Ambulanslarda kullanýlacak ultrason cihazlarý ilk müdahaledeki baþarýyý artýracak
ABONE OL

Ýl Saðlýk Müdürlüðünce hazýrlanan proje kapsamýnda ambulanslarda kullanýlmaya baþlanacak ultrason cihazlarýyla saðlýk çalýþanlarýnýn, durumu kritik olan hastalarýn hastaneye nakli sýrasýnda gerekli görüntülemelerini yaparak zamandan tasarruf saðlanmasý hedeflendi.

Van Ýl Saðlýk Müdürlüðü Saðlýk Hizmetleri Baþkanlýðý, kentteki paramedik ve acil týp teknisyenlerine ultrason eðitimleri vermeye baþladý.

Saðlýk Hizmetleri Baþkaný Uzman Doktor Mehmet Tatlý, AA muhabirine, hastaya ilk müdahalede zaman kaybýný gidermek için projeyi Türkiye'de ilk defa Van'da baþlatacaklarýný söyledi.

Projeyle UMKE, 112 Acil Saðlýk ekiplerinin yaptýðý tespitler sayesinde hastalarýn hastaneye götürüldüðünde daha hýzlý müdahale edilme þansý bulacaðýný anlatan Tatlý, þu bilgileri verdi:

"Ýl Saðlýk Müdürlüðü Saðlýk Hizmetleri Baþkanlýðý olarak ilimizdeki ambulanslarýmýzda hastane öncesi acil saðlýk hizmetlerinde ultrason kullanýmýný gündemimize aldýk. Bununla ilgili çeþitli çalýþmalar yapmaktayýz. Ýlk etapta ilimizde hastane öncesi saðlýk hizmetlerinde yani 112 Acil Saðlýk, UMKE ekiplerimizdeki paramedik, acil týp teknisyeni arkadaþlarýmýza ultrasonografi eðitimleri vermeye baþladýk. Hastane öncesi ultrason aslýnda çok yeni bir þey deðil, dünyada kullanan ülkelerin örneði var ama biz ülkemizde de bunu Van'dan baþlatmak istedik. Çok kýsa zamanda dünyadaki örneklerinin çok ötesine geçmeyi planlýyoruz ve ülke geneline de yayýlmasýný saðlamaya çalýþacaðýz."

- "HIZLI MÜDAHALE ÞANSI OLACAK"

Acil vakalarda hastalara hýzlý müdahalelerle birçok hayatýn kurtarýlabileceðini vurgulayan Tatlý, "Zaman eþittir hayat" düsturuyla özelikle acil hastalara ilk müdahaleyi yapacak ekibin, hastanýn sorununu hastaneye taþýdýðýnda tespit etmesinin önemli olduðunun altýný çizdi.

Projeyi bu nedenle çok önemsediklerini anlatan Tatlý, "Örneðin karýn içinde yaralanmasý olan bir hastanýn eðer 112 ekipleri tarafýndan tespiti yapýlýrsa hastaneye geldiðinde hýzlý müdahale þansý olacak. Ekiplerin en büyük yardýmcýsý olacak ultrason eðitimlerini ilk olarak Van'da yapacaðýz. Ultrason, hastanýn hayatýný etkileyeceðine inandýðýmýz bir konudur. Damar yolu açýlamayan hastalarda damar yolu açýlmasýný, iç organlarda oluþacak zararýn tespitini kolaylaþtýracak. Akciðer ya da karaciðer yaralanmalarý daha hýzlý tespit edilebilir. Hastanýn kardiyak durumu daha hýzlý tespit edilip ilk tedavisi yine ambulanslarýmýzda baþlayabilir." deðerlendirmesinde bulundu.

-"SAÐLIK HÝZMETLERÝNDEKÝ KALÝTEYÝ ARTIRACAK"

Bu tür çalýþmalarýn saðlýk hizmetlerinin kalitesini artýracaðýný vurgulayan Tatlý, þöyle devam etti:

"Hastanýn ilk deðerlendirilmesi ne kadar iyi olursa onun devamý da daha iyi olacaktýr. Bu çalýþmaya lokal olarak baþladýk ama çok fazla talep geldi. Þehir dýþýndan da talep gelince katýlým sayýmýzda artýþ yaptýk. Bu eðitimlerin devamý gelecek ve kýsa zamanda tüm ekiplerimize ultrasonografi eðitimi vermeyi amaçlýyoruz. Bu eðitimlerle inanýyorum ki hastane öncesi saðlýk hizmeti ekiplerimizin hastaya bakýþ açýlarý deðiþecek. Arkadaþlarýmýzýn, hastanýn tedavisinde, tanýsýnda daha aktif rol alarak mesleklerini daha çok seveceklerine inanýyorum."

Eðitime katýlan Sivas Devlet Hastanesinde görevli Acil Týp Uzmaný Behnan Gülünay, "Ülkemizde ambulanslarda ultrason cihazý kullanýlmaya baþlanýrsa taný zamaný kýsalacak ve müdahale daha pratik olacak. Doðru yönlendirme açýsýndan bize çok avantajlarý olacak." dedi.

Van'da 6 yýldýr görev yapan paramedik Gülþah Ertaþ da eðitim sayesinde artýk daha hýzlý taný koyup hayati durumlar için daha hýzlý kararlar alabileceðini ifade etti.

Kendilerini geliþtirme konusunda önemli bir fýrsat elde ettiklerini aktaran Ertaþ, "Ambulanslarda kullanýlacak bu teknolojiyle hareket halinde de hastaya tanýyý koyabileceðiz. Hastayý en kýsa zamanda hastaneye götürdüðümüzde doktora tanýsý konusunda hýzlý müdahale imkaný saðlayacak ve daha fazla hayat kurtarýlacaktýr." diye konuþtu.