa aydýnlarýmýzýn ve sivil toplumun adeta bekle gör politikasý izlemesi ve geliþmeler karþýsýnda suskun kalmasý bana çok makul bir þey gibi görünmüyor.

KCK ÇÖKERTÝLDÝ, KIRSALDA HAYAT DAHA ÖZGÜR

PKK-KCK anlamlý bir taban kaybetti mi, eskiden bir þekilde duygusal ideolojik hegemonik iliþki kurduðu kesimlerle iliþkisi þu an ne düzeyde ne durumda?

KCK örgütlenmesi þehirlerde önemli oranda kýrýldý veya çökertildi. Haziran seçimlerinden sonra hayata geçirilen güvenlik stratejisi olumlu sonuçlar yarattý. Daðdaki militanlarýn sayýsý çok azaldý ve eylem yapma kabiliyetlerini yitirdiler. Kýrsalda hayat þimdi daha özgür ve silahlarýn gölgesinde deðil. Bunun, gelecek seçimlerde, halkýn özgür iradesiyle oy vermesine iyi ve olumlu yansýyacaðý kanýsýndayým. Ama þehirlerde, durum biraz daha farklý.

BÖLGEDE SEÇÝMLERÝ DÖRT BAÞLIK BELÝRLER

Þehirlerde durum nasýl?

Orta sýnýflar henüz olup bitenlere tam teþhis koyabilmiþ deðil. Kayda deðer bir tartýþma da gözlenmiyor. HDP/ PKK'yý, þehirlerde yýllarca ve "terör maðdurlarýyla" beraber destekleyen kesimler, asýl olarak orta sýnýflardýr. HDP'nin yerel yönetimleri 15 sene yönetmesi, orta sýnýflarýn kimlik talepleri, seçim sonuçlarýný, bilhassa büyük þehirlerde belirliyordu. Bu sonuçlarý etkileyebilecek politikalar ve söylemler geliþtirebilirsek, ilk seçimlerde þu an kayyumla yönetilen belediyelerin çoðunu alabiliriz. Seçimler þu konular etrafýnda geçecek. Erbil/Ankara arasýndaki iliþkiler, MHP'yle ittifak, Kayyum yönetimlerinin hizmetleri ve Afrin. Bu konularda AK Parti derli toplu bir söylem birliði ve zaten ikna olanlarý deðil, ikna olmayanlarý hedefleyen bir siyasi tarz oluþturmalýdýr.

BUNCA KAN VE GÖZYAÞI NEDEN AKTI SELAHATTÝN BEY?

Seçim ittifaklarýna ve þartlara þimdilik mim koyalým. Kandil’den KCK’dan gelen açýklamalarý sormak istiyorum daha önce, ne gözlemliyor, nasýl yorumluyorsunuz?

Çok vahim buluyorum. Hiçbir muhasebe çýkarmak yok. Afrin’i Suriye’de ve bu kadar müttefikle elde tutamadýlar, kalkmýþ Afrin’e karþý Þemdinli’yi kuþatacaðýz diyorlar ve sýnýra terörist göndermeye kalkýyorlar. Þu yaþadýðýmýz olaylar, PKK’nýn müzakerelerle, masaya oturarak deðil, mecbur edilerek tasfiye edileceðini açýkça gösteriyor. Selahattin Bey, geçen mahkemede savunmasýný yaparken þunu söyledi, bana göre bütün HDP’liler görmeli bu gerçeði: “Ýster silahlý ister silahsýz hiçbir Kürt örgütünün Türkiye’ye karþý savaþmamasý lazým.” Eee, bizim gibi insanlar yýllarca bunu söylüyorduk zaten. Bunca kan ve gözyaþý dökmek mi gerekiyordu, Türkiye’ye karþý savaþmanýn yanlýþ olduðunu anlamak için? PKK, çözüm süreci dahil, önüne çýkan bütün fýrsatlarýn altýna bomba koydu. Bütün Ortadoðu’da PKK’nýn elinde kala kala bir HDP kaldý. PKK’nýn hikayesi bitti bitiyor, ama HDP’nin misyonunu koruyabileceði kanýsýnda deðilim. Ortada bir siyasi miras var elbette, ama HDP’nin kolu kanadý bizzat PKK tarafýndan öylesine budandý ki, mesela çözüm sürecinde ve 90’lý yýllarda kendisinden beklenen misyon, berhava oldu.

50 YILLIK FARC YÜZDE 1 OY ALDI

Bundan sonra ne olur?

Kestirmek zor. Kolombiya’yý bu noktada hatýrlamak faydalý olabilir. Barýþ anlaþmasýndan sonra geçenlerde yapýlan seçimlere FARC da girdi. Kolombiya’da baraj yüzde 16. FARC geçenlerde yapýlan seçimlerde sadece yüzde 1 oy aldý. Elli yýllýk silahlý bir örgüt, Parlamentoya tek vekil bile sokamadý. Barýþ anlaþmasýna göre, FARC’a beþ vekil kontenjandan verildi. Silah býrakmasý iþin en hayýrlý yaný oldu tabii.

ABD’NÝN EN BÜYÜK HATASI PKK VE FETÖ

PKK’nýn terör örgütü olduðundan kimsenin þüphesi yok ama sivil uzantýlarýnýn sanki sivillermiþ gibi muamele gördüðü de bir gerçek. Mecliste, STK þemsiyesinde, medyada, akademide, Avrupa’da þurada burada bir savunuya ve hatta iddiaya kalktýklarý da görülüyor. Ne yapýyorlar sizce?

Avrupa’da sokaklarda araba yakýp, camilere saldýrýyorlar. PKK’ya söylediðiniz kesimlerden verilen siyasi çeklerin tümü karþýlýksýz çýktý. Türkiye’yi hiçbir þekilde analiz edemediler. Küresel liderliðin sona ermekte olduðu bir çaðda, Erdoðan’ýn küresel çaptaki liderliðinin, Türkiye’de yaratacaðý milli enerji, heyecan ve kararlýlýðý küçümsediler. Devletin ilk defa, 30 yýl devam eden ve benim on yýl önce “þike savaþý” olarak adlandýrdýðým, PKK’yla savaþýn, FETÖ ve baþkaca PKK’yla geçmiþte iþ tutan örgüt ve gruplarýn devlet içinden tasfiye olmasýndan sonra, gerçek bir mücadeleye dönüþtüðü gerçeðini görmezden geldiler. Hem yanýldýlar hem yanýlttýlar. ABD, kendi siyasi tarihinin en büyük hatalarýný FETÖ ve PKK’yla yaþadý. Aklý baþýnda Amerikalýlar þimdilerde bu gerçeði fark etmiþ bulunuyorlar. Joe Biden ile iki yýl önce Ýstanbul’da bir grup milletvekiliyle görüþtüðümde, bize, Amerikan çýkarlarýnýn, Ortadoðu’da Türkiye’nin milli çýkarlarýyla örtüþmediðini söylemiþti. Þimdi, Amerikalý akademisyenler, deneyimli politikacýlar, ABD ve Türkiye’nin çýkarlarýnýn nasýl da örtüþtüðünü yazmaya baþladýlar. Bunu Afrin’deki kararlýlýðýmýza borçluyuz.

HENDEK TERÖRÜ 15 TEMMUZ’A HAZIRLIKTI

Önce hendek teröründe, sonra 15 Temmuz darbe iþgal giriþiminde açýkça görülen bölgenin feraseti ve ortak deðerlere sadakati Türkiye toplumunun tamamýna büyük güven verdi, duygusal baðý güçlendirdi. Sizce bu, yeni bir durum muydu yoksa zaten var olan bir hal, bu olaðanüstü olaylarda mý açýða çýktý?

15 Temmuz gecesi Meclisteydim. Kitapta o geceyi anlatýyorum. Taþlar þimdi yerli yerine oturuyor. Hendek savaþlarý, 15 Temmuz’a bir hazýrlýktý. Þöyle düþünelim. Eðer Türkiye, iki þehir ve birkaç ilçesini, PKK’nýn eli silahlý militanlarýnýn elinden kurtaramadan 15 Temmuz gecesi yaþanmýþ olsaydý, daha aðýr bir tabloyla karþý karþýya kalabilirdik. 15 Temmuz’un küresel çaptaki patronlarý kimse, hendek/çukur stratejisinin de patronlarý onlardýr. Tek merkezden yönetildi bu operasyonlar. Kürt halký eðer, Nusaybin’de, Cizre ve Sur’da, bu örgütü destekleseydi, Türkiye zor zamanlar yaþayabilirdi. Hem hendekler hem 15 Temmuz kalkýþmasýna halk kendi tecrübeleri ve siyasi hafýzasý üzerinden baktý. Beka sorununun, AK Parti’nin kendi tabanýný konsolide etmek için uydurulmuþ bir söylem olmadýðý ortaya çýktý. Bölünme kaygýlarý, bana göre Kürt halkýný PKK’dan uzaklaþtýran en önemli sebeptir. Suriye ve Irak’ta daðýlan ortak aidiyet duygusu, Türkiye’de hendek ve 15 Temmuz felaketiyle zayýflamak yerine, daha da güçlendi. 

TÜRKÝYE’NÝN ERDOÐAN’A VE AK PARTÝ’YE ÝHTÝYACI VAR

PKK ile FETÖ birlikte denedi olmadý, ama hala bir risk var mý sizce?

Rehavete kapýlmamak en iyisi. Riskin biri biter, diðeri baþlar, bu coðrafya böyle bir coðrafya. FETÖ ve PKK’ya sunulan uluslararasý destek sona ermiþ deðil. Bu bakýmdan 2019 seçimleri, bütün Türkiyelilerin, Türkiye’nin bekasý için siyasi tercihte bulunacaklarý bir seçim olacak. Mesele basitçe bir partinin iktidarda kalmasý meselesi deðildir. Türkiye’nin büyümesini, üniter birliðini güçlendirmesini, toplumsal barýþ içinde kalmasýný istemiyorlar. Türkiye’nin bana göre bu hesaplarý boþa çýkaracak Erdoðan gibi bir lidere ve AK Parti gibi bir Türkiye partisine ihtiyacý var.

KÝMSE OÐLUNU KIZINI DAÐA YOLLAMIYOR ARTIK

FETÖ ve PKK’nýn daðýtýldýðý ve kalan artýklarýn da temizlenmesine uðraþýlan þu dönemde durum nedir? Newroz geldi evet ama bölgeye de bahar geldi mi?

Þehirlerde büyük bir deðiþim var. Kayyum belediyeleri, HDP yönetiminin 15 yýlda gerçekleþtiremediði hizmetleri, birkaç ayda gerçekleþtiriyor. Rahat bir nefes aldý herkes. Silahlarýn gölgesinden yaþamaktan kurtulduk. Kimse oðlunu kýzýný daða yollamýyor artýk. Bunun hiçbir gerekçesi yok. GAP gibi büyük dönüþümlere imza atacak milli projeler bitti bitiyor. GAP’ýn kanallarý su almaya baþladýðýnda, bereket artacak, iþsizlik azalacak.

BÖLGEYE BU NEWRUZ BAHAR GELDÝ

Bölgenin turizm potansiyeli muazzam ama keþfedilmesi ve güçlendirilmesi lazým. Mardin Kalesinin turizme ve halka açýlmasý gibi, Cezeri Müzesinin, Kasýmiye Medresesinde açýlmasý gibi, heyecan verici projelerimiz var. Ýnanmayacaksýnýz belki, bir süre önce, Mardin’de Kolombiya’dan gelen bir gençle karþýlaþtým. Kolombiya nere, Mardin nere! Anlattýðýna göre, Mardin’i internetten keþfetmiþ ve çýkýp gelmiþ. Hafta sonlarý, misafirlerimize otellerde yer bulamýyoruz. Erbil’e uçak seferlerinin baþlamasý çok iyi oldu. Ankara’daki bürolarýn açýlmasý lazým. Habur’da sýkýntýlar var. Baðdat yönetimi, Türk týrlarýndan geçiþ ücreti olarak 60 dolar alýrken, bu rakam Ýran týrlarý için 25 dolar. Bu ticaret erbabýný zorluyor. Ama yine de, yolunda giden çok iyi þeyler var ve evet bölgeye bahar geldi diyebiliriz.

MUAZZAM BÝR TARÝHÝ KARÞILAÞMA YAÞANIYOR

Türkiye askeri olarak kararlýlýðýný gösteriyor. Siyasetler, icraatlar sürüyor. Ama þu da olmalý, þuna dikkat edilmeli dediðiniz þey var mý?

Askeri stratejilerin, siyasal, sosyal ve hatta kültürel projelerle tamamlanmasý lazým. Bizim Irak ve Suriye’yle sýnýrýmýz var. Erbil’de 2003’te federasyon kurulduðunda, gidiyor ve oralarda Türkiye’nin demokrasi ve cumhuriyet modeli tecrübesini konuþuyorduk. Buna ihtiyaçlarý vardý, çünkü örnek alabilecekleri tek ülke Türkiye’ydi. Çatýþmalar bu fikri ötelemiþ olsa da, geldiðimiz yer bence budur. Türkiye hem Suriye hem Irak Kürtleri için model bir ülke. Türkiye Cumhuriyeti yurttaþlýðý, giderek önem kazanacak. Ben önümüzdeki yýllarýn bütünüyle bir entegrasyon dönemi olacaðýný düþünüyorum. Yirmi yýl önce Erbil’i inþa eden ülke Türkiye’den baþkasý deðildi. Nusaybin’i inþa eden Türkiye þimdi de, Afrin’i inþa ediyor ve týpký Yavuz Sultan Selim’in ve sonrasýnda da Abdulhamit’in Osmanlý döneminde yaptýðý gibi, yerel halkýn kendi kendini yönetmesi için, þiddet ve terörden arýndýrýlmýþ coðrafyalara hamilik yapýyor. Bu muazzam bir tarihi karþýlaþma, özgüven ve kararlýlýkla, doðru bir liderin arkasýnda durarak oluþturduðumuz bir tarihi süreç -ki devam edeceðine þüphe yok. 

REFERANDUMDA 2 MÝLYON HDP’LÝ EVET DEDÝ

Türkiye yeni bir döneme girecek, hükümet etme modeli bakýmýndan. Ýttifaklar kuruluyor. Cumhur ittifaký bölgede nasýl karþýlanýyor?

Ýnsanlar iyi yönetilmek istiyor, ama hani Karl Marx’ýn, ezilen sýnýflar için söylediði ‘kendini yönetemez, yönetilmesi gerekir’ muamelesi de görmek istemiyor. Kaale alýnmak, önemsenmek, sorunun çözümü için anahtar kavramlar. Siyasi temsilde zaten önemli oranda problem kalmadý. Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemi referanduma sunulduðunda, Kürt seçmen üzerinden çeþitli oyunlar oynandý. Biz þöyle düþündük. Kürtler bu referandumu destekleyecek, çünkü eski sistemden en çok çeken kesim onlar. Siyasi hafýzalarý, onlara geçmiþe dönük olarak hiç de iyi þeyler söylemiyor. Selahattin Bey çýktý, ‘Seni Baþkan yaptýrmayacaðýz’ dedi. Kaybetti. HDP’yi destekleyen seçmenlerin 2 milyona yakýn kýsmý, referandumda evet dedi. Biz sadece dokuz il bazýnda, HDP seçmeninden 1milyondan fazla oy aldýk. Bu oylarý korumakla kalmayacaðýz, sayýsýný arttýrmak için çalýþacaðýz.

MHP VE HDP TABANINDA SORUN VAR SANAN MERSÝN’E BAKSIN

Ya ittifakýn MHP ile olmasý?

MHP, Cumhur ittifakýnýn zayýf karnýymýþ gibi sunuluyor, ama deðil. HDP eski HDP, ama MHP eski MHP deðil. Türk milliyetçiliði, Devlet Bey’le beraber yeni ufuklar edindi, kapsayýcý bir milliyetçiliði ifade ediyor. Beka sorunu, Kürtler için, MHP’yle kurulan ittifaktan daha öncelikli bir konu. Muhafazakar Kürtler’in yer yer eleþtirileri var elbette, görmezden gelemeyiz, ama MHP’yi Kürtlerle, Kürtleri MHP’yle korkutmanýn siyasi karþýlýðý yok. Etnik fay hatlarýnýn geçmiþte en sert yaþandýðý Mersin gibi þehirlere bakýn, HDP tabaný ve MHP tabanýnýn herhangi bir sorun yaþamadýðýný görürsünüz, yaratýlan algýlar farklý olsa da…

ABD ÇIKARI ÝÇÝN ÇOCUKLARI ÇUKURA GÖMENLER MHP’YE SÖZ EDEMEZ

MHP ile ittifak Kürtler nezdinde negatif yankýlanmýyor mu yani?

Ciddi manada, Kürtler arasýnda böyle bir gündem oluþtuðu kanýsýnda deðilim. Ýttifak, belki MHP’nin isterse eðer, kendisini, Kürt vatandaþlarýmýza yeniden anlatmasýna da yol açabilir. Beðenen beðenir, beðenmeyen beðenmez, ama ittifaký bir felaket olarak sunmak, art niyetten baþka bir þey deðil. Siz gideceksiniz, Amerikalýlarla iþ tutacaksýnýz, bu uðurda size inanan binlerce Kürt gencinin hayatýný kaybetmesine sebep olacaksýnýz, sonra da son çeyrek yüzyýlda, Türk Milliyetçiliðini sokaktan ve her türlü illegal iliþkilerden ve ihanetten uzak tutmuþ bir parti ve lideriyle cumhur ittifaký yapýlmasýný eleþtirip, inandýrýcý olacaðýnýza kanaat getireceksiniz. Boþ þeyler bunlar.

CHP ATATÜRK’ÜN YOLUNDAN GÝDERSE KENDÝNÝ GÜNCELLER

CHP’nin izlediði siyaseti nasýl buluyorsunuz?

HDP’nin yaþadýðý açmazlar, büyük ölçüde CHP içinde de yaþanýyor. Yenilenemeyen, ve dünyayý, geliþmeleri okuyamayan bir parti CHP. Kýrklý yýllarýn mirasýný, limon sýkar gibi kullanmaya devam etmek ona yetiyor. Büyüme stratejisi yok. Gündem belirleyen deðil, gündemin peþinden koþan bir parti CHP. Oysa Türkiye’nin iyi bir muhalefet partisine ihtiyacý var. Yerel yönetimler seçimi yaklaþýyor, bakýyorsunuz, Ýstanbul, Ankara gibi þehirlerde CHP kökenli siyasetçiler deðil, vaktiyle muhafazakar siyasette bulunmuþ kiþiler tartýþýlýyor. Kafasý karýþýk CHP’nin. Farklý siyasi gelenekten gelen Sezgin Tanrýkulu ve Bekaroðlu gibi isimler, PM’ye bile giremezken, Ýstanbul’a aslýnda HDP’ye çok yakýn bir isim il baþkaný yapýlýyor. Türkiye’de artýk hiçbir parti, ‘Biz bilmeyiz Avrupalýlar bilir’ siyaseti yapmýyor. Çünkü Avrupa’nýn aklý olsa kendine kullanýr. Halbuki, CHP yönetimi, sýk sýk büyükelçilerle bir araya geliyor ve sanýrým içeriði faydasýz toplantýlara imza atýyor. Beka sorunu, HDP’yle ittifak (olacak mý olmayacak mý) yeni yüzyýl ve Kürt meselesi, Erbil’le iliþkiler, bu ve benzeri konularda, ya hiçbir þey duymuyorsunuz CHP’den, ya da bazen AK Parti taklit ediliyor. Kendi iç sorunlarý ise CHP’yi yýllardýr uðraþtýrýr durur. Yeni kitapta, Mustafa Kemal’in, kurtuluþ yýllarý sýrasýnda Kürtler’le yaþadýðý tecrübelere yer verdim, çünkü çok önemsiyorum. CHP bu bakýmdan Mustafa Kemal’in yolunda gider ve bir siyasi güncelleme yaþarsa, bence iyi olur. Çeþitli gruplardan oluþmuþ bir koalisyon partisi görüntüsü ise CHP’nin siyasi açýlýmlar yapabilmesi önündeki en önemli engel.