Dünya Saðlýk Örgütü resmen duyurdu: Acil durum ilan edildi!
ABONE OL

Ghebreyesus, M çiçeði virüsünün (Mpox) Afrika ve diðer bölgelerde daha fazla uluslararasý yayýlma potansiyeli olasýlýðý karþýsýnda DSÖ tarafýndan düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantýsýnýn ardýndan deðerlendirmelerde bulundu.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeði virüsüyle ilgili vakalarýn 10 yýldan uzun süredir bildirildiðini kaydeden Ghebreyesus, her yýl bildirilen vaka sayýsýnda istikrarlý artýþýn yaþandýðýný kaydetti.

Ghebreyesus, "Geçtiðimiz yýl bildirilen vaka sayýsý önemli ölçüde arttý. Bu yýl þu ana kadar bildirilen vaka sayýsý 14 binden fazla. Hastalýkla ilgili 524 ölüm yaþandý ve geçen yýlýn toplamýný çoktan aþtý." dedi.

Geçen hafta Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika'daki diðer ülkelerde M çiçeði vakalarýndaki artýþý deðerlendirmek için Uluslararasý Saðlýk Tüzüðü kapsamýnda bir Acil Durum Komitesi toplayacaðýný duyurduðunu hatýrlatan Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandý ve bana (M çiçeði virüsüyle ilgili) durumun uluslararasý öneme sahip bir halk saðlýðý acil durumu oluþturduðu tavsiye görüþünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim." dedi.

Ghebreyesus, komitenin tavsiyesinin, Afrika Birliði'nin dün Afrika ülkelerinde hýzla yayýlan M çiçeði virüsüne karþý kýta çapýnda halk saðlýðý için acil durum ilan etmesiyle uyumlu olduðunu da kaydetti.

- HEM HAYVANLARDAN HEM ÝNSANLARDAN BULAÞIYOR

M çiçeði virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuþ bireylerden bulaþýyor. Virüsün neden olduðu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaþtýðý giysi, çarþaf, havlu ve benzeri eþyalarý kullanmak ve vücut sývýlarýyla temas etmek en önemli bulaþ nedenleri arasýnda yer alýyor.

Ýlk belirtiler virüsü kaptýktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çýkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateþ, baþ, sýrt ve kas aðrýsý, lenf bezlerinde þiþlik, yorgunluk, üþüme, titreme ve ciltte su çiçeðine benzer kabarcýklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalýðýn tedavisi antiviral ilaçlarla yapýlýyor. Vakalarýn büyük bir kýsmý hastalýðý hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde saðlýðýna kavuþuyor.

Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeði hastalýðý (Monkeypox)" ismini, 2022'de ýrkçýlýk ve ayrýmcýlýk kaygýsýyla "mpox" olarak deðiþtirdi.