Araþtýrma: Ýnsanlarýn 44 ve 60 yaþýna geldiðinde hýzla yaþlandýðý ortaya çýktý
ABONE OL

25 ila 75 yaþ aralýðýndaki kiþilerde binlerce farklý molekülün ele alýndýðý çalýþmada, 44 yaþ civarýnda ve 60 yaþýnda olmak üzere iki yaþ grubuna baðlý deðiþiklik dalgasý tespit edildi. Elde edilen bulgular, kas-iskelet sistemi sorunlarý ve kardiyovasküler hastalýklar gibi belirli saðlýk sorunlarýnda neden belirli yaþlarda artýþlar meydana geldiðini ortaya koydu.

"KADEMELÝ OLARAK DEÐÝÞMÝYORUZ"

"Zamanla kademeli olarak deðiþmiyoruz. Gerçekten dramatik deðiþimler var" diyen Stanford Üniversitesi Genomik ve Kiþiselleþtirilmiþ Týp Merkezi'nin direktörü ve genetikçi Prof. Michael Snyder, "40'lý yaþlarýn ortasý ve 60'lý yaþlarýn baþý dramatik deðiþimlerin yaþandýðý dönemler olarak ortaya çýkýyor. Bu durum, hangi molekül sýnýfýna bakarsanýz bakýn geçerli" ifadelerini kullandý.

135 BÝN FARKLI MOLEKÜL DEÐERLENDÝRÝLDÝ

Araþtýrma kapsamýnda, bir ila yedi yýl arasýnda deðiþen bir süre boyunca her birkaç ayda bir kan ve dýþký örnekleri ile cilt, aðýz ve burun sürüntüleri gönderen 108 gönüllü incelendi. Araþtýrmacýlar, 135 bin farklý molekülü (RNA, proteinler ve metabolitler) ve mikroplarý (katýlýmcýlarýn baðýrsaklarýnda ve ciltlerinde yaþayan bakteriler, virüsler ve mantarlar) deðerlendirdi.

Çoðu molekül ve mikroplarýn çokluðu kademeli, kronolojik bir þekilde deðiþmedi. Bilim insanlarý en büyük deðiþimlere sahip molekül kümelerini aradýklarýnda, bu dönüþümlerin insanlarýn 40'lý yaþlarýn ortasýnda ve 60'lý yaþlarýn baþýnda meydana gelme eðiliminde olduðunu keþfettiler.

DÝÐER ÖNEMLÝ FAKTÖRLER OLABÝLÝR

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden çalýþmanýn baþ yazarý Dr. Xiaotao Shen, "Bu, menopoz veya perimenopozun 40'lý yaþlarýn ortasýndaki kadýnlarda gözlemlenen deðiþikliklere katkýda bulunabileceðini gösterirken, hem erkeklerde hem de kadýnlarda bu deðiþiklikleri etkileyen muhtemelen baþka, daha önemli faktörler de var" dedi.

Ýlk deðiþiklik dalgasý, kardiyovasküler hastalýkla ve kafein, alkol ve lipitleri metabolize etme yeteneðiyle baðlantýlý molekülleri içeriyordu. Ýkinci deðiþiklik dalgasý, baðýþýklýk düzenlemesi, karbonhidrat metabolizmasý ve böbrek fonksiyonuyla ilgili molekülleri içeriyordu. Cilt ve kas yaþlanmasýyla baðlantýlý moleküller her iki aralýkta da deðiþti.

Snyder, "Hala saðlýklýyken yaþam tarzlarýmýzý ayarlamaya çalýþmamýz gerektiðine inanýyorum" dedi.

Öte yandan çalýþmanýn sonuçlarý Nature Aging dergisinde yayýmlandý.