Bakan Memiþoðlu'ndan maymun çiçeði açýklamasý: Milletimiz rahat etsin, biz alarmdayýz
ABONE OL

Habertürk TV'de gündeme iliþkin sorularý cevaplayan Bakan Memiþoðlu, maymun çiçeði salgýnýnýn 20 yýldýr Kongo'da olduðunu, yeni bir hastalýk olmadýðýný söyledi.

Dünya Saðlýk Örgütünün Temmuz 2022'de bugünkü gibi acil durum ilaný yaptýðýný kaydeden Memiþoðlu, Mayýs 2023'e kadar bu ilanýn devam ettiðini, o zaman da Avrupa ve Türkiye'de birkaç vaka görüldüðünü anýmsattý.

Memiþoðlu, "Þu an bizde yok. Þimdi farklý bir versiyonla 2024'te yeniden ayný bölgede görülüyor. Bu hastalýk normalde o bölgede zaten görülen bir tür. Bu, daha çabuk bulaþtýðý, temas yoluyla bulaþtýðý söylenen bir çeþidi. Bilim insanlarýyla oturup konuþtuðumuzda Türkiye'de 2024'te bu görülmedi. Þu ana kadar ülkemizde bu son maymun çiçeði hastalýðýyla ilgili bir taný konulmadý. Yani bizde þu ana kadar yok, inþallah da olmasýn." ifadelerini kullandý.

- "ALARMDAYIZ"

Memiþoðlu, gerekli hazýrlýklarýn yapýldýðýný belirterek, "Bu acil durumdan sonra bilim kurulumuzu oluþturduk ve bu hastalýkla ilgili eðer ülkemize gelirse nasýl bir önlem alýnmasý gerekir, gelmeden nasýl bir önlem alacaðýz, gelirse ne yapacaðýz, bunlarla ilgili bütün planlamalarýmýzý ve hazýrlýðýmýzý yaptýk. Bu bilim kurulu hastalýkla mücadelenin rehberi aslýnda. Dünya Saðlýk Örgütü ilanýnda bunu söylüyor. Hazýrlýklý olun ama yayýlýp yayýlmayacaðý konusunda bir netlik yok çünkü lokalize kalýyor genelde Afrika'da bu hastalýk. Tabii ki baþka yerlerde tek tük olacaktýr ama salgýn þeklinde olma ihtimali, bilim insanlarýnýn söylediði kadarýyla Kovid gibi olmayacaðýný herkes ifade ediyor. Kovid temasla deðil tamamen solunum yoluyla bulaþtýðý için yaygýn bir hastalýk oldu." diye konuþtu.

Virüsün yapýsýnýn deðiþebileceðini veya baþka bir virüsün de salgýn yapabileceðini kaydeden Memiþoðlu, "Biz saðlýk sistemi olarak buna hazýrlýklýyýz. Tüm önlemlerimizi almaya baþladýk. Nasýl Kovid'te baþarýlý olduysak, saðlýk sistemimizle, insan gücümüzle buna da hazýrlýklýyýz. Testinden aþýsýna kadar her türlü önlemi alýyoruz." dedi.

Memiþoðlu, bilim insanlarýnýn, çiçek aþýsý olanlarýn bu hastalýktan yüzde 85 korunduðu yönünde açýklamalarý olduðunu hatýrlatarak, "1980'e kadar ülkemizde zaten çiçek aþýsý olmayan hemen hemen yok. Yine de her türlü önlemi alýyoruz. Hastalýk nedir, nasýl dolaþýyor, nasýl davranacaðýz, bunlarýn hepsini bilim kurulumuzun rehberinde yayýnladýk. Bu rehbere web sayfamýzýndan ulaþýlabilir." ifadelerini kullandý.

Hastalýðýn ateþ ve baþ aðrýsýyla baþladýðýnýn bilindiðini kaydeden Memiþoðlu, Afrika'dan hikayesi olan bu tür vakalarý takip etmeye çalýþtýklarýný belirtti.

Memiþoðlu, "Þu an için alarm durumu yok. Milletimiz rahat etsin. Biz alarmdayýz, toplumun alarmda olmasýný gerektirecek bir husus yok. Son varyantýn öldürme oranýnýn biraz daha yüksek olduðunu gösteriyorlar. Ama tabii ki 15 bin vatandaþ etkilenmiþ Kongo'da. Ýþte 517, Dünya Saðlýk Örgütünün söylemesine göre ölü var. Ama genelde baþka hastalýklarý olan düþkün insanlarda ölüm oranýnýn yüksek olduðunu ifade ediyorlar. O nedenle de takip ediliyor." dedi.

Hastalýðýn aþýsý olduðunun söylendiðini kaydeden Memiþoðlu, ancak son versiyonla ilgili net bir bilginin þu anda kimsede olmadýðýný ifade etti.

Memiþoðlu, hastalýklarýn sýðýnmacýlar geldikten sonra çýktýðýna dair tartýþmalar yaþandýðýnýn hatýrlatýlmasý üzerine, böyle bir durumun olmadýðýný söyledi.

- "9 AÞIYI KENDÝMÝZ ÜRETMEYE BAÞLAYACAÐIZ"

Aþýlar konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiðine dikkati çeken Memiþoðlu, "Aþýlarýmýzý kendimiz üreteceðiz. 9 aþýyý kendimiz üretmeye baþlayacaðýz. O zamanlar belki dýþarýdan temini daha kolay gözüktü ama þimdi bu aþýlarý yeniden yapacaðýz. Ýnsan gücü, insan kalitesi çok iyi Türkiye'nin. Altyapýmýzý da hazýrlýyoruz. Ýnþallah bu aþýlarýn hepsini kendimiz üretir hale geleceðiz." dedi.

Hekim açýðý olduðundan söz eden Memiþoðlu, hekimlerle gurur duyduðunu belirterek, "Çok özveriyle çalýþýyorlar. Tabii ki istisnalar vardýr ama gerçekten inanýlmaz bir saðlýk hizmeti sunuyoruz. Dünya saðlýkla ilgili gerçekten bizi örnek alýyor." diye konuþtu.

- "HEKÝMLERÝ TOPLUM OLARAK ÜZDÜK"

Memiþoðlu, MHRS'ye iþaret ederek, bunun bir hastanenin çalýþma takvimi gibi düþünülmesi gerektiðini söyledi.

Randevularla ilgili Memiþoðlu, "Bu konuda bazý sýkýntýlarýmýz olduðunu biliyorum. Hasta bir daha randevuya gidemiyor, ayný doktoru bulamýyor. Bazen ayný doktoru bulamayabilirsiniz, o doktor ayrýlmýþ olabilir ama en azýndan o branþla ilgili bir organizasyonu yeniden yapacaðýz. Bunu aile hekiminin organize etmesini de saðlayacaðýz. Aile hekimiyle hastaneler ve eðitim araþtýrma dediðimiz üçüncü basamaklar birbiriyle haberli çalýþacak. Þu anda entegre deðiller. Bunu 6 ay içinde yapacaðýz. Aile hekimi gerektiði zaman, gerekli hasta için randevu alabilir hale gelecek." dedi.

Memiþoðlu, hekimlerin Türkiye'den gittiðine yönelik soruya karþýlýk da "Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darýlttýk, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük." diye konuþtu.

- "BÝRKAÇ TANE HARÝÇ ÞU ANDA ÝLAÇ SIKINTIMIZ YOK"

"Ýlaç sýkýntýmýz var mý?" sorusu yöneltilen Memiþoðlu, "Hayýr. Bazý ilaçlarla ilgili sýkýntýlar dönem dönem oluyor ama þöyle bir þey var. Biz bir ilacýn ismiyle reçete yazdýðýmýz için o ilaç aranýyor. Bazen o ilaç olmuyor ama muadili var, ayný etken maddeli. Onu tercih etmiyor vatandaþ. O zaman o ilaç yok diye algý oluþabiliyor. Birkaç tane hariç þu anda ilaç sýkýntýmýz yok." dedi.

"SMA hastalarý için ilaçlarýn SGK kapsamýna alýnmasý gibi bir durum var mý?" sorusuna Memiþoðlu, bununla ilgili bir çalýþma yaptýrdýðýný belirterek, þöyle devam etti:

"Maalesef bu çocuklar maðdur ve muhtaçlar, aileleri de öyle ve devlet bu SMA hastalarýnýn çoðuna ilacýný saðlýyor. Ama bu maðduriyetten istifade eden bir kýsým insanýmýz da oluþtu maalesef. Bir bilim kurulumuz var, buna karar veriyor; ilaç yarayacak mý yaramayacak mý? Þu çalýþmanýn talimatýný verdim; SMA hastalarýnda ilaçlar çocuklara ne kadar fayda etti, ne kadarýnýn hayatýný kurtardý, ne kadarýný düzeltti? Bunlarý ilan edeceðiz. SMA hastalarý bizim için devletimizin ilaçlarýný ödediði hasta türüdür. Buna ama bilim kurulu, doktorlarýmýz karar verir. Maalesef bu konuda biraz kampanyalarla vesairelerle ipin ucu kaçmýþ gibi görünüyor. Bununla ilgili düzenleme yapacaðýz."

Ýstanbul ve Ankara Büyükþehir Belediyelerinin 30 yaþ altý kadýnlar için ücretsiz HPV aþýsý uygulamasý yaptýðýnýn hatýrlatýlmasý üzerine Memiþoðlu, HPV aþýsýnýn üretimiyle ilgili bir çalýþmalarý olduðunu kaydederek, "Üretimine baþlayacaðýz çok yakýnda ve yapacaðýz. (30 yaþ altý kadýnlara) Onu öneriyoruz ama neden kullanýlmasý gerektiðini, neden ihtiyaç duyulduðunu iyi açýklamamýz lazým." dedi.

Endonezya'nýn Bali Adasý'nda geçirdiði trafik kazasýnda yaralanan Tuðcan Iþýk'ýn Türkiye'ye getirilmesinde ÝBB Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu'nun devreye girdiði iddiasýnýn sorulmasý üzerine Memiþoðlu, hastanýn Saðlýk Bakanlýðýnca Türkiye'ye getirildiðini anýmsatarak, þunlarý kaydetti:

"Saðlýkta gereðini yaparýz. Farklý bir þey istediler. Herkesin istediðini yapacak durumda deðiliz. Gereði neyse onu yapýyoruz. Bu arkadaþýmýz trafik kazasý geçirmiþ. Kaburgada birkaç kýrýðý var. Normal uçakla gelebilecek bir pozisyonda. Oradaki büyükelçimiz ve hastaneyle bizzat görüþtükten sonra birkaç gün içinde normal uçakla gelebileceðini ifade ettiler. Biz de bunun üzerine onu planladýk. THY'ye, büyükelçimize teþekkür ediyorum. Aldýk, Ýstanbul Havalimaný'na getirdik. (Ýmamoðlu) Onun girip girmediðini bilmiyorum. Biletini vermiþ, ona ben karýþmýyorum. Bir hastanýn özel uçakla mý helikopterle mi yoksa normal uçakla mý gelip gelmeyeceðine hastanýn kliniðine, doktoruna ve gereðine göre hareket ederiz. Uçakla gelmesi gerekiyorsa, Türk vatandaþýysa Fizan'da olsa uçaðý gönderir aldýrtýrým. Bu kadar güçlü bir devletim. Ama gerek yoksa o uçaðýn gidiþinin maliyetini 85 milyon ödüyor."

Hastanýn Baþakþehir Çam ve Sakura Þehir Hastanesi'nde olduðunu anýmsatan Memiþoðlu, "Dün de onu ziyaret ettim, reklamýný yapmadan. Bir istekleri var mý diye sordum. Bugün yarýn taburcu edilecek. Ýzmir'e yine biz nakledeceðiz." dedi.

- "KUDUZ AÞILARI SAYISAL ANLAMDA ÇOK FAZLA KULLANILIYOR"

Kuduz vaka sayýsý ve baþýboþ köpek sorununa iliþkin soruya karþýlýk Memiþoðlu, kendi evinde de köpek beslediðini, çipi olan köpeðin her þeyini takip ettiðini söyledi.

Memiþoðlu, "Aþýlarýn vurulma oranýna baktýðýmýzda, kuduz aþýsýnýn özellikle son 3-4 yýldýr inanýlmaz oranda kullanýldýðýný gördük. Kuduz aþýlarý sayýsal anlamda çok fazla kullanýlýyor. Sahipsiz köpeklerin diþlemesi, ýsýrmasý, kedilerin vesaire. Onun için bir önlem alýnmasý gerekiyor, devlet de gereðini yapmýþ gibi gözüküyor." diye konuþtu.

Soru üzerine, saðlýkta þiddetin yatay seyrettiðini kaydeden Memiþoðlu, iyilik yaparken þiddet görmeyi çözemediðini, saðlýk çalýþanlarýna sahip çýkýlmasý gerektiðini vurguladý.

  • maymun çiçeði virüsü
  • saðlýk bakaný
  • Kemal Memiþoðlu