Güven Hastanesi Fiziksel Týp ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmaný Prof. Dr. Deniz Evcik, kas iskelet sisteminde yaygýn ve kronik aðrýlara yol açan fibromiyalji sendromunun, hastalarýn yaþam kalitesini önemli ölçüde azaltýðýný söyledi. En sýk görülen romatizmal hastalýklar arasýnda ikinci sýrada yer aldýðýný belirten Evcik, "Kadýnlarda erkeklere oranla en az 3 kat daha fazla görülen fibromiyalji sendromu çocuklarda ve ileri yaþlý hastalarda da ortaya çýkabiliyor. Fibromiyalji sendromu, hastalarýn yaþam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, kesin nedeni bilinmeyen ve yakýnmalarýnýn çok çeþitli olmasý sebebiyle taný ve tedavide gecikmelere sebep olabilen bir aðrý hastalýðýdýr. Hastalarýn çoðu taný ve tedavi sürecindeki belirsizlikler nedeniyle tükenmiþlik ve çaresizlik yaþamaktadýrlar. Bugün için bilinen kesin bir nedeni ve tedavisi olmasa da en uygun tedavi seçeneklerinin kiþiye özel olarak belirlenip uygulanmasýndan yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Bireysel egzersiz programý tedavinin olmazsa olmaz parçasýdýr; ancak hekim önderliðinde, aðrý düzeyleri göz önünde bulundurularak planlanmalýdýr" diye konuþtu.
Prof. Dr. Evcik, fibromiyalji sendromu hastalarýnýn yakýnmalarýnýn vücudun her yerinde geçmeyen aðrýlar, yorgun uyanma ve sürekli yorgunluk hissi, sisli düþünme yapýsý ve dikkat daðýnýklýðý, vücudun çeþitli yerlerinde ödem ve sürekli þiþlik hissi, özellikle kollarda ve bacaklarda karýncalanmalar, uyuþukluk, yanma, baþ aðrýsý, çarpýntý, bacaklara kramp girmesi, aðrýlý adet görme, idrar yaparken yanma, baðýrsak faaliyetlerinde düzensizlikler, yaþam kalitesinin bozulmasý, iþe gitmekte zorlanma olduðunu kaydetti.
Hastalýða özgü bilinen hiçbir laboratuvar ve görüntüleme tetkikinin mevcut olmadýðýný ifade eden Evcik, "Geliþtirilmiþ bazý taný kriterleri de zaman içerisinde deðiþim göstermiþtir. Son taný önerilerden birinde vücut 9 bölgeye ayrýlmýþtýr. 6 veya daha fazla bölgede aðrýnýn varlýðý, orta ya da þiddetli düzeyde uyku problemleri veya yorgunluk olmasý bu yakýnmalarýn en az 3 aydýr devam etmesi durumunda fibromiyalji sendromu tanýsý konulabilmektedir. Hastalýðýn tanýsý baþta fiziksel týp ve rehabilitasyon hekimi olmak üzere konu ile ilgili uzman hekimler tarafýndan detaylý hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayenenin yapýlmasý sonrasýnda konulmaktadýr" diye konuþtu.
Fibromiyalji sendromunun tedavisinin hem ilaçlý hem de ilaç dýþý tedavileri içerdiðini ifade eden Evcik, "Ýlaç seçenekleri arasýnda antidepresanlar ve antiepileptic ilaçlar baþý çekmektedir. Basit aðrý kesici ve kas gevþeticiler hastalýk üzerine etkin deðildir; ancak beraberinde eþlik eden bulgulara faydalarý olabilmektedir. Ýlaç dýþý tedavilerin baþýnda ise, egzersiz tedavisi gelmektedir. Hastanýn konu hakkýnda bilgilendirilmesi, hasta eðitimi, biliþsel davranýþsal tedaviler, kaplýca tedavileri, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarý da fayda görülen yöntemler arasýndadýr. Yoga, akupunktur ve meditasyon gibi yöntemler de uygulanabilmektedir" dedi.