400 gram olarak dünyaya gelen bebek saðlýk çalýþanlarýnýn çabasýyla hayata tutundu
ABONE OL

Çaldýran ilçesinde yaþayan 40 yaþýndaki Amine Ýlhan, doðum sancýsýnýn erken baþlamasý nedeniyle Van YYÜ Dursun Odabaþý Týp Merkezi'ne sevk edildi.

Burada yapýlan müdahaleyle 9 Aralýk'ta henüz 24 haftalýkken dünyaya gelen kýz bebek, Yenidoðan Yoðun Bakým Ünitesi'nde tedavi altýna alýndý.

Organlarý geliþmeyen ve solunum yetmezliði yaþayan 400 gram aðýrlýðýndaki "parmak bebek"i kuvöze alan saðlýk çalýþanlarý, beslenmesinden bakýmýna tüm ihtiyaçlarýyla yakýndan ilgileniyor.

- "YAÞAMA ÞANSI YÜKSEK"

Van YYÜ Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Oðuz Tuncer, AA muhabirine, bölgede doðum oranýnýn yüksek olduðunu söyledi.

Prematüre bebeklerin yaþama tutunmasý için çaba sarf ettiklerini belirten Tuncer, "Riskli bebekleri genellikle ünitemize kabul ediyoruz. Gereken tüm tedavileri uyguluyoruz. Annede preeklampsi (yüksek tansiyona baðlý gebelik zehirlenmesi) görüldüðü için erken doðum gerçekleþti. Bebeði ünitemizde tedavi altýna aldýk. Yaþama þansý yüksek. Diðer bebeklerimiz gibi inþallah büyütüp taburcu edeceðiz." diye konuþtu.

- "BAÞARILI BÝR ÜNÝTEYÝZ"

400-500 gram aðýrlýðýnda dünyaya gelen bebeklerin ünitelerinde yaklaþýk 4 aylýk tedavi sürecinin ardýndan taburcu edildiðini anlatan Tuncer, þunlarý kaydetti:

"Taburcu ettiðimiz bebeklere 'mezun oldu' diyoruz. Bu bizi mutlu ediyor. Ünitemizde yýlda yaklaþýk 1200 bebeðin yatýþýný yapýyoruz. Bunlarýn yüzde 25'i prematüre bebekler. Büyük çoðunluðu 1000 gramýn altýnda. Bölümüzde þu an 1000 gramýn altýnda 9-10 bebek bulunuyor. Bunlar bizi hayli meþgul edebiliyor. Çünkü doðum oraný yüksek olan bölgemizde bu bebekler 4-5 ay boyunca bir kuvözü iþgal ediyor. Birtakým problemleri oluyor. Sepsis, beyin kanamasý, göz bozukluðu ve akciðer kronik hastalýklarý gibi rahatsýzlýklarý da yattýklarý sürede ortaya çýkabiliyor. Bu durumlarda bebeklerin ünitemizdeki tedavi süreleri uzuyor. 1 kilogramýn altýndaki prematüre doðan bebekleri yaþatabilme oranýmýz arttý. Bu konuda baþarýlý bir üniteyiz. Ekibimiz son derece tecrübeli."