Medya kuruluþlarýnýn Ankara temsilcileriyle Bakanlýkta bir araya gelen Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, bu buluþmanýn bir tanýþma toplantýsý olduðunu belirterek, bakanlýk tarafýndan yürütülen ve planlanan projeler ile bakanlýðýn yol haritasý hakkýnda bilgi verdi. Toplantýda katýlýmcýlarla eðitim ve meslek hayatý hakkýnda bilgiler paylaþan Memiþoðlu, Türkiye'nin Covid-19 pandemisinde ve Kahramanmaraþ merkezli depremlerde de görüldüðü gibi hem insan gücü hem de altyapý olarak dünyaya örnek olacak bir saðlýk sistemine sahip olduðunu belirtti. Memiþoðlu, enerji, turizm ve savunma sanayii gibi saðlýk sektörünün de Türkiye'de bir lokomotif olduðunu, Türkiye'nin dünyada ön plana çýkarýlabilecek bir alaný olduðunu söyledi. Bunu sadece saðlýk hizmeti anlamýnda söylemediðini ifade eden Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, "Ülkemizin saðlýk bilgisi ve bilimi üretebilecek, teknolojisini ve malzemesini yapabilecek kapasitesi var. Sadece bu çarký döndürmek için biraz organizasyonel desteðe ihtiyacý var, motivasyona ve morale de ihtiyacý var. Bu konuda hep birlikte hareket etmek durumundayýz" dedi.
Bakan Memiþoðlu, medya kuruluþlarýnýn üstlendiði görevin çok önemli olduðuna ve medya mensuplarýnýn Türkiye için ne kadar kýymetli olduðuna da deðindi. Memiþoðlu, saðlýk sisteminin hem saðlýk çalýþanlarý hem de toplum açýsýndan daha da iyi bir noktaya gelmesi amacýyla çalýþacaklarýný söyleyerek, temel saðlýk hizmetlerinin güçlendirilmesi politikasýna iliþkin de açýklamalarda bulundu. Herkesin temel saðlýk hizmetlerinin güçlendirilmesi konusunda hemfikir olduðunu ve bakanlýk olarak bu dönemde bu iradeyi ortaya koyacaklarýnýn altýný çizen Memiþoðlu, "Benim Saðlýk Bakanlýðý görevine baþladýðýmda ilk gittiðim yer Kahramanmaraþ'ta aile saðlýðý merkeziydi, ikincisi eczaneydi. Bu güçlendirme sadece bakan olarak benim veya Bakanlýk olarak bizim yapabileceðimiz bir þey deðil. Sizlerin de bu konuda bize destek olmanýz çok önemli. Bunu baþaracaksak toplumun da kültürünü ve bilincini bu yönde artýrarak yapabiliriz. Bunu hep beraber baþarmamýz gerekiyor. Bunu bir toplumsal politika hâline getireceðiz. Bizim bunu Bakanlýðýmýzýn ana politikasý yapacaðýmýzý net söyleyeyim. Ýnsanlar kendi saðlýðýný korumak için kendisi buna yardýmcý olmuyorsa, kamu otoritesi ne yaparsa yapsýn baþarýlý olamaz. Çünkü toplumun buna inanmasý ve inandýrýlmasý gerekir" dedi.
Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, Covid-19 pandemisinde dünyada iki senede 6 milyon kiþinin öldüðünü, oysa senede 17 milyon kiþinin inme, kalp krizi gibi dolaþým hastalýklarýndan öldüðünü belirterek, "Eðer kilonuz varsa, hareketsizseniz, yanlýþ besleniyorsanýz, stresiniz varsa, kendi bedeninize bakmýyorsanýz ölüyorsunuz" ifadelerini kullandý.
Bakan Memiþoðlu, açýklamalarýnýn ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný cevapladý.
"ÝYÝNÝN TAKDÝR GÖRDÜÐÜ VE DAHA DA DEÐERLÝ HÝSSETTÝRÝLDÝÐÝ BÝR YAPI ÝNÞA EDECEÐÝZ"
Hekimlerin kendilerini deðerli hissetmek istediðini ve bunun hep beraber saðlanmasý gerektiðini dile getiren Bakan Memiþoðlu, "Hekim deðerli hissederse her þey deðiþir; daha büyük bir özveriyle çalýþýr, hastasýna da, bize de, saðlýk sistemimize de sahip çýkar. Hekimlik yapanlara, kendisini mesleðine adayýp severek icra eden insanlarýmýza, vatandaþlarýmýza duygusal anlamda da her türlü desteði verebilecek meslektaþlarýmýza sahip çýkmamýz gerekiyor. Mesleðini iyi yapan herkesi pozitif algýyla desteklemeliyiz. Ýyinin takdir gördüðü ve daha da deðerli hissettirildiði bir yapý inþa edeceðiz" açýklamasýnda bulundu.
"ÞEHÝR HASTANELERÝNE SAÐLIÐIN FÝZÝKSEL ÞAHESERLERÝ DÝYORUM"
Þehir hastanelerini saðlýðýn fiziksel þaheserleri olarak nitelendirdiðini belirten Memiþoðlu, "Kurumlarýn bir kültürü olmasý gerekiyor. Tabii ki bir kültürün oluþmasý, ruh yapýsýnýn geliþmesi için de bir süreç gerekiyor. Bu kültür kýsa bir sürede oluþturulacak bir kültür deðildir. Tüm eleþtirilere raðmen biz bu konuda çalýþmalarýmýzý devam ettireceðiz. Þehir hastanelerini Türkiye'nin geleceði ile ilgili saðlýk bilgisinin üretileceði, çalýþmalarýn yapýlabileceði, sadece hizmet alanýnda deðil, Türkiye'nin medarýiftiharý olacak, bilimin ve teknolojin de geliþtirileceði alanlar olarak planlýyoruz. Türkiye'ye en faydalý olacak þekilde yürütülmesini ve topluma daha iyi anlatýlmasýný hedefliyoruz. Þehir hastanelerinde yalnýzca destek hizmetleri firmalar tarafýndan yönetiliyor. Bu firmalardan birkaçý uluslararasý alanda da saðlýk hizmeti sunabilecek bir yapýya ulaþtý. Özel sektörün geliþmesi, kamunun ilerlemesine de destek sunuyor. Þehir hastanelerinde bazý deðiþikliklere ihtiyaç olabilir ancak bu hastaneler konusunda kötü algý oluþturmak maalesef yanlýþ. Çok net söylüyorum: Þehir hastaneleri medarýiftiharlarýmýz" deðerlendirmesinde bulundu.
"BEN SADECE KAMUNUN DEÐÝL, TÜM SAÐLIÐIN BAKANIYIM"
Bakan Memiþoðlu, sözlerine þöyle devam etti:
"Saðlýk Bakaný olarak kamunun, üniversitelerin, özel sektörün, ilaç sanayiinin, saðlýk teknolojisi ürünü ortaya koyanlarýn, her birinin Saðlýk Bakanýyým. Hepsinin saðlýk hizmeti anlamýnda nasýl büyüyeceðine, nasýl geliþeceðine ön ayak olmak ve onlarýn yolunu açmakla mükellefim. Ben sadece kamunun deðil, tüm saðlýðýn bakanýyým. Özel sektörün de büyümesi ve geliþmesi gerekiyor."
"SAÐLIÐIN SUÝSTÝMALÝNE ÝZÝN VERMEYECEÐÝZ VE BU KONUNUN ÜZERÝNE GÝDECEÐÝZ"
Saðlýðýn bir kamu hizmeti olduðuna dikkati çeken Memiþoðlu, "Özel sektör eliyle iþletilen saðlýk kuruluþlarý da kamu hizmeti vermektedir. Yalnýzca iþletme ve finansman yönünden farklýdýrlar. Saðlýkla ilgili týbbi gereklilik haricinde iþlem yapan tüm kuruluþlar kamu özel fark etmeksizin denetlenir ve cezalandýrýlýr. Bazen þikâyet üzerine, bazen rutin, bazen de habersiz denetleme yapýlýr. Bu konuda oldukça iyi bir altyapýya sahibiz. Saðlýk hassas bir konu, vatandaþlarýmýz her türlü sese kulak verebilir ve maðdur olabilir. Saðlýðýn suistimaline izin vermeyeceðiz ve bu konunun üzerine gideceðiz. Dünyaya örnek olacak, iyi saðlýk hizmeti sunan bir özel sektörümüz var. Özel sektör de kamuya hizmet ediyor ve ülkemize büyük bir fayda saðlýyor. Bizim kontrolümüzde saðlýðý kamu hizmeti olarak gören bir özel sektörü teþvik edeceðiz" ifadelerini kullandý.
"ÝÞÝ OLAN, ÝÞÝNÝ YAPAN BÝR BAKAN OLMAYI TERCÝH EDECEÐÝMÝ BURADAN SÖYLÜYORUM"
Algý yönetmek yerine daha çok iþ yöneteceklerine vurgu yapan Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, sözlerine þöyle devam etti:
"Sosyal medyada görünürlük açýsýndan benden çok Saðlýk Bakanlýðýný göreceksiniz. Bunu net bir þekilde ifade ediyorum: Ýþimizi göreceksiniz. Ýþ odaklý çalýþacak ve kendimizi diðer taraflara kaptýrmayacaðýz. Kiþisel sosyal medyamý ben yönetiyorum ve ben yöneteceðim, hata da yapabilirim. Haklýsýnýz, profesyonel destek alýn tavsiyesinde bulunmak içinizden geçiyordur. Ancak burasý benim sosyal medyam, kiþisel olarak bakan unvaný sorumluluðuyla bir devlet çalýþaný olarak, kendi sosyal medyamý kendim yönetiyorum. Sosyal medya profesyonelliði gerektiriyor, bu konuda profesyonel olmadýðým için yalnýzca belirli aralýklarla kendi sosyal medyamý kullanacaðým."
"ELEÞTÝRÝLERDE ÖNCE BÝZ NE YAPTIK DÝYE SORGULUYORUZ"
Bakan Memiþoðlu, mümkün olabildiði kadar polemikten uzak durmak istediklerini, enerjilerini kavga ve geçmiþe harcamamak istemediklerini kaydederek, "Bu durum geleceðe bakmak ve iþ yapmakla ilgili maalesef bizleri geri býrakýyor. Karþý taraftan gelen eleþtirilerde önce biz ne yaptýk diye sorguluyoruz. Bazen Bakanlýk niye cevap vermiyor diye düþünecek olursanýz, emin olun ki o sýrada iþimizi yapýyoruz. Kendimiz üstümüze düþenleri yapacak, sonra baþkalarýna bakacaðýz" þeklinde konuþtu.
"AÝLE SAÐLIÐI MERKEZLERÝMÝZ ÝLE 2'NCÝ VE 3'ÜNCÜ BASAMAK SAÐLIK KURULUÞLARINI ENTEGRE EDECEÐÝZ"
Birinci basamak saðlýk hizmeti sunan aile hekimliðini kuvvetlendirmenin yaný sýra vatandaþlarýn aile hekimine baþvurmalarýný da teþvik edecek adýmlar atacaklarýný söyleyen Memiþoðlu, "Sorunlarýn köküne gidecek, sorunlarý kökten çözme gayretinde olacaðýz. Açýkça ifade ediyorum ki bu süreci yürütürken zorlayýcý bir yaklaþým yerine teþvik edici bir anlayýþ benimseyeceðiz. Aile saðlýðý merkezlerimizdeki kurum kültürünü daha ileri seviyeye taþýyacak ve bu merkezlerimiz ile 2'nci ve 3'üncü basamak saðlýk kuruluþlarýný entegre edeceðiz" dedi.
"HÝZMET SUNANLARIN HÝZMETKARI OLACAK, 85 MÝLYON ÝÇÝN ÇALIÞACAÐIZ"
"Üniversiteler gelecekteki saðlýk hizmeti sunumu kapasitesi ve niteliðini de etkiliyor" diyen Memiþoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Hocalarýmýz ve eðitim altyapýmýz ne kadar kaliteliyse saðlýk insan gücü de o nispette iyi olacaktýr. Yönetici olarak görevimiz doðruyla yanlýþý ayýrmak, haklýnýn hakkýný savunmak, doðruyu takdir etmek ve yanlýþý cezalandýrmaktýr. Saðlýkta doðrularý daha çok ifade edecek, hizmet sunanlarýn hizmetkarý olacak ve 85 milyon için çalýþacaðýz."
Yükseköðretim Kurulu (YÖK) ile iþ birliði konusunda da açýklamalarda bulunan Bakan Memiþoðlu, bazý branþlarla ilgili YÖK ile çalýþtýklarýný, istihdama göre planlamalar yapacaklarýný ve insan gücü planlamasýný YÖK'e ileteceklerini vurguladý.
Maymun çiçeði virüsü ve Covid-19'a iliþkin sorularý cevaplayan Memiþoðlu, "Maymun çiçeði ve Covid ile ilgili geliþmeleri takip ediyoruz. Ancak þu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu deðil" dedi.
Eczanelerde ilaç temini konusundaki sorularý da cevaplayan Saðlýk Bakaný Memiþoðlu, eczanelerde ilaç sorununun olmadýðýný, konunun doðrudan ilaç markasý üzerinden deðil etken maddesi üzerinden deðerlendirilmesi gerektiðini ifade ederek, ilaç temini konusunda herhangi bir sorunun bulunmadýðýný dile getirdi.
Toplantýya haber ajansý, televizyon ve gazetelerin Ankara temsilcileri ile Saðlýk Bakanlýðýndan yetkililer katýldý.