EMG – EEG  Neden Önemlidir?
ABONE OL
EMG, elektromiyografi teriminin kýsaltýlmýþ adýdýr. Elektronöromyografi olarak da adlandýrýlýr (ENMG). EMG incelemesi sinir ve kas incelemelerini içeren testler bütünüdür. Sinir iletimleri incelemesi sinir üzerinde elektrik yayýlým hýzýný ölçme iþlemidir. Böylece hareket ve duyu sinirlerinin iþlevlerini yapýp yapmadýðý, herhangi bir vücut bölümünde fonksiyonlarýnda kayýp olup olmadýðý anlaþýlýr. 
 
Ýðne EMG’si ise kaslarýn kasýlmasýný saðlayan elektriksel aktivitenin izlendiði ve yorumlandýðý bir kas incelemesidir. 
EMG ve sinir ileti incelemeleri sýrasýyla omuriliðin ön boynuz hücreleri, sinir kökleri, sinir aðlarý, uç sinirler, sinir kas kavþaðý ve kas hastalýklarýnýn tanýsýný koymada kullanýlmaktadýr. Sýklýkla bel ve boyun fitýklarýnýn, uç sinirlerin belli noktalarda sýkýþmasýnýn neden olduðu aðrýlý durumlarda ve his kusurlarýnda, kol ve bacak güçsüzlüklerinin görüldüðü bazý durumlarda, el ve ayak uyuþmalarýnda, sýnýrlý veya yaygýn kas erimelerinde sinir ve kaslarýn ne kadar zarar gördüðünü ölçmek amacýyla kullanýlýr.
 
Her zaman için bir vücut bölgesinde birden fazla sayýda sinir ve kasýn incelenmesi gerekmektedir. Bazen de sýnýrlý gibi görünen ve kýsa sürmesi planlanan incelemeler, uygulama sýrasýnda elde edilen verilere göre geniþletilebilir. EMG'de her hasta için hastalýðýna uygun ayrý inceleme planlarý uygulandýðýndan standart bir inceleme süresinden bahsetmek güç olmakla birlikte, bu süre 10 dakikadan 1,5 saate kadar uzayabilmektedir.
EMG’de sinir ileti çalýþmalarý hastalarda iðne batma hissi yaratmakta, ancak hastalar tarafýndan rahatlýkla tolere edilebilmektedir. Ýðne EMG çalýþmalarýnda ise kaslara çok ince iðne vasýtasý ile giriþ yapýldýðýndan, iþlem bir miktar aðrý-sýzý oluþturmaktadýr.
 
EMG tetkiklerinin kullanýldýgý hastalýklar;
- Bel ve boyun fýtýklarý
- Sinir sýkýþmalari
- Doðumsal sinir zedelenmeleri
- Sinir yaralanmalari ve kesilmeleri
- Polinöropatiler (sinir ucu iltahaplarý)
- Motor nöron hastaliklari
- Sinir ve omurilik ameliyatlari öncesi
- Kas hastaliklari: Myopatiler, Muskuler distrofiler
- Myastania Gravis
- Gullian Barre ve diger demyelizan hastaliklar
- Torasik outlet sendromlari
- Vaskulitler
- Multipl skleroz
 
EMG’ye gelmeden yapýlacaklar: Tok karnýna, kolu ve bacaðý rahatlýkla sývanabilecek bol kýyafetlerle gelinmesi yeterlidir.
 
EEG nedir?
Elektroensefalografi (EEG), epilepsili hastalarý ve þüphe oluþturan nöbet bozukluklarý olan hastalarýn beyinlerinin elektriksel aktivitesini görüntüleyip, kayýt eden bir tetkiktir. EEG'nin amacý epilepside ayýrýcý tanýnýn yapýlmasý, mevcut epilepsi tanýsýnýn desteklenmesi, sýnýflanmasý, fokal beyin lezyonunun araþtýrýlmasý ve epilepsi hastalarýnýn izlenmesidir.
EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafýndan hem uyanýklýk, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyetin kaðýt üzerine beyin dalgalarý halinde yazdýrýlmasýdýr.
 
Hangi Durumlarda EEG Yapýlýr?
Beynin normal elektriksel faaliyeti baþta epilepsi(sara hastalýðý) olmak üzere pek çok durumda bozulur. EEG’yi oluþturan beyin dalgalarýnýn deðerlendirilmesi ile bu bozukluðun yeri ve þekli hakkýnda bilgi edinilir. 
 
Toplumda EEG bozukluðu %30'a varan oranlardadýr. Bu veriler epilepsi - EEG deþarjý iliþkisinde klinik bulgu ve nöbet öyküsünün önemini göstermektedir. Bu kiþilerde az da olsa gelecekte nöbet olma olasýlýðý bulunmaktadýr. 
 
Ansefalit gibi beyin enfeksiyonlarýnda EEG'de deðiþiklikler görülür. Ateþ ve bilinç bozukluðu olan hastalarda, özellikle EEG bu konuda aydýnlatýcý olmaktadýr. Herpes ansefalitinde de EEG'de kendine özgü özellikler görülebilir. Demans (bunama) hastalarýnda da EEG'de bazý deðiþiklikler görülür.
 
EEG Nasýl Çekilir?
Beynin elektriksel faaliyeti, hastanýn saçlý derisi üzerine yerleþtirilen küçük metal elektrotlar aracýlýðýyla EEG aletine iletilir ve veriler ortalama 20 dakika süreyle bilgisayara kaydedilir.
Çekim sýrasýnda hastaya elektrik verilmesi söz konusu deðildir ve hasta herhangi bir aðrý duymaz.
Parazitsiz, kaliteli bir kayýt alabilmek için hasta çekim sýrasýnda aksi istenmedikçe gözlerini kapalý, çene ve boyun kaslarýný gevþek tutmalý, olabildiðince hareketsiz durmalýdýr.
Çekimin 3 dakikasýnda hastadan derin nefes alýp vermesi, çekimin 10 dakikasýnda ise aralýklý olarak verilen ýþýk kaynaðýna bakmasý istenir.
 
Uykuda EEG Neden Çekilir?
Uyku, beyindeki anormal elektriksel faaliyetin ortaya çýkmasýna yardýmcý olur. Epilepsi teþhisi için uyanýklýk halinde 20 dakika süreyle yapýlan EEG’nin yeterli bilgi vermediði durumlarda, gündüz 3-4 saat süreyle uykuda EEG çekilir. Çekim süresinin uzamasýyla anormal beyin dalgalarýna rastlama olasýlýðý da yükseltilmiþ olur.
Hastanýn bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalmasý, gerek gündüz uyumasýný kolaylaþtýracaðý, gerek anormal beyin dalgalarýnýn ortaya çýkma olasýlýðýný artýracaðý için yararlýdýr.
 
Çekime Gelirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Son olarak EEG çekimine gelirken nelere dikkat edilmesi gerektiðini anlatan Nöroloji Uzmaný Doç. Dr. Hakan Levent GÜL, “EEG incelemesinin parazitsiz olmasý bakýmýndan çekim gününün sabahýnda saçlarýn yýkanmasý yararlýdýr. Sürekli kullanýlan ilaçlar varsa, çekim gününde de ilaçlar kullanýlmaya devam edilir, EEG’yi deðerlendirecek olan hekime bu konuda bilgi verilmesi uygun olur.” diyerek sözlerini noktaladý.