Behçet hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor
ABONE OL
Samsun Medikal Park Hastanesi'nde görev yapan Dermatoloji Uzmanı Dr.Yüksel Oltulu, behçet hastalığının, ağızda ve genital bölgelerde yaralara ve gözde iltihaba yol açan kronik bir hastalık olduğunu dile getirdi. Bazı hastalarda eklem iltihabı, damar iltihabı ve tıkanmalarına, sindirim kanalında, beyin ve omurilikte iltihaba da neden olduğunu belirten Dr. Oltulu şunları söyledi:

"Behçet hastalığı her hastada farklı bir tablo çizer. En sık bulgusu, dudak içlerinde, yanaklarda ve dilde görülebilen ağrılı ülserdir. Hemen hemen her hastada görülür. Yüzde olabileceği gibi kasık bölgesinde, sırtta etrafı kırmızı iltihaplı biçimdedir. Bacaklarda görünenler daha koyu renktedir ve iyileşince bile iz bırakırlar. Ayrıc a diz, el, ayak bileğinde şişlik görülür. Damarlarda iltihaplar oluşur. Eğer bu beyin damarlarındaysa çok şiddetli baş ağrıları görülür. Böbrek ve akciğerlerde iltihaplanmalar sonucunda ciddi sağlık problemleri meydana gelir."

AĞIZ İÇİNE YERLEŞEN MİKROP VE VİRÜSLER

Bu hastalığın çocuklarda da görülebildiği gibi sıklıkla 20- 40 yaş arasındaki insanlarda görüldüğünü söylen Dermotoloji Uzmanı Dr. Oltulu, "Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha fazladır. Bazı genleri taşımanın bu hastalığa karşı eğilimi arttırdığı düşünülmektedir. Her ne kadar kesinleşmemiş olsa da, ağız içine yerleşen mikrop ve virüslerin bu hastalıkta etkin olduğu düşünülmektedir" dedi.