Fazla dijital ekrana maruz kalma göz saðlýðýnýn bozulmasýna ve kronik depresyona sebep oluyor
ABONE OL

2000'li yýllardan sonra dijital teknolojilerin, eðitim ve iþ yaþamýna giderek daha fazla dahil olmasýndan dolayý ekran kullanýmý da hýzla artmýþ durumda. Kiþinin geliþimsel düzeyine uygunsuz þekilde ve sürede ekran baþýnda kalmasý olarak tanýmlanan "Ekran maruziyeti" ile ilgili ise uzmanlar özellikle saðlýk konusunda uyarýlarýna devam ediyor. Ekran maruziyetinin göz saðlýðý dýþýnda da problemler oluþturabileceðini söyleyen Medipol Üniversitesi Hastanesini Göz Hastalýklarý Uzmaný Doç. Dr. Cafer Tanrýverdi sorunun depresyona kadar gidebileceðine dair uyarýlarda bulundu.

KRONÝKLEÞEN SORUNLAR DEPRESYONA NEDEN OLABÝLÝYOR

Günlük hayatta kullanýlan telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarýndan kaynaklý en çok karþýlaþýlan durumun göz kuruluðu olduðunu ifade eden Doç. Dr. Cafer Tanrýverdi, "Ekran kullandýðýmýzda daha dikkatli baktýðýmýz için kýrpma refleksimiz azalýr buna baðlý olarak gözlerde kuruma ortaya çýkar. Ayrýca fazla ekran maruziyetine baðlý yorgunluk, uykusuzluk, baþ ve göz aðrýsý gibi sorunlarýn yanýnda depresyona varan problemler bile görebiliyoruz. Çünkü bu tür sorunlar kronik bir þekilde hastayý etkilediði için hastanýn hayatýnda bir mutsuzluða neden oluyor. Bu da hastanýn modunu düþürerek depresyona kadar sürükleyebiliyor" dedi.

1 SAAT SONRA EN AZ 15 DAKÝKA MOLA ÞART

Sorunlar için en kötü saat baþý 15 dakika mola verilmesinin en elzem önlem olduðunu da aktaran Doç. Dr. Tanrýverdi, "Bunlar ilgili önlem mutlaka almak lazým. Profesyonel olarak yaptýðý iþten dolayý mecburiyetten ekrana maruz kalan hastalarý ekrandan tamamen uzaklaþtýrmak mümkün deðil. Ancak mutlaka mola verilerek çalýþýlmalý. Örneðin 1 saat çalýþýyorsa en az 15 dakika mola vermesine, hatta mola verdiðinde ise bulunduðu ortamdan uzaklaþmasýný ve o esnada baþka dijital ekran kullanmamasýný öneriyoruz. Çünkü buradaki sýkýntý sadece dijital cihazlarýn sebep olduðu göz yorgunluðu deðil onlarýn yaydýðý radyasyon ve etkilerinden de uzak kalmak lazým. Bunlarýn hepsi minimalize edilmeli" þeklinde konuþtu.

Sorunlarýn devam etmesi ve artmasý durumunda ise "Mutlaka doktora baþvurulmalý" diyen Tanrýverdi sözlerini þu þekilde sonlandýrdý:

"Bazen bunlarýn altýnda bir refraksiyon problemi dediðimiz kýrma kusuru da yatabiliyor. Eðer biz bu hastalarý muayene edersek, kýrma kusuru yani gözlük gerektiren bir durum varsa öncelikle bunu düzeltmekte fayda var. Çünkü var olan yoðun çalýþma temposu ile birlikte kýrma kusuru da varsa hastalarýn problemleri daha da artýyor. O yüzden bu durumda doðru gözlük vererek hastanýn daha net ve temiz bir görüþ almasýný saðlýyoruz. Sonrasýnda eðer kuru göz problemi varsa uygun tedavilere baþlýyoruz. Eðer aðýr bir durum söz konusun deðilse sadece gözyaþý yetiyor ama aðýr kuru gözde baþka özel tedaviler de vermemiz gerekiyor."