Göz alerjilerine dikkat
ABONE OL
Dünya nüfusunun yüzde 20-35'ini etkileyen alerjik hastalıklar, Türkiye'de yüzde 20'ye ulaşan sıklıkta görülüyor. Alerjik belirtilerin yüzde 70’i gözlerde ortaya çıkıyor. Alerjiler konjonktivit (göz yangısı) ve astım gibi başka sorunları da tetikleyebiliyor. Burun ve göz alerjilerinin birleşimi ise rinokonjunktivit denilen hastalığın oluşmasına neden oluyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Moray, kaşıntı, sulanma ve çapak oluşumuna neden olan göz alerjisi (konjonktivit) hakkında bilgi verdi.

KONTROL ALTINA ALINAMAYAN ALERJİLER ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİYOR

Gözler ve solunum yolları ile temas eden alerjenlerin çoğunlukla havada bulunduğunu dile getiren Op. Dr. Murat Moray, şunları ifade ediyor: “Polenler, küfler, toz, tüy gibi materyaller havadan gelen alerjenler olarak sayılabiliyor. Böylelikle vücudumuza hava yolu ile kolaylıkla giriş yapabiliyor, aslında zararlı olmayan bu maddeler yabancı olarak algılanarak bir tepki ile karşılaşıyorlar. Böylelikle alerjik reaksiyon dediğimiz tablo ile karşı karşıya kalınıyor. Alerjik reaksiyon hiç de masum olmayan ve kontrol altına alınamazsa ölümcül tablolarla sonuçlanabilen bir rahatsızlıktır. Yiyecekler ya da böcek sokmaları ve ısırmaları gibi diğer alerji nedenleri havadan gelen alerjenler gibi gözleri doğrudan etkilemiyor. Bazı kozmetikler ve antibiyotikli olan göz damlaları gibi ilaçlara karşı da göz alerjileri ortaya çıkabiliyor.”

ALERJİYE NEDEN OLAN MADDELERDEN KAÇINMAK GEREKİYOR

Alerjinin kesin ve kalıcı bir tedavisi olmadığından alerjiye neden olan maddelerden kaçınmak gerektiğine dikkat çeken Dr. Moray, şu uyarılarda bulunuyor: “Örneğin, yaşam alanlarımızda aşırı toz oluşumunu engellemek; tüylü hayvan, halı, oyuncak gibi materyalleri çevremizden uzaklaştırmak; polen mevsiminde daha çok kapalı mekanlarda kalmak ve mümkünse filtreli sistemlerle hava temizleyici cihazlar kullanmak; gözleri saran güneş gözlükleri takmak; araç kullanırken camları kapalı tutarak; filtreli klima sistemlerini çalıştırmak gibi basit yöntemler arasında sayılabiliyor.”

Eğer gözlerdeki alerjiye neyin neden olduğunu bilmiyorsa ya da onlardan uzak durma şansı yok ise ilaç tedavisine başvurmak gerektiğini belirten Dr. Moray, bağışıklık sisteminin kademeli olarak güçlendirildiğini vuruluyor.

BİLGİNİZİ TEST EDİN

Eğer göz alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız bu testi uygulayın.
Aile bireylerinizde alerji var mı?
Gözlerinizde özellikle de polen mevsimi olan ilkbaharda sık kaşıntı oluyor mu?
Daha önce konjonktivit teşhisi aldınız mı?
Tüylü hayvanlara karşı alerjiniz var mı?
Hapşırma, öksürme ya da burun tıkanıklığınızı kontrol altına almak için sık sık ilaç almaya ihtiyaç duyuyor musunuz?
Polen mevsiminde gözlerinizde kızarıklık ya da kaşıntı oluyor mu?
Çeşitli kozmetiklerin kullanımında gözleriniz kaşınıyor ya da sulanıyor mu?
Eğer sorulara birden çok evet cevabı veriyorsanız, göz alerjiniz olabilir. Danışmak için göz doktorunuzdan mutlaka randevu alın.

ADEM ELİTOK | CİHAN