Tan Erdoğdu, Türk halkının ayak yapısının tespit edilebilmesi ve ‘ayak haritası’ çıkarılabilmesi için Edirne’den Ardahan’a uzanan çok geniş çaplı bir araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Erdoğdu, proje için üniversiteler, podiatri uzmanları, ayakkabı sektörünün bileşenleri ve hükümetten destek isteyeceklerini söyledi.
Fransız kalıbı uygun değil
Şu anda kullanılan Fransız kalıp sisteminin Türk halkının ayak yapısına uygun olmadığını belirten Tan Erdoğdu, “Bir çok AB ülkesi gibi Türkiye’de de ayakkabı yapımında Fransız kalıp sistemi kullanılıyor. İngiltere ise kendi ölçü sistemini kullanıyor. Amerika, çok kozmopolit yapıya sahip olduğu için buçuklu numaraların olduğu kalıpları kullanıyor. Türkiye’de de çok kozmopolit bir yapı var. Türk halkının ayak yapısı ne Fransız ve İtalyanlar kadar ince ne de Araplar kadar etli. Buna uygun bir milli ölçü sistemi oluşturabilirsek, toplum sağlığına faydalı olabileceğimizi düşünüyoruz’’ dedi.
Kül kedisi masalı gibi
Ayak haritasını çıkarmak için ‘Kül Kedisi’ masalında olduğu gibi pilot bölgeler seçilecek, tek tek ayak ölçülerinin alınacağını belirten Erdoğdu, “Ayak cihaza konduğu zaman bileğe kadar bütün ayağın formu 3 boyutlu olarak lazerle ve kamerayla taranıp, sisteme ölçüleriyle birlikte aktarılacak. Böylece kişiye özel ayakkabılar bile üretilebilecek’’ diye konuştu.
Erdoğdu, ayak haritası çıkarmanın küresel bir çalışma olması gerektiğine dikkati çekerek, “Nereye satış yapıyorsanız o ülkenin de ayak haritasına sahip olmanız gerek. Yani Rusya ile Arabistan’a sattığınız ayakkabı arasında büyük fark var. ‘Türk kalıbını bulduk, bunu dünyaya da satarız’ diyemezsiniz” açıklamasını yaptı.