Eskiþehir Þehir Hastanesi'nde beyindeki hasarý tespit eden EEG cihazý epilepsi hastalarýnýn umudu oldu
ABONE OL

Eskiþehir Þehir Hastanesi'nde video EEG cihazý hizmete baþladý. Beyindeki sinir hücreleri tarafýndan üretilen elektriksel dalgalarý kaydeden ve iþlevsel bozukluklarýn olup, olmadýðý konusunda bilgi sunan cihaz, ayrýca sorunun yerini de tespit etmeye yarýyor. Cihazýn ilk hastasý ise epilepsi rahatsýzlýðý bulunan 38 yaþýndaki Muharrem Kýymaz oldu. Rahatsýzlýðýndan dolayý çalýþmadýðýný ve bundan dolayý maðduriyet yaþadýðýný dile getirdi. Cihazýn hýzlý tespiti doðrultusunda Muharrem Kýymaz'a tedavi programý hazýrlanacak.

"VÝDEO EEG BU AMAÇLA SIK BAÞVURDUÐUMUZ BÝR YÖNTEM"

Eskiþehir Þehir Hastanesi Nörofizyoloji Uzmaný Uzm. Dr. Selahattin Ayas, "Hastaya tedavi uygulamýyoruz, bu taný amaçlý yapýlan bir þey. Bildiðimiz gibi epilepsi hastalýðý toplumda yaygýn görülen hastalýklardan biri. Epilepsi, beyinde bazý nöron gruplarýnýn anormal senkron deþarjý nedeniyle çeþitli klinik tablolarla karþýmýza çýkýyor. Bu klinik tablolardan en önde geleni süregelen nöbet aktivitesi. Epilepsi hastalýðýnýn özellikle ayrýç tanýsý, karýþabilecek uyku hastalýklarý paroksismal diðer nonepileptik hastalýklar, hareket bozukluklarý ve fonksiyonel bozukluklarýn tanýsýnýn mutlaka epilepsiyle yapýlmasý gerekiyor. Video EEG bu amaçla sýk baþvurduðumuz bir yöntem. Bununla birlikte epilepsi hastalýðýnda medikal tedavi kullanýlmakta. Anti-nöbet ilaçlarý kullanmaktayýz ancak olgularýn yüzde 30 kadarýnda bu ilaçlara dirençli vakalar görülebilmekte. Bu vakalarda hasta eðer cerrahiye uygunsa cerrahi lokalizasyonun yapýlmasý amacýyla video EEG çok sýk olarak kullandýðýmýz bir tetkik" dedi.

"BURAYA YENÝ KURULAN BÝR ÜNÝTE OLDU"

Video EEG yönteminin avantajlarýndan bahseden Uzm. Dr. Ayas, "Uzun süreli bir kayýt alýnmasý ve hastanýn nöbetini yakalayabilme ihtimalimiz yüksek olmasý sebebiyle özellikle 'iktal' dediðimiz nöbet sýrasýnda ortaya çýkan anormal beyin deþarjlarýnýn lokalizasyonunun belirlemede oldukça önemli. Cerrahi dýþýnda dediðim gibi, epilepsi tablosunun diðer nörolojik hastalarýn tanýsýnda da oldukça önemli. Osmangazi Üniversitesi'nde de ayný þekilde bu tetkik yapýlýyor. Buraya yeni kurulan bir ünite oldu. Hem hastanýn bölgedeki hastanelere daðýlýmýný homojen saðlamak hem de hastalarýmýza hizmet verebilmek için bu üniteyi açmýþ bulunmaktayýz. Þu anda 1 tane ünitemiz var. Biz hastalarýmýzýn nöbetlerini, tarif ettikleri o paroksismal bozukluklarý görene kadar burada yatýrýyoruz. Ortalama 3 ila 5 gün arasýnda yatýyorlar. Sýk nöbet görürsek 1-2 gün içerisinde de hastayý taburcu ettiðimiz oluyor. Tabii ki toplumdaki bu dirençli vakalar yüzde 30 kadarýyla epilepsi hastalarýnda görülebiliyor ama Eskiþehir bölgesi için daha bunu konuþmak erken. Yani daha yeni baþladýðýmýz bir tetkik ve biraz daha hasta popülasyonuna sahip olmak gerekiyor" diye konuþtu.

"DOKTORLARIN YAKLAÞIMLARI ÇOK ÇOK ÝYÝ"

Epilepsi hastalýðýndan dolayý iþ bulamadýðýný belirten ve Eskiþehir Þehir Hastanesi'nde video EEG cihazýnýn ilke hastasý olan Muharrem Kýymaz ise, þunlarý söyledi:

"27 senedir dirençli epilepsi hastasýyým. 3 ilaç kullanýyorum, yaþantýmda çok zorluklar çekiyorum. Özellikle iþ bulamama sýkýntým var. Bulduðumda da çýkartýyorlar. Söylememeye çalýþýyoruz ama ne yazýk ki bizim hastalýðýmýz çok çabuk bir zamanda gün yüzüne çýkýyor. Beni iþten çýkarttýlar. Dediler ki, 'Sizi bu þekilde çalýþtýramayýz. Kurumsal bir firmayýz, teþekkür ediyoruz' ve çýktým. Ne yazýk ki hastalýðým ilerlediði için 4 aydýr iþ bulamýyorum ve çalýþamýyorum. Hastalýðým kriz geçirdiðim andan itibaren vücudumda çok halsizlik yapýyor. Günlük yaþantýmda çok zorluklar yaþýyorum. Bilinç kaybý yaþýyorum, çocuklarýmý fazla kucaðýma alýp gezdiremiyorum çünkü kriz anýnda düþürüyorum. Kendimi fazla dirençli bir þekilde tutamýyorum. Ýþ hayatýmda da çok zorlanýyorum. Bu uygulamalar sayesinde hastalýðýmýn ne kadar ilerlediðini görebiliyorlar. Doktorlarýn yaklaþýmlarý çok çok iyi. Þimdi ben 27 senelik bir hastayým. Geçtiðimiz senelere göre þimdiki davranýþlarý, þu an bana yaptýklarý uygulamalar çok çok güzel. Hastalýðý belirleme ve tanýyý çok çabuk koymada da ayný þekilde. Hepsine teþekkür ediyorum."