Yaklaþýk 4 ay önce dedesini kaybettiði Kovid-19'a anne ve babasý da yakalanan Boyar, bu süreçte 2 kardeþiyle birlikte karantinada kaldý.
Aradan geçen 3 ayda yüksek ateþ, boðaz ve eklem aðrýlarý gibi þikayetler baþlayan Boyar'a PCR testi yapýldý. Boyar'ýn negatif çýkan test sonucu, antikor testinde pozitif görüldü. Doktorlar küçük kýza, Kovid-19'a baðlý olarak ortaya çýkan MIS-C teþhisi koydu.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi'nde 16 gündür tedavi gören Boyar, iyileþmek için gün sayýyor.
Boyar, AA muhabirine, geçirdiðini sonradan öðrendiði Kovid-19'un hiçbir belirtisini yaþamadýðýný anlattý.
Daha sonradan boðazýnda þiþlik þikayetinin baþladýðýný aktaran Boyar, "Sonra ürtiker olmaya baþladý, her tarafým kaþýnýyordu. Ardýndan da eklem aðrýlarý ve halsizlikle bu þikayetlerim devam etti. Meðer bunlar MIS-C belirtileriymiþ, þu an hastanede tedavi görüyorum ve þimdi kendimi daha iyi hissediyorum." dedi.
Üç çocuk annesi Ebru Boyar da yaklaþýk 4 ay önce eþiyle Kovid-19'a yakalandýðýný ve bu süreçte ayný hastalýktan babasýný ve amcasýný kaybettiðini söyledi.
"Aradan birkaç ay geçtikten sonra Eylül'de ilk olarak lenf iltihabý oluþtu. Önce ateþsiz bir þekilde sadece lenfleri þiþti, daha sonra döküntüler baþladý, halsizliði, eklem aðrýlarý görüldü. Kovid-19'dan þüphelenerek Eylül'e test yaptýrdýk ama negatif çýktý ancak antikor testi pozitif çýktý. Yapýlan araþtýrmalarda Eylül'e MIS-C teþhisi kondu. Biz daha MIS-C'nin ne olduðunu bilmiyoruz, böyle bir hastalýktan haberimiz yok. Gerçekten çok sýkýntýlý bir süreçti, artýk tükendiðimi hissettim. Sürekli 'çocuðumda ne var?' diye düþünüyordum, kanser olmasý ihtimalini dahi düþündüm çünkü bu hastalýktan haberdar deðiliz, ne olduðunu bilmiyoruz, ta ki çocuðumda olana kadar. Hiçbir anne baba demesin ki 'çocuktur atlatýr, çocuklar daha kolay atlatýyor', gerçekten öyle bir þey deðil, kimsenin yaþamasýný istemem, gerçekten insanýn baþýna geldiðinde çok korkuyor."
Hatay MKÜ Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. Çiðdem El ise MIS-C'nin çoklu organlarý etkileyen bir tablo olduðunu ve çocuklarda Kovid-19 sonrasý ortaya çýktýðýný söyledi.
MIS-C'de erken tanýnýn ve hýzlý müdahalenin önemli olduðunu vurgulayan El, þöyle devam etti:
"Çocuklar, Kovid-19'u þiddetli veya tüm bulgularýn olduðu þekilde geçirmeyebilir ancak bu Kovid-19 enfeksiyonu geçirildikten 4-6 hafta sonra MIS-C tablosuyla karþýlaþabilir. Bu hastalýk kalbi besleyen koroner arterlerin damar iltihabý þeklinde geliþebilir, bu durumda vakit kaybetmeden hastaya tedaviye baþlamamýz gerekiyor. Anne babalarý uyarmamýz lazým; çocuðunuzda dirençli ateþ ve beklenmedik karýn aðrýsý gibi yakýnmalar olduðunda ve özellikle yakýnýnda Kovid-19 geçirmiþ yetiþkin bireylerle temas söz konusuysa mutlaka en yakýn saðlýk kuruluþuna baþvurmanýz gerekir. Çünkü bu durum birçok organý ve dokularý etkileyebilir hatta can kaybýna dahi neden olabilir."
El, hastasý Boyar'ýn erken taný ve hýzlý müdahaleyle iyileþmeye baþladýðýný belirterek kýsa zamanda taburcu etmeyi planladýklarýný sözlerine ekledi.