Aşırı sigara ve kahve tüketimi felce davetiye çıkarıyor
ABONE OL
Günümüzün en büyük sorunlarından olan aşırı stres ,yorgunluk ,uykusuzluk ,dengesiz beslenme, sigara kullanımı ve aşırı kahve tüketimi beraberinde olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu olumsuz sonuçlar geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıklardan biri de felç. Fizyoterapist Gökhan Aygül, hastalık ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Gökhan Aygül, "Günümüz de ortalama insan ömrünün artması ile birlikte felç sayılarında da artışlar görünmektedir. İnmenin yol açtığı sakatlık gelişmiş toplumlarda sağlık ekonomisi üzerine büyük bir yük oluşturur. Felç, vakaları dünyada en sık karşılaşılan nörolojik sorun olup, kalp hastalıkları ve kanserden sonra ölüm nedeni olarak üçüncü sırada yer almaktadır. Aynı zamanda özürlülük yapmada birinci sırada olup endüstrileşmiş toplumlarda hastane başvurularında ve sağlık harcamalarında önemli bir yer tutmaktadır. Son yıllarda felçten koruyucu yöntemlerin yanı sıra, inmenin tekrarının önlenmesi ve özellikle feçli hastaların akut dönemde tanı, tedavi ve bakımları açısından önemli ilerlemeler kaydedilmiştir." dedi.

Hastalığın genelde 40 yaş ve üstündeki kişilerde sık rastlandığını belirten Aygül, risk grubunu şöyle sıraladı: "Yaşı ilerlemiş olan bireyler. Hayatını sedanter yani spor ve egzersizden uzak geçiren bireyler. Şeker hastaları. Yüksek tansiyon hastaları. Kalp problemi olanlar veya da kalp operasyonu geçirmiş hastalar. Kolesterolü yüksek olan bireyler. Aşırı sigara kahve tüketen bireyler. Aileden genetik yatkınlığı olan kişiler. Obez bireyler."

"Bu rahatsızlığın temelinde de fizik tedavi ve rehabilitasyon önemli bir yer tutmaktadır." Diyen Aygül, şöyle devam etti: "Durumu kontrol alınan hastanın vakit geçirmeden en kısa zaman da rehabilitasyon programına alınması hastalığın iyileşmesini etkileyen önemli noktalardan biridir. İnme sonrası hastalarda iyileşme ve derecesi açısından farklılıklar olmasına rağmen nörolojik iyileşmenin büyük kısmı ilk 1- 3 ay içinde olmaktadır; bu iyileşme süreci daha yavaş olarak 6 aya kadar devam ettiği, % 5 hastada ise 12. aya kadar hatta birkaç yıl boyunca devam ettiğini gösteren çalışmalar da vardır

Fizyoterapist tedavinin ilk aşamasından son aşamasına kadar hastaya uygun tedavi programını çizer. Hemiplejik hastaların rehabilitasyonu için kullanılacak teknikler çesitlidir. Brunnstrom, Bobath, Todd-davies… teknikleri bunların bazılarıdır. Fizyoterapist, bu tekniklerin her birinden alıntılar yaparak, o hasta için en faydalı tedavi programını kendisi ayarlar."