64 çocuktan biri otistik
ABONE OL

Otizm konusunda farkındalık yaratmak, sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında BM tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Bu ay boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilinçlendirme çalışmaları hız kazanırken, konuyla ilgili tüm veriler paylaşılıyor. Ülkemizde 680 bin otizmli olduğunu duyuran Türkiye Otizm Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Canan Mat, “64 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Hamilelikte tespit edilemeyen otizmin, nedenleri de bilinmiyor. Oran her geçen gün artıyor” dedi.

Ailelerin büyük korkusu

Mat, otizmin tedavisi olmadığını, bu çocukların hayatlarının ancak eğitimle farklılaşabileceğini söyledi. Ailelerin tek korkusunun “Ben öldükten sonra ne olacak” sorusu olduğunu söyleyen Mat, “Bu sorunun cevabı eğitim. Eğitimle kendilerini ifade edebiliyorlar, ihtiyaçlarını yönetebiliyorlar. Onların iş, sanat, spor, eğitimde yapabilecekleri çok şey var. Yeter ki imkan sunalım” şeklinde konuştu.

Haftada 45 saat eğitim şart

Kendisi de otizmli bir çocuk annesi olan Mat, “Otizmli çocukların haftalık 45 saat eğitim alması gerekir. Bu eğitim, devletin eli ve koruyuculuğu altında, normal gelişen çocukların matematik, Türkçe, sosyal bilgiler ya da fen bilimleri eğitimi alması gibi, gün boyu sürmeli” açıklamasını yaptı. 

 Erkeklerde 4 kat tehlikeli

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu ise otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığının, kızlardan 4 kat fazla olduğuna dikkat çekti. Otizmin belirtilerinin göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak olduğunu açıkladı.