Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu, Etlik Þehir Hastanesi'nde 2024-2025 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'ne katýldý. Törende, Bakan Memiþoðlu'nun yaný sýra; Ankara Valisi Vasip Þahin, Ýl Saðlýk Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe, akademisyenler ve öðrenciler yer aldý. Bakan Memiþoðlu, Türkiye'nin saðlýkta önemli ilerleme kaydettiðini belirterek, "Baktýðýnýzda her bir vatandaþýmýz, 2002'de senede sadece 2 kez saðlýk hizmetlerinden faydalanýrken, bugün 11,7 kez faydalanýyor. Kamudaki yatak kapasitesine bakýldýðýnda, kaliteli odalarda olma imkaný yüzde 1-2'nin altýndaydý, bugün yüzde 80'in üzerine çýkmýþ durumda. Bu baþarýda binlerce insanýn emeði, çabasý, adanmýþlýðý var" diye konuþtu.
Bakan Memiþoðlu, saðlýk alanýnda sadece tedavi etmekle kalmayacak, ayný zamanda yeni teknolojiler ve bilgiler üretmek için çalýþacaklarýný vurgulayarak, "Biz sadece bu alanlarda saðlýk hizmeti vermek için bulunmuyoruz. Biz bu kadar mükemmel, her türlü altyapýsý olan yapýlarda ayný zamanda artýk saðlýk bilgisini ve teknolojisini üretmek zorundayýz. Bilime yenilikler kazandýrýp, yeni bir þeyler söylemek zorundayýz. Artýk bu bizim vebalimiz ve görevimiz. Yani sadece hastayý tedavi etmek deðil buradaki amacýmýz, esasýnda buralarý saðlýðýn bilgilerinin, teknolojilerinin üretildiði alanlar haline getirmek" dedi.
Hastanelerde klinik çalýþmalara yönelik sadece Faz 3 deðil, Faz 1 ve Faz 0 çalýþmalarýnýn da yapýlabilmesini, bilginin üretilmesini beklediklerini aktaran Memiþoðlu, þöyle konuþtu:
"Bunu yapabilecek hem altyapýmýz hem insan gücümüz var. O nedenle bu yapýlarý hizmet yapýlarý deðil, týp biliminin merkezleri olarak kabul ediyoruz. Bunu da TÜSEB (Türkiye Saðlýk Enstitüleri Baþkanlýðý) üzerinden bir ekosistem oluþturarak hem finansmanýný hem insan gücünü, bilim gücünü, hem bu fiziki yapýlarý kullanmak istiyoruz. Þu anda yapmak istediðim en önemli þey, bu yapýlarý ve bununla beraber 2'nci basamak, 1'inci basamak dediðimiz tedaviyle beraber koruyuculuðun olduðu alanlarý entegre bir þekilde çalýþtýrmak. Yani bütüncül saðlýk hizmeti vermek. Þu anda bu konuda mevzuat anlamýnda çalýþýyoruz. Saðlýk Bakanlýðý olarak hedefimiz, doðru yerde, doðru zamanda, etkin tedaviyi ve koruyuculuðu saðlamak. Yani buraya gelmesi gereken hastanýn buraya gelmesini, 2'nci basamak devlet hastanelerine gitmesi gereken hastanýn oraya, aile hekimliðine baþvurmasý gereken hastanýn da aile hekimlikleri veya temel saðlýk hizmetlerinde etkin tedaviyi veya koruyuculuðu alabilmesini saðlamak. Bu konuda hem mevzuat hem de iþlerlik, yönetsel anlamda çalýþmalar yapmaya devam ediyoruz."
Bakan Memiþoðlu, daha sonra Ankara Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'ne katýldý. Ankara Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoðlu ve öðretim üyeleri ile öðrencilerin yer aldýðý törende konuþan Bakan Memiþoðlu, akademi camiasýnýn sadece hizmet veya eðitim sorumluluðu olmadýðýný belirtti. Memiþoðlu, "Akademi dünyasý gelecek dünyadaki saðlýk sistemini de oluþturur. Türkiye'nin geliþiminin sorumluluðunu da taþýyor. Her zaman söylüyorum, daha çok çalýþacaðýz, üreteceðiz. Bilim ve bilgi olmadan bir yere varamayýz. Birbirimize farklýlýklarýndan ve ayrýþtýran politikalarla uzaklaþýp bir arada nasýl çalýþýrýz, bu iyiliði nasýl güçlü hale getiririz? Ýþte bunlarýn merkezi, buranýn cevabý akademik dünyasýdýr, bilim dünyasýdýr. O nedenle sizlere, bizlere çok iþ düþüyor. Saðlýk Bakanlýðý olarak biz iþ birliðine, desteðe her zaman hazýrýz. Çünkü Saðlýk Bakanlýðý'nýn bütün saðlýk hizmetini, eðitimini, bilgisini artýracak her türlü kiþiye, kuruma destek vermek ve onun önünü açmak sorumluluðu vardýr. Sadece kamu hastaneleri, bizim hastanelerimiz deðil, Saðlýk Bakanlýðý, üniversiteleri, saðlýk uygulama merkezleri dahil, özel sektör dahil, vakýf üniversiteleri dahil, bütün saðlýk hizmeti sunulan, araþtýrma yapýlan her yer Saðlýk Bakanlýðý'nýn desteðiyle ve onun politikalarýyla þekilleniyor. Bizim bakýþýmýz bu. Biz hepsinin hizmetkarýyýz. Biz toplumun, bilim insanýnýn, üniversitelerin, hastanede hizmet eden herkesin hizmetkarý ve onun Saðlýk Bakanlýðý'yýz" ifadelerini kullandý.