Dünyanın en ileri kanser üssü Türkiye’de
ABONE OL

Türkiye, artık kanserle savaşta dünyanın en ileri ülkelerinde olan son teknolojileri kullanıyor. Sağlık Bakanlığı, kanserli hücreye nokta atışı yaparak dokulara zarar vermeden hastalığı tedavi eden dünyanın en ileri teknolojisi  9 adet radyoterapi cihazı ve bilgisayarlı tomografi cihazını Türkiye’ye getirdi. Lineer Akseleratör Radyoterapi Sistemi ve ek donanımları Türkiye’nin dört bir yanındaki en büyük eğitim ve araştırma hastaneleri için temin edildi.

İleri teknolojiye 50 milyon dolar

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzman Dr. Hüsem Hatipoğlu; “Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, en ileri ülkelerde kanser tedavisinde kullanılan son teknolojiyi vatandaşımızın  hizmetine sunmak için harekete geçti ve bu teknolojiyi temin etmemizi istedi. Bu cihaz sayesinde dokulara zarar vermeden en etkin şekilde kanseri yok ediyoruz” dedi. İnşaat yatırımları dahil cihazların alımı ve kurulumuyla beraber  50 milyon harcandı.

Hücrenin huyu anında tespit edilecek

 Hatipoğlu, radyoterapi cihazının en önemli özelliğinin tümörlü dokuya maximum ve etkili doz verirken, kanserli hücrenin etrafındaki normal dokuların zarar görmemesi olduğunu söyledi. Cihazın kanser tedavisinde bir çığır açtığını belirten Hatipoğlu, “ Aynı proje kapsamında radyoterapi amaçlı bilgisayarlı tomografi cihazı da alındı. Bu cihaz özellikle onkolojide tümörün saptanması, derecesinin belirlenmesi, tedaviye yanıtın değerlenmesi, nüksetme şüphesinin tespitini yapıyor. Mevcut olan kitlenin iyi veya kötü huylu olup olmadığını tespit edilmesinde kullanılan en ileri medikal görüntüleme tekniğidir” açıklamasını yaptı.

Yedi merkeze büyük müjde

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan son teknoloji 9 adet Lineer Akseleratör Radyoterapi Sistemi ve Ek Donanımlar Cihazı, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne teslim edildi. Cihaz için hazırlanan özel mekan ve kurulumu da yine kurum  tarafından gerçekleştirildi.